Főoldal » 2018 » Március » 13 » 2018. 03. 13. FÜRDŐTÚRA BALLÓSZÖGRE
10:20 PM
2018. 03. 13. FÜRDŐTÚRA BALLÓSZÖGRE

Ha valaki Pécsről Ballószögre utazik, annak ajánlatos a buszon előre ülni és „kézbe venni a gyeplőt”. Pécsről ugyanis 7.10-kor indul a járat, mely 10.40-kor érkezik Kecskemétre, és innen éppen 10.40-kor megy el Ballószögre a busz (következő másfél óra múlva.) Természetesen már az induláskor jeleztem az autóbusz vezetőjének az átszállási szándékot, és rögtön segítségét ígérte. Felhívta a kecskeméti forgalmi irodát, akik készséggel biztosították, hogy bevárják a Pécsről érkező buszt. Időben, 3 perccel korábban, 10.37-kor meg is érkezett Pécsről a busz, ahol a forgalmista a hangosbemondóban éppen bemondta: a ballószögi járat előreláthatólag 2-3 perces késéssel indul, mert a Pécsről érkező buszt „mög köll” várni.

Innen már csak fél óra volt a helyközi járattal elérni a célpontot, ami tulajdonképpen Kecskemét kertvárosias övezete, bár több pontja a tanyavilágra hasonlít. 1954-ig Kecskeméthez tartozott, akkor szakadt le és vált belőle külön falu. Ma 3400 lakosa van. Ballószögnek nincs is komolyabb történelme, hiszen csak 64 éves. Ami érdekes, hogy a település déli felén a volt vasúton túl, (mert már 11 éve nem jár a vonat), már csak földút (homok út) vezet az utca házaihoz, ahol lefelé haladva szétszórt tanyavilág tárul az erre járó szeme elé. Ma már egyre kevesebben élnek a külterületeken, aki eléri a 20 éves kort, az fokozatosan beköltözik a városokba, már szinte 95%-ban csak az idősek laknak kint, egyre nehezebb körülmények között.

Ballószög újtelepi utcái között nemigen akad különösebb látnivaló. Viszont mégis van valami, ami érdekes. Már a falun kívül 1 km-re a buszmegállótól az Aranykor dűlőben szőlők és szegényes tanyácskák között van egy fürdőkomplexum kitűnő gyógyvízzel. Nagyon szép és igényes a fürdő kialakítása, de egyszer elég volt, még egyszer biztos nem jönnék ezért el. A külső medencék nem üzemeltek, így csak a benti medencetér két medencéjét lehetett igénybe venni, 3500 Ft-os belépőjegyért (!). A nagy medencében éppen csak langyos a víz, a kisebbe meg teljesen forró. Kár, hogy nem lehet összeönteni a kettőt... Az egész fürdőépületben nagyon magas a páratartalom és rendkívül fullasztó meleg uralkodott, ráadásul délutánra még vaskályhával is befűtöttek, a szellőzés nulla, ami a gyógyvízből feltörő gázok miatt pedig elengedhetetlen lenne. Sajnos a nagy medencében egy kis kör alakú részt kivéve, egyáltalán nincs ülőpad, amire le lehetne ülni, mindenki (már az a néhány fő, mert szinte alig vannak) ácsorog a vízben és bosszankodik.

Ballószögről csuklós helyközijárat indul 17.20-kor, mely Kecskemétre 17.55-kor érkezik. Innen 18.20-kor van közvetlen autópályás gyorsjárat, mely Pécsre 21.40-kor érkezik.

Biki Endre Gábor


Felhagyott vasút az Aranykor dűlőnél


A kialakítás igényes


Érdekesség, hogy a víz a kék csempék között is zöldes színű


Igényes a kialakítás, meg kell hagyni.


Református templom


Katolikus templom


A vasúton túl még 4 km-re is házak vannak, de oda már csak a homokon át vezet az út.


Út a falu külterületére a tanyavilágba


A rozzant tábla szerint a 2 km-re eső Köncsögpusztán valami Betyárcsárda is van, feltéve, ha üzemel még. Vajon ki megy oda, ha még rendes út sem vezet hozzá?

Megtekintések száma: 90 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
No, az ilyen helyek nem csoda, ha kihalnak. Ami a strandról írtakat illeti, nyilván nem céljuk a látogató-szám növelése. A képek alapján valahogy én se érzek vágyat a közelebbi megismerésére.

1  
A medencék buta kialakítása vagy a vízhőfok beállítása miatt biztosan több vendég szólt már. Hol van a "vendégszeretés" ilyenkor a magyar hozzáállásból?!...

Név *:
Email *:
Kód *: