Főoldal » 2018 » Március » 26 » 2018. 03. 25. FORRÁSTISZTÍTÓ TÚRA A MECSEKI VÍZESÉSEK MENTÉN
0:14 AM
2018. 03. 25. FORRÁSTISZTÍTÓ TÚRA A MECSEKI VÍZESÉSEK MENTÉN

A bejárt útvonalam a következő volt: Mánfa – Árpád-kori Sarlós Boldogasszony templom – Malom-hegy (új piros négyzet turistaút) – Cifra-malom – Bikfa-forrás – Kőlyuk-barlang, Cserkész-forrás – Nagy-mély-völgy – Sziklás-forrás – Kánya-forrás – Mariska-forrás – Mecsek-forrás – Petnyák-völgy – Ágnes-vízesés – Melegmányi-forrás – Melegmányi mésztufalépcsők (vízesés) – Anyák-kútja – Baglyas – Tripammer-fa – Árpád-tető

Az útbaeső forrásokat a Bikfa-forrás kivételével kitisztítottam. Ennek a forrásnak a medre komolyabb tisztítást, mélyítést igényelne. A másik a Cserkész-forrás volt, melyen sokat nem tudtam segíteni, a nagy vízhozam „maga alá temeti” a forrást, meg kell várni, amíg a vízszint lejjebb húzódik. Azért néhány követ kiszedtem a mederből, hogy a víz jobban le tudjon folyni. Nagyobb munkák a Melegmányi-forrásnál voltak, ahol a medret kellett mélyíteni és iszaptalanítani, és az Anyák-kútjánál, ahol a mederből kb. 100 db kisebb-nagyobb követ, kőtömböt távolítottam el, melynek eredményeképpen a meder mélyült, és a cső már kilátszik a vízből, és használható a forrás. A mederben több, a középkorból származó tégla és apró cserépdarab volt megfigyelhető, mely talán az itt állt Melegmány nevű falu hagyatéka. Bár ez erdei utak a sártól, víztől nehezen járhatók, de a hóolvadást követően a patakok, zúgók, vízesések igen látványosak, ajánlom a felkeresését, a következő napokban, hetekben, amíg még ilyen bővizűek a vízfolyások. A patakátkelések végett a gumicsizma elengedhetetlen.

Biki Endre Gábor


A Kőlyukra bevezető út továbbra is járhatatlan, csak a felső ösvényen lehet elmenni.


Az áteresz eldugult, a víz nem folyik le!
Vajon az évek óta tartó probléma megoldódik valaha is?


Mánfai-horgásztó


A hóolvadás utáni árvíz ilyen nagy mennyiségű iszapot halmozott
fel a betonozott mederben. Én még ilyet itt nem láttam.


A gyakori helyreállítás ellenére a fahíd ismét kezd tönkremenni.


Vajon ezt a levelet mi rágta ki ilyen szabályosan?


Kitört a víz oldalt, a csőből nem folyik.


Ágnes-vízesés


Melegmányi-vízesés


Anyák-kútja a tisztítás előtt


10 m hosszan kitisztított meder


Tisztítás után


A turistaúton egy föld alatti üreg volt, melyben a talajszint alatt csupán 5 cm-re
egy föld alatti vízfolyás csörgedezett. Még nem láttam ilyet.

Megtekintések száma: 63 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
A városban nem is lehetett érzékelni, hogy ennyi csapadék (hó) esett - de a források jól mutatják a mennyiséget. Ami persze nem baj - bár csak tudnák valahogy tárolni a száraz nyári hónapokra !  Nagyon érdekes az a mederben felgyűlt iszap-mennyiség...mekkora víz folyhatott ott, ami ennyi homokos földet idehordott !
A Kőlyukra vezető út vízelvezetése mégis kinek lenne a feladata ?

Név *:
Email *:
Kód *: