Főoldal » 2017 » December » 21 » 2017. 12. 20. VOLT EGYSZER EGY TERMÁL STRAND ÚJPETRÉN
1:15 AM
2017. 12. 20. VOLT EGYSZER EGY TERMÁL STRAND ÚJPETRÉN

ÉLT 20 ÉVET (1973 – 1993)

Újpetrén 1970-ben találtak rá a 39 fokosan feltörő meleg vízre egy olajfúrás során. A falu akkori elöljárói és a TSZ vezetése hamar felismerte az ebben rejlő lehetőségeket. Két év alatt összegyűlt a szükséges pénz, és 1973-ra felépült két medencével a strand. A nagymedencében hideg víz volt, abban úszni (is) lehetett, a kisebben pedig a termálvíz. A strand fennállása alatt mindvégig ingyen üzemelt, ilyen az országban csak nagyon kevés volt. Tulajdonképpen egy sportkomplexum volt ez itt, hiszen a fürdő mellett működött a sportpálya is.

Újpetre és Kiskassa között volt a park erdei ifjúsági tábor, ahol nyaranta gyerekek százai táboroztak. Kozármislenytől Siklós határáig mindenhonnan jöttek nyaranta a fürdőzők, sőt még Pécsről is, főként úszók. Egy újságcikk már 1973-ban említést tesz arról összehasonlításképpen, hogy míg az akkor 1700 fős Újpetrének meleg vizű strandfürdője is van, addig a közel 170.000 lakosú Pécsnek csak hideg vizes fürdője volt (pl. Balokány). Tehát Pécs már akkor is le volt maradva, azóta meg végképp.

A rendszerváltás után a tsz. megszűnt, illetve átalakult, így a strandot már nem tudták üzemeltetni. 1993-ban átvette az önkormányzat, azonban csak jócskán a szezon közepén tudták megnyitani, mivel nem volt addig biztosított az anyagi háttere az üzemeltetésnek, és ekkorra már strand műszaki állapota is leromlott volt. Bár a tervek még arról szóltak, hogy a következő évben felújításra kerül, ám nem volt, aki finanszírozza, így ebből nem lett semmi, és zárva maradt. Ahogy teltek az évek, egyre elhanyagoltabbá vált, és még a reménye is szertefoszlott annak, hogy újra működtetni lehessen. Azért érdekes, hogy egészen 2013-ig megvolt a nagy medence, a kisebbet már előbb elbontották. Jelenleg az új, 2016-ban átadott traktormúzeum áll az egykori strand helyén.

Köszönöm Seregélyes Ildikónak, hogy a strandról szóló információit megosztotta, és közreműködését, abban, hogy régi fotókhoz jutottam. Köszönöm Hódi Kálmánnak, hogy az archív képeket rendelkezésemre bocsátotta.

Biki Endre Gábor


Ez a kép jelent meg a Dunántúli Naplóban 1973-ban elsőként a megnyitott fürdőről.


Meleg vizes medence


Kellemes hévízben pancsolnak a gyerekek


A nagy medence 2012-ben az elbontás előtt.

Megtekintések száma: 9874 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Lám, így pocsékolja ez az ország a kincseit. Meleg víz nem terem mindenbokorban. Én még emlékszem erre a strandra, nem mint fürdővendég, hanem,
hivatalból. Kár, hogy bezárt, gondolom, ha lett volna aki "felkarolja"
ma is működhetne... Na de....ez van...

Név *:
Email *:
Kód *: