Főoldal » 2018 » Február » 11 » 2018. 02. 10. FÜRDŐTÚRA TENGELICRE
0:36 AM
2018. 02. 10. FÜRDŐTÚRA TENGELICRE


Szekszárd, vasútállomás

A Tolna megyei Tengelicen, illetve annak határában 10 kastély van, találtam meg nemrég a neten. Ez felkeltette érdeklődésemet, és kutakodni kezdtem. Nagyon sok anyagot találtam, melyekből kiderült, hogy nagyobb részük inkább kúria, de érdemes felkeresni őket, főleg, hogy a közelmúltban egy Zöldutat is kijelöltek a kúriák mentén, melyet a Dél-Mezőföld turistatérkép is feltűntet. Hogy miért van ezen a településen ennyi kastély (nem tudom van-e egyáltalán még ilyen az országban?), annak magyarázata az, hogy eredetileg a Gindly család volt a birtokos, de idővel házasságok és öröklődések során egyre több uradalomra szakadt az egykor hatalmas birtok. Így jöttek létre a kisebb-nagyobb méretű, kastélyok, kúriák.

A 10 kastély és kúria felkeresését 3 túrára osztottam, és most az első szakasz bejárására került sor, egybekötve egy kellemes fürdőzéssel a Hotel Orchidea szállodájának gyógyvizű termálfürdőjében.

Bejárt útvonal: Tengelic, vasúti megálló – Tengelic, Millecentenáriumi emlékmű, 3 templom (Jézus szíve, ref. ev.) – Antal-dűlő – Nyulasi-dűlő – Nyulasi-dűlői-forrás – Felsőtengelic, Gindly-Benyovszky-kastély – Gőzsy-kastély – Hotel Orchidea, Benyovszky-tó – egykori kastélypark (ma a szálló parkja), termálfürdő

Táv 12 km. Szintemelkedés: 100 m.

Pécsről a 6.30-kor induló busszal utaztunk, mely 7.40-kor érkezett meg Szekszárdra. Innen a szomszédos vasútállomásról 7.59-kor indult a vonat, mely 8.17-re érkezett Tengelic, vasúti megállóhoz. A megálló a falun kívül van, de nem messze attól. Tengelic egy tipikusan „nyúló” falu. Miután megépült a vasút, elkezdték sorban a házakat építeni a megálló irányába, így jött létre a Petőfi utca, ami majdnem el is ér egészen a vasúti megállóig. Tengelic egy 2200 fős nagyobb méretű település, mely igen vegyes képet mutat. Egyrészt sok rossz állapotú lakóépület van a faluban, másfelől, meg rengeteg felújítottat is látni, nyilván itt már érződik a közeli Paks hatása, de számos pályázaton is szerencsére igen nagy összegeket nyert el a település, melyekből szépen felújították a középületeket.

Utunk során a Tengelic-Zöldúton haladtunk, mely nincs szabványos jelzésekkel ellátva, hanem az elágazásokban fatáblák mutatják a továbbhaladási irányt. Mivel hosszú egyenes szakaszok vannak, a térkép alapján könnyen követhető így is az útvonal. Felső-Tengelicen a buszforduló szomszédságában találtuk az eredetileg Gindly-, majd Benyovszky-kastélyt, mely 1802-ben épült. Sajnos a környezete eléggé elhanyagolt, pedig ma is lakják. Az épület viszonylag jó állapotban van, de az udvarba nem engedett be az éppen ott tartózkodó tulajdonos. A közelében számos lepusztult állapotú, vagy részben felújított egykori uradalmi cselédház áll, melyben főként hátrányos helyzetűek laknak. A kastély „U” alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület, északi szárnyához épült toldalékkal. Vízszintesen sávozott, enyhe kiülésű rizalitokkal tagolt homlokzatain az ablakok és vakablakok szemöldökeit alkotó osztópárkány fölött félkörös ívmezők találhatók. A keleti főhomlokzat előtt pilléres-oszlopos, timpanonnal lezárt, nyeregtetős kocsiáthajtó, a hátfalán nyíló bejárattal.

Innen még 2,5 km-t mentünk északi irányba, ahol a Gőzsy-kastélyhoz érkeztünk, melynek közelében tó is van. Sajnos magánbirtok, ezért csak messzebbről szemlélhettük meg. Innen visszamentünk Felső-Tengelicre, és a Hotel Orchidea parkjába tértünk, melyet szép park vesz körbe csodálatos tóval. Ez a terület az egykor Benyovszky-kastély parkja volt. A fürdő nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott. A fürdő hévize a parkban lévő fúrt kútból tör fel, melynek vize jódos-kloridos sós víz, ásványi-anyag tartalma igen magas, kb. 6000 m/liter. Fürdés után vettük észre, hogy az épület mögött egy régi elhagyott kis erdei temető is van. A Hotel Orchidea előtt buszmegálló is van. Bár nem sűrűn jár itt busz, de szombati nap éppen ideálisnak kínálkozott a 15.47-kor innen induló járat, mely 16.36-kor ér Szekszárdra, és onnan tovább 17.20-kor, mely 18.23-ra ér Pécsre.

Biki Endre Gábor


"Uzsgyi"-val utaztunk


Kúria Tengelicen


Plébánia Tengelicen


Téli fülőke kezdemény


Nyulasi-dűlői-forrás eredése a pusztában


Benyovszky-kastély elhanyagolt főkapuja


Benyovszky-kastély


Felső-Tengelic, buszforduló


Gőzsy-kastély


Buszmegálló a Hotel Orchidea előtt


A feltörő hévíz kivezetése


Benyovszky-tó


A medence oldalán mésztufakiválás figyelhető meg az
ásványianyag-tartalom vöröses-barnás színének megfelelően.


A fürdő építéstörténete 2004-ből


Több régi sírkő van a fürdő melletti erdőben.
Ez a kis temető a kastélyhoz, illetve az egykori uradalmi birtokhoz tartozott egykor.


Ligetes park a hotel és a buszmegálló között.

FOTÓK: BEG

Megtekintések száma: 163 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Igen, egy nagyon szép környéke ez a Mezőföldnek, bár sok a pusztuló romos épület is a faluban. Én sem tudtam sokáig erről a fürdőről, pedig sokat foglalkoztam a témával.

1  
Nagyon jó kis beszámoló - ki hitte volna, hogy egy ilyen "világvégi helyen" is van meleg víz. És még hány másik helyet is bemutattál. Valahogy úgy érzem, nincs kellő reklámja ennek a csodás értéknek - hiszen nem minden ország büszkélkedhet ennyi meleg vizes kúttal/fürdővel. Lehetne erre építeni az idegenforgalmat, persze azt akarni is kellene, meg a településeket kicsit segíteni is hogy európai színvonalúakká válhassanak, - ha már Európából hívunk vendégeket....

Név *:
Email *:
Kód *: