Főoldal » 2018 » Május » 6 » 2018. 05. 06. FOTÓK AZ ÓBÁNYA - VÁRALJA TÚRÁRÓL
9:59 PM
2018. 05. 06. FOTÓK AZ ÓBÁNYA - VÁRALJA TÚRÁRÓL

A fotóra kattintva láthatók a képek.

Korán reggel, a Pécsről 6.25-kor induló buszjárattal indultunk túratársainkkal Óbányára, a Mecsek Egyesület szervezésében megrendezendő pogácsakóstolós túrára. Megérkezésünk után rövid programismertető és létszámellenőrzés (20 fő) után elindultunk. A Pisztrángos-tavak előtt, a zöld kereszt jelzésen jobbra fordulva, közepes tempóban, meredek emelkedőn haladtunk felfelé a Harács-mező felé. Az emelkedőn félúton megálltunk, hogy bevárjunk mindenkit, kiderült, hogy 1 fő hiányzik. Egy túratársunk visszafutott, hogy megnézze mi történt, sajnos közben visszafordult az illető, mert rájött, hogy nem bírja a tempót, bevallotta, hogy nemrég ugyanígy járt egy másik túrán. Ilyen esetben szólnia kellett volna, ha úgy dönt nem folytatja velünk az utat.

Nem tudom elég nyomatékosan hangsúlyozni, hogy nehéz túrának volt meghirdetve, főleg pont a túra eleje és a hosszú táv miatt, de nyilván nagyon sajnáltuk, hogy így döntött. Ezután tovább haladva a piros sáv jelzést értük el, itt balra fordulva mentünk el az egykori mészégető mellett, melyet egy kiemelkedés mutat. Néhány km után elértük a Hárs-hegyet (volt Dögkút-tető).

Miután láttam, hogy jó tempóban halad a csapat, úgy döntöttem, útba ejtjük a Cigány-hegyi kilátót, egyrészt, mert szép a kilátás, másrészt, mert a mellette lévő padoknál és asztalnál kényelmesen megejthettük a meghirdetett pogácsakóstolót. Úz Mária jóvoltából 3 kg pogácsát kaptunk (kolbászos, medvehagymás, lenmagos-szezámmagos), melyet nem is bírtunk mind elfogyasztani egyszerre. Ezúton is köszönjük neki, nagyon finom volt! A Mecsek Egyesület részére, a máriakéméndi felújításokra közel 10.000 Ft. gyűlt össze az adományokból.

Eme finom reggeli után visszafelé haladva a kék kereszt jelzésen jobbra fordultunk a Farkas-árok irányába, sűrű és vizes aljnövényzeten keresztül haladtunk lefelé, míg elértük a Lendület-forrást. Közben elköszönt egyik sportos barátunk, túratársunk, ő futva közlekedett tovább Váraljáig, hogy elérje a 10.55-ös buszt hazafelé, mert délután más programja volt, ezért 18-an maradtunk és ennyien is fejeztük be a túrát. Itt rövid ismertető, forrástisztítás és kóstolás után mentünk tovább és kisebb kitérőt tettünk az Amália-forráshoz. Néhányan lementünk a meredek völgybe a forráshoz, amire ráférne egy felújítás, mivel sajnos rossz állapotban van a nehéz megközelítés miatt. A Lapát-vár után a következő forrás a Vadvirág-forrás volt, kis kitérővel megközelítettük és megkóstoltuk a finom vizét. Itt beértünk a Váraljai-árokba és a patak mentén, festői környezetben érintettük a Kalán Miska kútját, melyre szintén ráférne egy alapos felújítás. Utolsó forrásunk a Jágerok kútja volt, a patakon átkelve szintén megkóstoltuk remek vizét. Később megpihentünk, megebédeltünk és megettük a maradék pogácsát is a Váraljai-völgyben lévő vadászháznál.

Kis ejtőzés, a patakmederben való cipőtisztítás után a Horgásztavak és az Ifjúsági tábor mellett elhaladva értünk be Váraljára. Szép házakat láttunk, közben megnéztük a református templomot is, majd megérkeztünk az evangélikus templomhoz, melyet belülről is megnézhettünk, mert egyik túratársunk elintézte, hogy kinyissák és a lelkész hölgy rövid ismertetőt is tartott. Köszönjük!

Innen negyed óra alatt kiértünk a buszmegállóhoz és 10 perc múlva jött is a buszunk.

A hajnali zivatar után kicsit fülledt meleg volt, egy kis sárdagasztás is jutott mindenkinek, de összességében remek időjárást fogtunk ki, kicsi, de lelkes csapatunkkal. Mindenkinek köszönjük a részvételt!

Dr. Héjjas Péter, túravezető

Erre a képre kattintva Markesz István képei láthatók.

Megtekintések száma: 404 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Látom találkoztatok lábatlan gyíkkal ! És biztos tudtátok, hogy ő nem kígyó....Sok buta ember ezért agyonveri (nem egyet láttam), mert fél a kígyótól. Pedig a kígyók se bántanak senkit, ha békén hagyják őket.
Igencsak dicséretes a túrázók adományozó kedve, van a pénznek helye....

Név *:
Email *:
Kód *: