Főoldal » 2018 » Január » 14 » 2018. 01. 14. TÚRA A MELEG-MÁNY-TETŐRE
11:07 PM
2018. 01. 14. TÚRA A MELEG-MÁNY-TETŐRE

Pécsbányatelep, Gesztenyés – Ezeréves – Nagy-Bányaréti-tető – Letics-parlag – Andor-forrás – Kozári-erdészház – Tripammer-fa – Dagonyázó-forrás – Barátság-forrás – Meleg-mány-tető – Kálmán-forrás – Jószerencsét-vadászház – Erzsébet út – Árpád-tető

Táv: 12 km.

Az új év úgy alakult, hogy nem tudtam előbb kezdeni a túrázást, most is csak szombaton délután sikerült kiszabadulnom a Mecsekbe. A Főpályaudvarról 12.30-kor induló 40-es járattal a Gesztenyésig utaztam. A buszfordulónál valami érdekeset fedeztem fel. Láttam én ezt már korábban is, de eléggé be volt nőve bozóttal, egy ház falának gondoltam, és sosem mentem hozzá közelebb, hogy megnézzem mi az. Viszont, most, hogy tereprendezést végeztek, sokkal jobban láthatóvá vált egy bástya formájú, talán több száz éves építmény, melynek sajnos már csak a fele van meg. Boltíves nyílása és kéménye is van. Jobban megnézve kiderült, hogy valószínűleg egy téglaégető kemencéről van szó, ehhez hasonló van a máriakéméndi kegytemplom közelében is. Otthon átnéztem a szakirodalmat, illetve többen is megerősítették, hogy bizony ez egy téglaégető lehetett. (Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítséget.) Nagy kár, hogy így pusztul, hiszen ez ipari műemlék lehetne, szép példa van erre Mohácson, ahol lebontották és az eredeti állapot szerint újra felépítették az egykori kemencét.

Utamat ezután a ZO jelzéstől keletre eső jelzetlen, de nagyon szép erdei utakon folytattam, majd az Andor-forrás előtt tértem vissza a jelzett útra, de addig két völgyet is megkerültem, és szénkibúvással is találkoztam. Sajnos az Andor-forrást senki sem tisztíja, a cső már majdnem a vízbe lóg, vizet vételezni alig-alig lehet. Az utóbbi 15 évben ez a forrás rendesen soha sem volt kitisztítva, ha erre jártam, én is legfeljebb csak kis kapával próbáltam mélyíteni a medret. Nagy kapával kellene egy 5 m-es szakaszon mélyíteni a medret, de igazából, az alsó átereszt meg is kellene szüntetni, mert ez is csak segíti a meder feliszaposodását.

A Tripammer-fához érve örömmel láttam, hogy tiszta a pihenőhely, eldobált szemét sincs. Lefelé indultam a zöld sávon. Egészen megváltozott a táj, mióta a domb keleti oldalát tarra vágták. Betértem a Dagonyázó-forráshoz. „Valaki” szándékosan betemette kövekkel (már nem először) a kifolyócső helyét, hogy az ne is látsszon. Természetesen kibontottam az „elfalazást”, de, hogy az illető is örüljön, az eredeti merítős forrást is kipucoltam, két vödörnyi puha iszapot mertem ki belőle (kézzel.) Ennél a forrásnál a víz megjelenési helye már többször változott az elmúlt években. Volt olyan, hogy az eredeti merítős foglalásnál egy csepp víz sem folyt ki, ekkor készült el az alsó cső oda, ahol akkoriban folyt a víz. Évekig működött is, az utóbbi években azonban a víz a szikla repedéséből tör elő, illetve ismét folyik a régi merítős forrás is, de összességében tény, hogy a forrás vize az utóbbi években folyamatosan csökken. 20-25 liter volt korábban, ma rendszerint 10 liter alatt van percenként.

Lejjebb a völgyben a régi pallók már lassan teljesen eltűnnek, a domboldalba épített lépcsőkkel. Nem értem, az erdészet ilyen frekventált turistautat miért hagy így elhanyagolódni, nem beszélve, hogy balesetveszélyes itt a patakátkelésnél a vizes, csúszós meredek ösvény.

A Barátság-forrás rendben volt, itt csak vízvételezés végett álltam meg, majd a P+ jelzésen az Erzsébet útra jutottam. Itt következett egy érdekes rész, mert felmentem a Meleg-mány-tetőre, mivel soha sem jártam még itt. Egy szép nagy, fűthető magasles van itt, mellette egy háromszögelési pont. Egy lénián mentem le, majd a Kálmán-forrást kerestem meg. Sajnos egy csepp vizet sem ad, de azért kipucoltam előteréből a leveleket. Innen már végig egyenesen mentem az Erzsébet nevű erdészeti feltáróúton, és kb. 45 perc alatt értem ki Árpádtetőre, ahol egyre intenzívebben havazott és időközben be is sötétedett. Nem kellett sokat várnom, 10 perc múlva jött Komlóról egy busz (16.50-kor), azzal jöttem vissza a városba.

Biki Endre Gábor


Egykori téglaégető kemence Pécsbányán a Gesztenyésben.


Füstkivezető cső maradványa


A boltíves nyíláson át kívülről fűthették.


Északi oldala romos.


Ezeréves - Gesztenyés


Szénkibúvás


A távolban Árpád-tető házai és még a Hármas-hegy keleti
tömbje is kirajzolódik (ritka felvétel)


Régi zöld kör az Andor-forrásnál


Múlt századi jelzés


Andor-forrás


Sárkány szájából folyik a víz


Kozári-erdészház


Dagonyázó-forrás betömve!


... és kiszabadítva.


A cseppköves merítős medence kitisztítva, így újra több liter víztartalma van.


Ezeken a pallókon lehetett valamikor átkelni.


Itt egykor lépcsősor könnyítette meg a felkapaszkodást. Ma már senki nem törődik vele.


Barátság-forrás


Magányos szikla a turistaút mentén


Lejjebb is van egy mohás szikla.


Balesetveszély a P+ turistaúton. Vajon kire dől rá?


Mintha ősz lenne.


Meleg-mány-tető


A Kálmán-forrás szárazon


Itt árkot ástak, de kellene egy kis híd vagy áteresz gyűrűje,
hogy át lehessen menni a forráshoz.


Jószerencsét-vadászház


Erzsébet út

Megtekintések száma: 261 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Érdekes felfedezés a téglaégető - jártam én is a gesztenyésben párszor, de nem láttam - nyilván mert benőtte a gaz. Vajon mi a terve vele annak, aki kiszabadította ?
Fűthető vadászház ? :-) Na, még ilyent se láttam, igaz, nagyon nem szeretem a vadászokat....

Név *:
Email *:
Kód *: