Főoldal » 2017 » December » 25 » 2017. 12. 25. TÉLIES A MECSEK
12:55 PM
2017. 12. 25. TÉLIES A MECSEK


A Remete-réten is van még hó.

Útvonal: Remete-rét – Büdöskúti-kulcsosház – Büdös-víz – Erdei-kereszt – Zsidó-völgy – Darázs-kút – Stiglicfogdosó – Pista bácsi-pihenője – Lapis – északi Rotary körsétány – Misina – Szigriszt-kereszt – Mandulás. Táv: 15 km.
 

A Mecsek Áruháztól a 7.38-kor induló Orfű-Abaligeti busszal utaztam december 23-án a Remete-rétig, ahová 7.55-kor érkeztem. A Mandulásból a 12.57-kor induló 34-es járattal jöttem vissza.

 

 


A bükk és a tölgy jó barátok.

 


Büdöskút felé

 


Kis Büdös-kút

 


(Nagy) Büdös-kút (vize az elfolyóban tör fel kb. 6 liter/perc), lenti képen

 

 


Rudi esőbeállója

 


Büdöskúti-kulcsosház

 

 


Évi-Jenci-forrás (elhanyagoltan)

 


Feri-forrás

 


Természetjárók panteonja

 


Erdei kereszt

 

 


Büdös-víz (forrás), egy kis, kb. 0,5 liter/perces szivárgás észlelhető az egykori forrás építményénél, melynek kövei már teljesen széthullottak. Feljebbről viszont más vízfakadások is vannak, melyek patakként csorognak el előtte. A forrásnak egykor szárazon rakott kőfala volt, de a ma már csak néhány kő látható belőle. A TTE (Természetbarátok Turista Egyesületének) Pécsi Csoportja 1941-ben ünnepelte 30 éves jubileumát. Ebben az évben megkezdte a Büdös-víz-forrás kiépítését de csak 1942 tavaszán tudták befejezni az anyagi erőforrások hiánya miatt. Már az 1959-es Mecsek kalauz is úgy ír a forrásról, hogy a kénszagú forrás nem jó ivóvíz. Ez a kis gyér vizű forrás már régóta elhanyagolt, viszont érdekes még, hogy vizében ma is olajfoltok jelennek meg.

 


A "F" jelzés a közeli fán.

 


Érdekes halom a Zsidó-völgyben.

 

 


Határkő

 

 


Jelzetlen úton a Zsidó-völgyből fel a gerincre

 

 

 


"Halmazjelzés" (Valójában egy átfestett és megkopott zöld kör a Darázs-kút felé)

 


Darázs-kút

 


Alig folyt a csőből a víz...
A forrás mondókája: Ez a "Darázs" soh' se csíp, senki tőle be nem csíp!

 

 


Alsó kifolyó

 


Egy vékony ágat vágtam, melyet a csőbe dugtam, mire erősen megindult a víz, és valami nyálkaszerű beleragadt dugót sodort ki a víz. Ezután a vízhozam többszörösére nőtt, és szerencsére 20 perc után is így maradt, mire megettem a szendvicsemet.

 


Régi kőfejtők maradványa a Stiglicfogdosó felé.

 

 

 


Mecsek-háti műút

 

 


Lapisi kereszt

 

 

Az 1956-ban lerombolt Lapisi-vadászház helyén található az Erdész-emlékmű, mely Dr. Tóth Aladár tervei alapján épült a Honfoglalás 1100. évfordulójára, 1996-ban. Az emlékmű a Mecsekben megtalálható 7 féle kőzetből épült, és a 7 magyar törzs egységét jelképezi. A Mecseket alkotó 7 kőzet: gránit, szürke mészkő, rózsakristályos mészkő, zöldkristályos mészkő, vörös homokkő, andezit, fonolit. A 7 magyar törzs: Nyék, Megyer, Kér, Keszi, Tarján, Jenő, Kürtgyarmat.


A Mecsek-csúcs (Tubes) északi oldalában futó Rotary körsétányáról Komló látképe is feltűnik. Olyan közelinek tűnik innen... Pedig légvonalban is több, mint 10 km.


Már alig maradt valami az öreg tölgyből...


Szigriszt-kereszt romosan, elhanyagoltan


1904-ben állították fel.

Fotók, szöveg: BEG

Megtekintések száma: 181 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Meg is néztem, befagyott jég volt benne, és néhány szem mag. Fotóztam is, dehát válogatok a képekből, mindet nem tudom feltenni. Milyen nagy különbség van, a Mecsekben tél és hó, máshol meg tavasz.

1  
És a lapisi madáretető-itatót nem is fényképezted le  :-(
Én oda nyaranta többször viszek vizet...És nem találkoztál az aranysakálommal ??? Pedig valahol ott kell, hogy kóboroljon.

Név *:
Email *:
Kód *: