Főoldal » 2018 » Január » 7 » 2018. 01. 07. A MECSEK EGYESÜLET ÚJÉVI ELSŐ TÚRÁJA A JAKAB-HEGYRE VEZETETT
4:02 PM
2018. 01. 07. A MECSEK EGYESÜLET ÚJÉVI ELSŐ TÚRÁJA A JAKAB-HEGYRE VEZETETT

A fotóra kattintva láthatók Treitz Károly képei.

Útvonal: Kővágószőlős – Sajgó – Makra – Babás-szerkövek – Sasfészek – Zsongor-kő – Kelta-földvár – déli Farkas-forrás – Patacs

Nehézségi fok: nehéz. Táv: 10 km. Szintemelkedés: 400 m.

 

Kővágószőlősön a községháza megállónál szép számú (65 fő), minden tekintetben színes túrázni vágyó közösség indult útnak. A kővágószőlősi katolikus templom éppen nyitva volt, alkalmunk nyílt belülről is megtekinteni pompás értékeit. Tornya még a 13. századból való, melyen láthatók a román ikerablakok. A régi templomhajót elbontották és a 18. században épült hozzá a ma is látható barokk hajó.

 

A faluban a helyben bányászott vörös homokkő a jellemző építőanyag, ennek számos bizonyítékát láthattuk: hidak, házak falai, lábazatok. Elhaladtunk az ércbányász múzeum épülete mellett, majd a Sasfészek megmászását követően csodálatos panorámában volt részünk, míg a csoport utolsó tagja is felérkezett. Ezután tovább indultunk a kelta földváron álló valamikori István-kilátó romjaihoz, mely a Mecsek első kilátója volt és a Mecsek Egyesület építette.

 

A rövid kitérőt követően a Zsongor-kőről páratlan kilátás nyílt a tiszta időnek köszönhetően egészen a Papuk-hegység vonulatáig. A Jakab-hegy kihagyhatatlan látványosságát, a Pálos kolostor-romjait is feltűztük túránk útvonalára, ezt követően nagy tetszést aratott egy magas fa tetejére épített házikó látványa, valamint az erdőben összerakott kő építmények sorozata.

 

A déli Farkas-forrás frissítő vizével oltottuk szomjunkat, ahol egy lelkes túratársunk alaposan ki is takarította a vízkifolyó alatti részt. Jóleső fáradtsággal, jókedvvel sikerült a távot teljesíteni, mindenkinek köszönjük a részvételt! Nyílt túráinkra továbbra is szeretettel várjuk a kedves természetbarátokat!

 

Pécs, 2018. 01. 07.

 

Éger Zoltán túravezető

 


Erre a fotóra kattintva Dr. Héjjas Péter képei nyílnak meg.

Megtekintések száma: 493 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Mekkora már a hunyor ! Szinte hihetetlen..És hóvirágot egyet se láttatok ? Szép helyeken járt a csapat és meglepően sokan voltak !

1  
Örömmel olvastam a beszámolót és néztem a képeket. Tavaszi időben, csodaszép túra lehetett! Nagyszerű, hogy az év első hétvégéjén ilyen sokan kimozdultak otthonról! Mindenkinek sok szép és emlékezetes túrát kívánok az idei évben is! : )

Név *:
Email *:
Kód *: