Főoldal » 2018 » Május » 5 » 2018. 05. 05. DÉL-ALFÖLDI FÜRDŐTÚRA
10:42 AM
2018. 05. 05. DÉL-ALFÖLDI FÜRDŐTÚRA

Április végére terveztem egy 5 napos Dél-alföldi fürdőtúrát békéscsabai szállással. Pécsről Békéscsabára szegedi átszállással lehet eljutni. Pécsről Szegedig autópályás gyorsjárattal lehet utazni, onnan pedig a vonat lenne ideális, de a vágányzári átszállások miatt most a busszal célszerűbb, de így valamivel hosszabb a menetidő.

Békéscsaba egy közel 60 ezres lakosságszámú város, persze 20 éve még közel a 70 ezerhez volt. Békés megye megyei jogú városa. Nagyon szépen rendezett terei, széles utcái vannak, melyek egyébként is szinte minden alföldi városra jellemzőek. Rendkívül tiszták a közterületei, egyedül a fűkaszálással vannak néhol elmaradva. Sajnos a külsőbb utcákban nem egy eladó ház feliratú táblát látni. Régi építésű, de jó állapotú családi házakat telekáron kínálnak (nem vicc). Minden napra egy-egy fürdő volt betervezve, első nap itt helyben az Árpád-fürdő. Ez az Élővíz-csatorna mentén helyezkedik el. Érdekesség, hogy szinte minden közeli városban a kis folyócskákat ugyanezen névvel illetik. Gyönyörű a fürdőkomplexum, csodálatos a fürdőcsarnok, de a kinti gyógyvizes medencékben is kellemesen tölthetjük az időt.

Második nap Tótkomlós következett, mely Csabától 40 km-re, a Maros hordalékkúpján található. A település nevének első fele (tót) onnan ered, hogy miután a török idők végére elnéptelenedett a település, a 18. század közepén 80 szlovák családot telepítettek ide. Ők építették fel a ma is álló gyönyörű műemlék épületeket. Zömében evangélikusok, hatalmas templomuk különlegessége, hogy bár csillag van a tetején, nem református. Állítólag itt ez az evangélikusok szimbóluma. Van egy kisebb református templom is, de egészen különleges hangulatú a Szent István király katolikus templom szomszédságában elterülő liget, mely természetvédelmi terület. Itt egy csodaszép Mária zarándokhelyet alakítottak ki. A liget másik felében nagy rendezvénysátoruk van, itt tartják a fesztiválokat, programokat. Bár csak szűken 6000 fő lakja a kis várost, ennek ellenére rengeteg programjuk van, és ami igazán felüdítő, az a Rózsa gyógyfürdő, mely nevét a gyönyörű rózsaligetéről kapta. Sajnos még nem virágzik, ez inkább május végétől őszig meseszép látvány.

Harmadik nap Békés 18.00 fős városa került feltérképezésre, mely a Békési járás központja. Csak 15 km-re van Békéscsabától, a sűrűn közlekedő buszjáratokkal 20-25 perc alatt elérhető. Gyönyörű liget van az Élővíz-csatorna körül, mely a rendezvények helyszínéül is szolgál. Ebben a városban egy kisebb gyógyfürdő található, egy kinti és három benti fedett medencével. Kiváló, rozsdabarna színű gyógyvize van. Kevesen látogatják a fürdőt, így azok számára élvezhető leginkább, akik a csendesebb helyeket kedvelik. Visszafelé az autóbusz-állomáson állandóan tőlem kérdezgették a nem helybéliek, hogy mikor indul a csabai busz, honnan megy a gyulai, majd megint egyik-másik a csabai, illetve a gyulai busz felől érdeklődött. Életemben először jártam itt, de persze már előre felkészültem a menetrendből, és az induló állásoknál is pontosan megnéztem a járatindulásokat. Így, mint egy „okosmenetrend” adtam információt a kérdezőknek. Bizonyára azt hitték, idevalósi vagyok, én meg kezdtem magam úgy érezni, mint a viccben: „Egy kisgyerek sír a hentesboltban. A hentes megszólítja. Mi a baj, kisfiú? Nem tudom, hogy apa mit mondott! Azt, hogy Csaba, hozz egy szál gyulait, vagy Gyula, hozz egy szál csabait! Mondja a fiú. Jaj, fiam, hát mi sem egyszerűbb ennél! Mond meg szépen, hogy hívnak? Pistike…”

Negyedik nap Gyula következett. Busszal és vonattal is kitűnően megközelíthető. Csabától 16 km-re van, a vonat 16 perc alatt meg is teszi az utat, pedig csak a „piroska” jár óránként, illetve egy-egy átmenő vonat. A busznak kétszer annyi idő kell, fél óra alatt éri el a várost, természetesen én a vonatot választottam, már csak a kedvezmény végett is. Gyulának azon túl, hogy csodálatos belvárosa van, rendkívül nagy turisztikai élettel, három fő nevezetessége van: a vár, az Almássy-kastély és a várfürdő. Az utóbbi évek hatalmas reklámmarketingje végett turisták ezrei látogatnak el napi szinten ide, a vendégéjszakák száma nagy megyei jogú városokéval vetekszik. Több hatalmas szállodája is van. A várfürdő a Dél-Alföld legnagyobb fürdőkomplexuma kb. 20 medencével és kiváló gyógyvízzel. Érdekesség, hogy egy régi, a várhoz tartozó egykori lovardában alakították ki a gyógyvizes medencéket, és az úszómedence különlegessége, hogy abban is gyógyvíz van. Ilyen csak itt van az országban. A fürdőben nyaranta (de már most is) elég nagy a tumultus, rengeteg a külföldi vendég is. Míg a többi fürdőben a belépőjegy az 1500 Ft-ot sem éri el, itt 4000 Ft-ot kérnek, igaz a többinél jóval több szolgáltatást is nyújtanak.

Ötödik nap Szarvas bejárása volt soron. Ide egy óra alatt lehet a közösségi közlekedéssel eljutni. Békéscsabától 47 km-re található. 15.000 lakosa van, a Szarvasi járás központja. Az egyik talán legszebb alföldi középváros. Csodaszép épületei, szökőkútjai, és rengeteg látnivalója több napot igényelt volna. Az arborétumot és a szárazmalmot már korábban láttam, így most ezekre nem került sor, de érdemes a mini Magyarország makettparkot is megtekinteni. A Hármas-körös partján is egy természetvédelmi terület terül el, mely egykor a közeli kastélyhoz tartozott. Ma sétautak, kerékpárút, és az Alföldi kéktúra vezet árnyas ősfákkal benőtt erdejében. Szarvas nagy fürdőkultúrára tekint vissza. Már a 19. század végén megnyitott az artézi gőz- és kádfürdő. Ebben az épületben és a hozzáépített új részlegben található ma a Szent Klára gyógyfürdő. Csak fedett beltéri medencéi vannak. Nagyon kevesen látogatják, pedig kellemes kikapcsolódást nyújt, és nagyon barátságos, segítőkész a személyzet is, akik vendégszeretetükkel szinte hívogatják be a vendégeket. A kórházi részlegen a beutaltak számára különféle kezeléseket is nyújtanak.

A tavaly szeptemberi fürdőtúrával ellentétben most mindvégig kiváló idő volt, sőt túl jó, ami igazából nem is normális, mivel végig 30 fok körüli nyári meleg volt, persze strandoláshoz kiváló. Az 5 nap fürdéshez 50 km gyaloglás párosult.

Biki Endre Gábor


Egy különleges szökőkút Békéscsabán a vasútállomás előtt.


B.csaba


Élővíz-csatorna


Árpád fürdő bejárata Békéscsabán


A szállás


Liget Tótkomlóson a központi autóbusz-váróteremnél


Ref. harangláb Tótkomlóson


Felirat: HA TUDNÁTOK, HOGY MENNYIRE SZERETLEK TITEKET,
ÖRÖMÖTÖKBEN SÍRNÁTOK


Evangélikus templom Tótkomlóson


Szlovák tájház


Rózsa fürdő bejárata Tótkomlóson


A fürdőt az Élővíz-csatorna szeli ketté, ebbe folyik a
medencékből leengedett melegvíz is.


A régi kabinsor


Emlékmű Csabán a zsidók elhurcolásának emlékére


Békéscsaba belvárosa (a további képek is a belvárosban készültek)


Egy megmaradt népi lakóház a belváros emeletes épületei között


Rk. tp. Csabán


Ez már Békés város szerb temploma


Élővíz-csatorna Békésen


Kulturális központ a ligetben


Rk. templom Békésen


A békési gyógyfürdő bejárata


Egykor itt folyt a Fekete-Körös. A folyószabályozáskor elterelték a városon kívülre. Régi hídjának átereszét emlékként megőrizték, a folyó medrét pedig többnyire feltöltötték, van, ahol lakóház áll a helyén.


Mindenhol virágzik az akác, jóval korábban a megszokottnál


Gyula városa (a további képek is)


Élővíz-csatorna Gyulán


Szerb templom


Almássy-kastély Gyulán


A Gyulai vár


"A várkapitány"


A várfürdő Gyulán


A frissen kikelt kiskacsák is felfedezték a strandot.


Gyógyvizes úszómedence az egykori lovardában


A Gyulai vár


Szarvas (a további képek is végig ezt a várost mutatják be)


Bolza-kastély


Híd a Holt-Körösön

Megtekintések száma: 161 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0 Spam
2 R. Andras  
Ez pompázatos! Mind beszámolóként, mind látnivalóként!

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Pompás beszámoló, sok szép helyen jártál megint ! Élvezet volt olvasni. Már már kedvet kaptam fürdőbe menni :-)
Nagyon jól válogattad össze a fotóidat, sok mindent megmutatnak a felkeresett helyekről.

Név *:
Email *:
Kód *: