Főoldal » 2018 » Március » 8 » 2018. 03. 08. MEGÚJUL MÁRIAKÉMÉND BAROKK PLÉBÁNIAÉPÜLETE
9:39 PM
2018. 03. 08. MEGÚJUL MÁRIAKÉMÉND BAROKK PLÉBÁNIAÉPÜLETE

A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya Biki Endre Gábor vezetésével 2015 őszén kereste meg először a Pécsi Egyházmegyét, hogy tenni kellene valamit a máriakéméndi kegyhely omladozó műemlék épületeinek megmentéséért. Bár számtalan vallási emlékhelyet felújítottunk az elmúlt években, ilyen nagy összegek nem állnak rendelkezésünkre, hogy a hatalmas épületek felújítását önerőből megvalósítsuk. Először természetesen plébános urat kerestük meg, ezután többször írtunk levelet a püspökségre (illetve püspök úrnak), majd tárgyaltunk az egyházmegye főépítészével, és püspök úr is személyesen fogadott minket. Bár több esetben biztató szavakat, elismerést kaptunk munkánkat illetően, de konkrét eredmény sokáig nem mutatkozott.

Aztán 2017 nyarán kaptuk a hírt, hogy a „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójára beadott pályázaton” 50.000.000 Ft-ot nyert a Római Katolikus gondnokság (Pécsi Egyházmegye). Így az önrésszel kiegészítve végül 66.606.459 Ft-ból újulhat meg az 1762-ben épült barokk várkastélyra hasonlító veszélyes állapotú plébániaépület, mely kitűnő zarándokszállás lehet megújulása után. A nyertes kivitelező a Pécsváradi Architekt Kft. lett, az alvállalkozó pedig Dr. Bakó Tibor egyéni vállalkozó.

A kiviteli tervek elkészültek, az építkezésre vonatkozó engedélyek beszerzése megtörtént, így a munkálatok hamarosan (2018 tavaszán) megkezdődnek, melyek során az alábbi felújításokat végzik el: palatető elbontása, és új cserépfedés elkészítése, nyílászárók cseréje a régiek visszaállítása a műemléki szabályoknak megfelelően, a lebontott 2. kémény visszaépítése, a megrepedt, szétnyíló falak, dongaboltozatok összehúzása, összefogatása, falak vizesedés elleni védelme, az épület újravakolása, valamint térkövezett járda kialakítása az épület körül.


Belül gyönyörű termek vannak


A korábbi csőtörés utáni leázások nyomai


Az emelet gyönyörű dongaboltozatos termei


A veszélyesen átrepedt fal


Az utolsó szobát már két éve lezárták

Megtekintések száma: 686 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Ha valaki, hát én nagyon szeretném, hogy a terv megvalósuljon és főképp azt, hogy megfelelő minőségben !!!
Nem értek sem az árakhoz, sem semmi máshoz, csak a betervezett összeget és a javítandó dolgokat nehezen tudom elképzelni úgy, hogy minden első-osztályúan készüljön el. Sokszor a kevesebb több...nem tudom, nem ide lyukadunk-e ki majd a végén. Két év múlva kiderülhet hogy ez se jó, meg az se jó...Nem lennék meglepve.
A zarándokszállás kétségbeejtő állapotban van, nem tudom ez a "foltozgatás" meg tudja e menteni? Nem ismerem a kivitelezőket, az se lenne baj, ha nagyon jó SZAKEMBEREK és nem nagy hirtelen összetrombitált munkanélküliek dolgoznának ....
Na de a Szűz Mária vagy tesz újabb csodát, vagy nem.
Egyszer - állítólag - már sikerült.
Hátha másodszor is....

Név *:
Email *:
Kód *: