Főoldal » 2018 » Március » 27 » 2018. 03. 26. FÜRDŐTÚRA NAGYSZÉNÁSRA
0:27 AM
2018. 03. 26. FÜRDŐTÚRA NAGYSZÉNÁSRA


Katolikus templom

Nagyszénás egy 4900 fős nagyközség Békés megyében az Orosházi járásban. Négy irányból is megközelíthető, Szarvas, Gádoros, Kondoros és Orosháza felől is. Pécsről a következőképp lehet eljutni ide a közösségi közlekedéssel: Pécsről 6.10-kor indul autópályás gyorsjárat, mely Szeged, Rókus, vasútállomáshoz 9.15-kor érkezik. Innen 9.33-kor indul a vonat, mely Orosházára 10.29-kor érkezik. Innen 10.33-kor indul tovább a vonat (jelenleg pályakarbantartás miatt vonatpótló autóbusz), mely 10.51-re érkezik meg Nagyszénásra. Ezen a településen minden fontos dolog egymás közelében, a központban van: vasútállomás, autóbusz-megálló, templom és a parkfürdő.

Nagyszénásnak az 1950-es években még 8000 lakosa volt, sajnos azóta nagy az elvándorlás, a fiatalok jellemzően Budapestre vagy külföldre költöznek, míg az idősek kihalnak. Ám akik itt maradtak, azok nem hagyják pusztulni értékeiket. A jelenlegi polgármesterük próbál mindent megtenni, pl. kedvezményes fészekrakó programmal segíteni a fiatalok letelepedését, helyben maradását. Már kellő számú munkahely is van.

A másik vonal a turizmus emelése, melyet célul tűztek ki. Volt a városnak ugyanis régen egy meleg vizes termálfürdője, ami sajnos az utóbbi 16 évben zárva volt. Az 1950-es évek elején az országos kőolaj-kutatási program során itt is fúrtak, egészen 3009 m mélységig. Kőolajat nem találtak, viszont több rétegben meleg vizet igen, ezért kilyukasztották a béléscső oldalát, így gőzölgő meleg víz tört fel. A lakók ezután az elfolyó meleg vízben áztatták fájós lábukat, és csakhamar meggyőződtek gyógyító hatásáról. 1958-ra épült meg a fürdő, mely akkor még tisztasági fürdőként és strandként funkcionált. Egy úszómedence, két szabadtéri és egy fedett termál medence épült akkor. Mivel a fürdőt szép park vette körül, ezért Parkfürdőnek nevezték el. Akkoriban naponta ezrek vették igénybe a fürdőt.

Sajnos kellően nem korszerűsítették, ezért 1999-ben bezárta kapuit. A medencék, kabinok és egyéb létesítmények gazdátlanul hamar tönkrementek. A mostani vezetés azonban mert egy nagyot álmodni, pályázott és nyert több mint egy milliárd forintot, melyből egy év alatt újra felépítették a fürdőt, mely 2015-ben nyitotta meg ismét kapuit. Az új fürdő takarékossági okokból kisebb lett, mint a régi, de ha egyszer beindulna kellően a fürdőélet, van lehetőség a bővítésre a strand területén. Fedett medence nem épült, csak kinti medencék vannak, összesen 4 db, egy úszó, egy ülő, egy torna, és egy gyermek medence. Ám ez nem okoz problémát, a fürdő télen is üzemel, ugyanis egy fedett üvegcsarnokon át juthatunk a gőzölgő medencékig, így télen sem kell fázni. A melegvizet ráadásul a közintézmények fűtésére is használják, az elhasznált 40 fokos vízzel pedig a kertészeti fóliasátrakat fűtik. Éves szinten 25 millió forinttal csökkentették így a fűtés költségét, a termelt kerti növények gazdasági haszna szintén sokmilliós, tehát a beruházás már rövid távon is megtérül.

Közép-Európa egyik legjobb gyógyvize található itt, mely ásványi-anyag tartalmában messze megelőzi a környékbeli fürdőket. A víz erősen barna, nagyon erős és jellegzetes szaga van, mely már a buszmegállónál érződik, de az öltözőben is jelen van. A feltörő víz hőfoka 94 fokos, melyet hűtőházban hűtenek le, és így a termálmedencében 35-37 fok között van. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendégek ismét kezdik felfedezni a szénási víz jótékony hatását. Nekem ez a fürdő tetszett a legjobban az elmúlt időszak meglátogatott fürdői közül. Kicsi, családias, mindenki köszön a másiknak a medencékben. Összesen 20-an voltak csak. Ez a víz olyan selymes és lágy, hogy a bőr egészen megfiatalodik és kisimul tőle, olyan lesz, mint a kisbabáké. Tényleg nagyon kellemes és hatásos. Mindenki dicséri, hogy amióta ide jár, elmúlt kinek ez, kinek az a panasza. De, ha másért nem, felfrissülésnek is kiváló az egészséges emberek számára, hiszen a test feltöltődhet a bőrön át felszívódó ásványi anyagokkal.

A személyzet is nagyon udvarias és segítőkész, még ajándék naptárat és prospektust is osztogattak a vendégeknek. Kell is a fürdőnek a reklám, melyet az önkormányzat üzemeltet. És ami nem elhanyagolható szempont, hazánk egyik legolcsóbb fürdője, mivel a több ezer forintos belépőjegyekkel ellentétben itt felnőtteknek 900 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft. a belépőjegy, és még a szép kártyát is elfogadják. A fürdő területe bár még kissé kopár (igaz tavasszal, ha kizöldül, szebb lesz), de sok fát ültettek, ha ezek megnőnek, igazi parkfürdővé válhat ismét.

Nagyszénásról hazatérni a következőképp lehet: 16.55-kor indul busz (a fürdőtől 200 m-re van ez a megálló), mely 17.17-re ér Orosházára. Itt az állomás szomszédságában van a vasútállomás, ahonnan 17.32-kor indul vonat, mely Szeged, Rókusra 18.27-kor érkezik, innen Pécsre autópályás gyorsjárat 18.40-korindul, mely Pécsre 21.40-kor érkezik. Szerencsére oda- és vissza irányban is a csatlakozások kitűnőek. Érdemes kipróbálni, ajánlom mindenkinek.

Biki Endre Gábor


A helyiek a téliesített szökőkutat ötletesen húsvéti dekorációval látják el.


A fúrás egykor.


Egy termálfürdő születése


Ezrek keresték fel egykor a hévizű fürdőt


Régi képeslapokon a fürdő


1990-es évek, a bezárás előtt, amikor már alig voltak


A 2000-es évek, a pusztulás időszaka


2014 táján az egykori medence


Ébredés és újjászületés


Az új fürdő


Ásványi anyagok összetétele


A füstölgő hévízkút


Délutánra elkészült a húsvéti dekoráció


A kisebb vallási felekezetek gyülekezeti imaháza


Ökumenikus (evangélikus és református) templom

Megtekintések száma: 126 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Örül az ember szíve egy ilyen beszámoló elolvasása után ! Még hogy Magyarországon ilyen helyek és történések is vannak !! Én ugyan nem járok semmiféle fürdőbe, de "reklámozni fogom" a bejegyzésedet - hátha kedvet kap valaki az én olvasóim közül és ellátogat ide. Tényleg üdítő/vidámító bejegyzés volt !

Név *:
Email *:
Kód *: