Főoldal » 2018 » Március » 3 » 2018. 03. 03. RÉGI TÉRKÉPEK, ÍRÁSOK KÉMÉNDRŐL
12:04 PM
2018. 03. 03. RÉGI TÉRKÉPEK, ÍRÁSOK KÉMÉNDRŐL


Kataszteri térkép 1865-ből

Ma már a neten is sok régi térkép fellelhető, a régi állományokat folyamatosan digitalizálják. Az ilyen kataszteri térképekből sok mindent megtudhatunk. Például, hogy hol álltak egykor épületek, hol voltak a kertek, szőlők, gyümölcsösök, így összehasonlíthatjuk a mai állapottal. Sok esetben szembetűnő, hogy mennyi minden ma már nincs meg (pl. vízimalmok, présházak), minden, ami egykor a családi gazdaságokat erősítette.


Részlet a máriakéméndi szőlőhegyről. Még a régi svábok nevei szerepelnek, akik akkor voltak a területek, pincék tulajdonosai. Ami felettébb érdekes, hogy sok pince ma sincs hivatalosan bejegyezve annak a nevére, aki használja. Van, ami még a háború előtti német nemzetiségű lakos nevén van a mai napig, vagy már az államra szállt, persze az állam nem törődik velük, összedőlnek, ott maradnak a romok.


Ez a darabka térkép a mai kegytemplomot jelöli. Ami érdekes tény, hogy évszázadokon keresztül, egészen az 1950-es évekig, csak Csárdának nevezték a helyet, míg le nem bontották, a kegytemplom vagy búcsújáróhely megnevezés pedig sehol sem szerepelt kiírva. Megnéztem, Máriagyűdöt sem tüntették fel soha, csak egy normál templom szimbólummal jelölték csak. Ennek okát nem tudom. A térképen egyébként jól megfigyelhetők a korabeli épületek: a csárda két épülete ma már nincs meg. A kegyhely keleti végében álló épület sincs már meg, itt a mai napig hiányzik a kőkerítés, csak drótkerítés van. A többi létesítmény, pl. a keresztút állomásai ma is állnak. A plébániaépületnek akkor még megvolt a nyugati bejárata, amihez sétány vezetett. Még korábbi térképeken itt parkot jeleznek sétautakkal, ami régen nincs már meg.
Kérdésem: ki az, aki észreveszi, hogy melyik az az épület a kegytemplomnál, ami ma is áll, és akkor is ilyen volt, de a térkép mégis hibásan ábrázolja. Tehát melyik épületről van szó, és azon mi a hiba? Várom a hozzászólásokat.


A mai Templom-forrás közelében állt a Lipsenmühle nevű malom, melyet ez a térkép kiválóan szemléltet. Ami szembetűnő, hogy nem kis egység lehetett, hiszen 7 db épületet ábrázol a térkép. Minden bizonnyal a család itt is lakott, a többi épület az állattartást és a gazdasági célokat szolgálhatta. Ma már semmi sincs az épületekből. Jól látszik az is, hogy régen három irányból vezetett ide út, még a kegytemplom felől is. Pár éve megtaláltuk helyén a zsilipeket, épületmaradványokat, sőt még egy malomkereket is.

Az alábbiakban egy nem túl régi korból, ám mégis a múltból való cikket szeretnék közölni.

Forrás: Új Dunántúli Napló

 

Megtekintések száma: 354 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0 Spam
3 Endi  
Andris! Így igaz, itt a helyes megfejtés. Ami a térképen hibás, az a plébániaépület: nincs berajzolva az északi szárny L alakú része, csak a déli, holott bizonyított, hogy így épült meg 1762-ben, hogy megvolt mind a két nyaktag. Nem is lehetett másképp, hiszen az északi alatt van a pince és ebből indul az emeleti lépcsősor is.
Régen közalapítványi birtokok voltak, egy időben a kéméndi kegytemplom is ahhoz tartozott, olyan formában, hogy ez pedig a püspökség alá volt rendelve. Erdők tartoztak még egykor ebbe a kategóriába.

0 Spam
2 RuzsinszkyAndras  
Tényleg izgalmasak ezek a régi térképek! Érdekel is, hogy azzal a malomkővel mi lett végül? Az ilyet érdemes volna megmenteni, kitenni valahova vajon?

Azt gondolom, hogy a hibásan jelzett épülettel a Plébániára gondoltál, annak ugyanis kettő, szimmetrikusan kialakított oldalpillére van, míg itt a képen csak egyet jelöl ahogy látom ...ez az?

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Szerintem a telek K-i végében, a fészerek mellett nincs most és talán nem is volt É-D irányú kisebb épület.Ott most  kb. a kis hátsó kapu van, ami a faültetvény felé vezet ki a területről. A kegytemplom területére "Universitats Found"  szavak vannak írva, ez valami "egyetemi, vagy egyetemes  alapítvány-t jelenthet? Mert a környező földterületek tulajdonosainak a "rendes" neve szerepel a térképen: Blumenthaler, Horváth, ?Bohi Georg?  - több nevet sajna nem lehet elolvasni. Ami a cikkben írva van - hát azt teljes egészében nem hiszem..."Szombat-vasárnap zsúfolásig megtelik"...???

Név *:
Email *:
Kód *: