Főoldal » 2018 » Április » 21 » 2018. 04. 21. FOLYNAK A MUNKÁLATOK A MÁRIAKÉMÉNDI KEGYHELYEN
11:15 PM
2018. 04. 21. FOLYNAK A MUNKÁLATOK A MÁRIAKÉMÉNDI KEGYHELYEN

Elkészült a támfal két sarka és a felvezető lépcsősor a máriakéméndi kegytemplom előtt. A másik jobb oldali falrész helyreállítása a jövő héten kezdődik. A plébániaépületnél is folyik a munka, a vakolatot leverték, az északi oldal fel van állványozva, a tűzfal felét, mely meg volt dőlve, lebontották és újjáépítették. A nyugati főhomlokzat jobb oldalán a vakolat leverése után láthatóvá vált a régi főbejárat, melyet elfalaztak egykor. Belül a jelenlegi fürdőszobánál, mely egykor az előtér lehetett, a dongaboltozatnál az elfalazás jól látható. A 19. századi térképeken itt a plébániaépületnél ligetes parkot jeleztek, melynek egyik sétaútja ide, az akkor még létező főbejárathoz vezetett. A keleti belsőudvar felőli oldalon a talapzatnál négy darab nagyméretű bolthajtás került elő, feltehetően ezek nem nyílászárók részei lehettek, hanem stabilitási szerepük lehetett. Erősebb ugyanis a fal, ha benne boltíveket raknak. Érdekes, hogy csak a keleti oldalon van ilyen az ablakok alatt. A tetőlécek és az új cserepek is megjöttek már, a jövő héten jön az ácsbrigád.


Új megállóhelynév felirat került kihelyezésre


Itt volt a régi főbejárat.


Egy befalazott résablak is előkerült, igaz ez nem eredeti,
talán a múlt században létesült, majd be is falazták.


Ezen az oldalon a talaj szintjénél két nagy bolthajtás vált láthatóvá.


Eredetileg boltíves kapu volt itt.


Az új tetőcserepek.


Itt is egy földbe mélyedő boltív.


A részben lebontott és visszaépített tűzfal.

Fotók: BEG

Megtekintések száma: 257 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 4
0 Spam
4 Endi  
Ha el tud készülni időben, akkor igen, a május 27-ei búcsúkor.

0 Spam
3 Kehi József  
Beindultak a munkások! Szép lesz ha teljesen elkészül. Búcsúkor lesz a szentelés?

0 Spam
2 Endi  
A talajszinten látható boltívek valószínűleg nem nyílászárók fölé épültek, hanem stabilitási szerepük lehetett. Erősebb ugyanis a fal, ha benne boltíveket raknak. Érdekes, hogy csak a keleti oldalon van ilyen az ablakok alatt.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
No csak no csak ! Esetleg történnek még csodák Kéménden ?   Ezek mind olyan jó hírek, hogy fotók nélkül tán el se hinném. Érdekesek azok a boltívek, vajon mi lehet a magyarázatuk ? Biztos van ennek a helynek sok olyan titka még, amit nem is sejtünk.  Izgatottan várom, hogy "határidőre" elkészül-e minden, jöhetnek-e az angyalok ? (Persze ez alatt nem a zarándokszállást értem....)

Név *:
Email *:
Kód *: