Főoldal » 2018 » Március » 2 » 2018. 03. 02. KÉPES BESZÁMOLÓ A VÁROSLÁTOGATÓ BARCSI FÜRDŐTÚRÁRÓL
7:55 PM
2018. 03. 02. KÉPES BESZÁMOLÓ A VÁROSLÁTOGATÓ BARCSI FÜRDŐTÚRÁRÓL

A tavasz első napját igazi téli időben 9-en köszöntöttük Barcson a Dráva partján, ahol a csodálatos természet nyújtotta szépségben gyönyörködhettünk. A vasútállomástól a folyóparton a szabad strandig túráztunk, ahonnan egy szép parkon keresztül indultunk a város felé. A híd alatt átkelve egy kiskocsmában megpihentünk, kávéztunk. A Híd utca végén a Hősök parkjához, majd ott a Krisztus király templomhoz értünk. A nagyon szép katolikus templomot is megcsodálhattuk, ahol minden nap van mise, ünnepeken háromszor is. Újra pihenhettünk egy kicsit, és itt pedig elmélyülhettünk az ember alkotta szépségben.

A város főutcáján elsétáltunk a Dráva Múzeumhoz ahol igen figyelemre méltó bemutatást kaptunk a kiállítás anyagáról. A település múltját, ipari életét, halász-, cipész/suszter-, szabó, kenderfonó-, szövő-, asztalos mesterségeket bemutató tárgyait láthattuk. Számomra legérdekesebb a mini "férfi" öltönykék voltak, az egykori szabó legények mester munkái. A helyi szeniorok kitűnő kézimunkái, gobelinjei igazán elismerésre méltóak. A hímzett terítők, párnák pedig már a húsvétra készülődés hangulatába vittek bennünket.

Barcsra 1991-ben a délszláv háború kezdetekor egy akkori jugoszláv vadászgép robbanó töltetű bombát dobott, személyi sérülés nem, de anyagik kár keletkezett. Az "akció" igazi okára azóta sem derült fény. Ennek a bombának egy részét a múzeumban őrzik, kiállítva nincs, de kérésünkre ezt is megmutatták nekünk.

Barcs ismertségét, idegenforgalmát nemcsak a határátkelőhelynek és a Drávának, hanem az 1317 méter mélyről 55 fokos nátrium-hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvizének is köszönheti. Érdemes megismerni kihasználni, ezért fakultatív fürdésre volt lehetőség. A fürdőben egy 40-43 fokos, néhány ennél alacsonyabb hőfokú medence, úszómedence és egyéb wellness szolgáltatások állnak rendelkezésre. A téli fürdőzés igazi élménye pedig a kinti, meleg vizű medencékben való úszkálás és vízmasszás használata, ami folyamatosan működik.

A tervezett 4 km helyett 8 km-t túráztunk, amiért senki sem méltatlankodott. Nagyon szép téli napunk volt, nem fáztunk, időnként inkább melegünk volt (és nem csak a fürdőben). Minden kedves túratársamnak köszönöm szépen, hogy megtisztelte a szervezésünket, nem ijedt meg a téli időjárástól és bízott magában is.

Gayer Éva túravezető

Fotók: Gayer Éva, Dudók Piroska

Megtekintések száma: 382 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Érdekes és kellemes túra lehetett, volt látnivaló is, és akik bátrak voltak nekiindulni a havas téli időben biztos nem bánták meg !

Név *:
Email *:
Kód *: