Főoldal » 2018 » Január » 27 » 2018. 01. 27. KINYÍLOTT A HÓVÁRÁG (IS)
10:46 PM
2018. 01. 27. KINYÍLOTT A HÓVÁRÁG (IS)


Hóvirágok a máriakéméndi kegytemplom udvarán

Egy kis munkatúrára indultam Máriakéméndre. Két feladat volt a mai nap, a tűzkerék gurító túrára a tüzes kerék meggyújtásának és gurításának kipróbálása, és a Lankás-forrás kitisztítása. Érdekes, hogy az elég sok csapadék ellenére a forrás nem folyik, csupán egy minimális kis szivárgás van csak a falazat alól. Ez a forrás teljesen ellentétesen viselkedik a környékbeli forrásokkal. Vize akkor indul meg (jellemzően márciusban), amikor a többi időszakos forrás már rég folyik. Amikor azok vízhozama csökken, ennek hozama a tavaszi vagy nyári szárazság ellenére is nő, majd általában őszre csökken le, vagy apad ki. Kicsit olyan, hogy ha szárazság van bőven folyik, esős időben meg egészen elapad. Ez azzal magyarázható, hogy feltehetően vízgyűjtő csatornái a talajban csak sokára telnek meg vízzel, és a lehullott csapadék sokáig csordogál a föld mélyén mire ideér.


Szent Flórián szobra


A kegytemplomnál cseppet sem halad a munka!


A máriakéméndi búcsújáró kegyhely udvara


A plébániaépület északi oldala a kerekeskúttal


Az 1762-ben épült plébániaépület akár várkastélynak is beillene.


A kálvária szobrai


Ő már nem ért haza: virágport gyűjtött a tavaszias télben, de valószínűleg útközben kihűlt. Mondhatnánk olyan szorgalmas, mint a méhecske, vagy mint az egykori Máriakéméndiek, akik felépítették a falu értékeit.


Templom-forrás


Kállai Jani bá és felesége, akik természetesen mindig segítenek.


Egy régi télűző népszokást fogunk idén első alkalommal újjáéleszteni Máriakéménden. Ilyen is volt a múltban, és lesz a jövőben is!


Mivel a Lankás-forrás egy árokban ered, ezért fokozottan ki van téve az erózió általi betemetődésnek, és persze a sok falevél is ide hullik. Az összes forrásunk közül ő igényli a legtöbb gondozást. Sőt még a hozzá vezető ösvény is elvadul nyaranként, így még kaszálni is kell.


Kitisztítva.


Jöhet a víz!

BEG.

Megtekintések száma: 184 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Felmerül bennem a kérdés: a püspökség EZEKNEK tényleg 4 millkót fizet EZÉRT a munkáért, vagy itt van valami kis "izé"? Komolyan mondom, kezdem azt hinni, hogy az angyalok ideérkeztéig tényleg újabb csodának kell történnie, hogy rendben legyen minden.
Milyen szégyenletesen szomorú az a (különben nagyon jó és a valóságot híven tükröző) kép, ami a zarándokszállás K.i oldalát mutatja...
Ennek a tűzkerekezésnek majd - legalább a blogodban - csinálj reklámot. Én sokat láttam, a tévében, Ausztriában, Németországban még ma is sok helyen görgetik, de élőben még sosem volt szerencsém hozzá. Valószínű M.o.-on nem sok helyen  őrzik ezt a nagyon ősi hagyományt. Úgy tudom Óbányán szoktak ilyesmit csinálni, nem lenne baj, ha Kéménd is - mint ritka ősi hagyományőrző hely - felkerülhetne erre a listára.

Név *:
Email *:
Kód *: