Főoldal » 2018 » Március » 23 » 2018. 03. 23. KÉPES BESZÁMOLÓ A MÁROKI FALUJÁRÓ TÚRÁRÓL
7:04 PM
2018. 03. 23. KÉPES BESZÁMOLÓ A MÁROKI FALUJÁRÓ TÚRÁRÓL

A fenti fotóra kattintva a túravezető képei láthatók.

Egy szép tavaszi napon, 2018. március 22-én, fagypont körüli hőmérsékletben enyhén csípős szélben, 30 bátor túratársammal indultunk felfedezni Márok nevezetességeit.

A hosszan elnyúló falu két részből tevődik össze, az egykori Hercegszentmártonból, és Németmárokból. A két települést 1950-ben vonták össze, valószínűleg az akkori korszakhoz nem méltó előtagok miatt. A Hercegszentmártoni részt Pájlándnak is nevezik, mely a 18. század második felében Bajorországból (Bayerland) betelepülő lakosaira utal.

Utunk első állomása a gondosan rendben tartott Pájlándi Szent Márton r.k. templom volt. A templom történetéről és a helyi hitéletről, a 86 éves Paula Nénitől kaptunk tájékoztatást, Ő a templom gondnoka.

Két kilométer séta után a következő fő látnivalónk a Szent Simon és Júdás-Tádé apostolok tiszteletére felszentelt r.k. templom volt. Itt a templomról hiteles bemutatást Anna Néni gondnoktól kaptunk. A belső berendezés egykori jómódra utal, jelenleg viszont sürgős felújításra lenne szükség, mert az eldugult ereszcsatornából a víz évekig áztatta a falat. A kálvária stációk a templom udvarában találhatóak, ám sajnos nemigen viselik gondját.

Az önkormányzat épületében tartottunk egy rövid pihenőt. Itt lehetőség volt a Márokért Szociális Szövetkezet kis boltjában saját készítésű lekvárokat, savanyúságokat vásárolni. A szépen felújított és gazdag gyűjteménnyel rendelkező tájházban Szécsényi Imre fogadott minket.

A szentháromság szobor megtekintése után a halastónál tartottunk rövid pihenőt. A kb. egy hektáros tó az önkormányzat tulajdona és a helyi horgászegyesület tartja fenn. Innen az utunk már visszafelé vezetett. A könyvtárban tartottunk még egy kis szünetet, hogy ne a vasúti megállóban keljen fagyoskodni.

Mindenkinek javaslom, nyáron térjen vissza felmelegedni. Erre ajánlom a következő programot: Mároki lakodalmas. 2018.augusztus 11-12.

Minden év augusztusában kerül megrendezésre a két napos Mároki Lakodalmas, mely minden korosztály számára szórakozást és kikapcsolódást biztosít.

Markesz István túravezető

Fotók: Dudók Piroska

Megtekintések száma: 335 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: