Főoldal » 2018 » Május » 20 » 2018. 05. 20. FÜRDŐTÚRA NAGYKANIZSÁRA
3:58 PM
2018. 05. 20. FÜRDŐTÚRA NAGYKANIZSÁRA


Zsidó temető bejárata

Bár Nagykanizsának nincs gyógyvizes fürdője, csak egy szezonálisan működő strandfürdője az uszoda mellett, azért mégis érdemes egy kirándulással egybekötve felkeresni ezt. Pécsről közvetlen buszjáratok és vonat is közlekedik Nagykanizsa felé. Én utóbbit választottam, mely Pécsről 6.15-kor indul és 9.06-kor érkezik a kanizsai állomásra.

Megy a gőzös, megy a gőzös, Kanizsára,
Kanizsai, kanizsai állomásra.
Elől áll a masiniszta,
Ki a gőzöst, ki a gőzöst igazítja.

A városon végigsétálva, és a műemlékeket megtekintve értem ki a Sánc nevű kertvárosias lakóövezetbe, ahol egy meseszép Csónakázó-tó található, melyet szép parkerdő övez. A zöld sáv jelzésű turistaúton érhető el a Nagykanizsai-kilátó, melyet egy régi 10 éve nem üzemelő kilátó helyén emeltek. 2018 márciusában adták át a nagyközönségnek. Főbb adatai: 48 m magas (az egyik legmagasabb az országban), 230 lépcsőn juthatunk fel, 100 tonna a súlya, egyszerre 50 fő tartózkodhat benne. A kilátó belépődíj ellenében tekinthető meg. Ami különleges, hogy nincs személyzet, egy automata van elhelyezve, melybe 500 Ft-ot kell bedobni fejenként, miután kiadja a jegyet, azt a vonalkód leolvasónál kell leolvastatni, majd a tappancsokra állni, és kinyílik a forgóajtó. Kifelé már egyszerűen ki lehet jönni. Tényleg fantasztikus a kilátás a tóra és a Zalai erdőkre és Kanizsa városára, ám sajnos eléggé borús, párás idő volt éppen, így a fényképek sem sikerültek tökéletesre.

Visszafelé épp jött helyijárat, így azzal utaztam vissza Kanizsa belvárosába, ahol megtekintettem a Thury György múzeumot. Szerencsére a mai nap nem kellett belépődíjat váltani, és lovagi bemutatót is tartottak. Ennek ellenére akkor épp, csak én voltam az egyedüli látogató. Úgy próbálják vinni a múzeum hírét, hogy kimennek az utcára a lovagi ruhákban is, és invitálják be az embereket az ingyenes időszaki kiállításokra. Minden küzdelem ellenére úgy tűnt, a szomszédos kocsmáknak, vendéglátóegységnek és étteremnek valahogy ez könnyebben ment, pedig ott minden fizetős volt…

Nagyon szépen, igényesen berendezett kiállítást tekinthettem meg, és már maga az épület is egy csodálatos egyemeletes boltíves kapuzattal ellátott barokk dongaboltozatos épület, hasonló elrendezésű, mint a máriakéméndi plébániaépület, csupán annyi az eltérés, hogy hatalmas lépcsőfeljárója van. Ez a város legrégebbi háza, 1705-12 között épült a kanizsai vár tégláiból. A Batthyány-család tulajdonát képezte, a kanizsaiak hercegi várként emlegették.

Ezután az uszoda területén lévő strandfürdőt látogattam meg. Éppen ma nyitott ki ebben a szezonban először. Fél kettőkor én voltam aznap az első vendég. Később jöttek még páran. Öt medence van, kettő fedett az uszoda területén, egy hideg vizes úszómedence, egy szintén majdnem hideg tanmedence, és kint a strand részen is három majdnem hideg (28-30 fokos) medence. Nyáron kicsit melegebb szokott lenni, azt mondják.

Nagykanizsáról a 18.51-kor induló vonattal jöttem haza, mely Pécsre 21.47-re fut be. Az egész kupéban én voltam egyedül. Ez egy ilyen nap, de legalább kényelmesen volt mindenhol helyem.

Biki Endre Gábor


Volt ferences kolostor. Szerintetek mire hasonlít, formájában, és küllemében?
Aki tudja, írja meg hozzászólásában!

Az alsóvárosi templom, hivatalos nevén Szent József plébániatemplom, a város legértékesebb műemléke. 1702-14 között épült a lebontott vár tégláiból a ferencrendi szerzetesek számára. A templom főhajós és egy mellékhajós rendszerű. A falakon és a szentély kupoláján stukkós domborművek, a falak mentén díszes mellékoltárok láthatóak. A szenteltvíztartót eredeti török sírkőből faragták. A főoltár képét C. F. Sambach festette 1770 körül.

Ennek és a szószéknek a város kegyura, gróf Batthyány Lajos volt a megrendelője. A városi testületek és polgárok által készíttetett oltárképek és faragványok a ferences ikonográfiát követik, valószínűleg a rendi műhely munkái. A legnagyobb értékűek a barokk faszobrok, megtekintésre érdemesek a sekrestyében lévő faragott barokk szekrények is. A templom alatt nagy kripta van.

Ugyancsak barokk stílusú a kétszintes kolostor. Fő része egy belső udvart körülzáró négyszögletes épület, ehhez kapcsolódik egy L alakú szárny. Tágas ebédlőjének a mennyezeti freskói tönkrementek, szép intarziás ajtaját a múzeum őrzi. A kolostorban 2001-ig a kanizsai Városi Könyvtár működött, ma újra egyházi tulajdon. (Meg is látszik rajta...)


 


Egy helyi kezdeményezést követően Nagykanizsa minden műemlék épületén ilyen kis táblácska hirdeti az adott objektum tudnivalóit. Minden táblát más-és más finanszírozta. A város egy-egy családja, és sok-sok cég, intézmény is. De szép az ilyen összefogás.


Víztorony


Csónakázó-tó

A kilátóról egy szép összeállítás ezen a linken érhető el:
https://www.youtube.com/watch?v=CRPtauEcAhY


A körforgalomban egy zalai fúrótorony mása


Minden teremnek más-más színe van. Ez teszi különlegessé a kiállítást.


A makettet nyomógombok segítségével a látogatók működtethetik, aszerint, melyik századot szeretnék megvilágítani a ledekkel. Hát nem nagyszerű?


Múzeumba csalogatók


Uszoda és strand bejárata

 

Megtekintések száma: 49 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
3  
r. a. ügyes :) és köszi a kanizsai infókat, ezt én sem tudtam.

2  
Hát Kanizsának van egy bája. Még elég szép a vasútpart - így hívják a helyiek - ahol egy bevágásban halad a budapesti vasútvonal és egy-egy híddal lehet átjutni felette. A Csó-tó környezete nagyon szép. A kilátóban én is jártam, még a felújítás előtt. Akkor még sokkal kevésbé volt a biztonsági rácsokkal körülfogva és elég parás volt felmászni rá, kis tériszony keletkezett, pedig talán csak a középső szintig lehetett menni.
A Ferences kolostor.. akár Máriakéménden is lehetne! De a miénknek a teteje az új cserepezéssel most már sokkal szebb ;)

1  
Egy napba mennyi mindent bele tudsz préselni - az szinte hihetetlen !
A kérdésedre meg már magad árultad el a megfejtést - vagy csak én jöttem rá ? (Ferences kolostor)
A kilátó és a beléptető rendszere nagyszerű - és csodálatra méltó, hogy a vandálok még nem tették tönkre.
A kiállítás is biztos érdekes volt, és lehet, hogy a kanizsaiak már mind látták - azért ültek inkább a kávézókban.
Az utcai szökőkútnál - nekem olyan érzésem volt, mintha "víz-emberkék " lépkedtek volna ott körbe :-)
Azt viszont sajnálattal láttam, hogy annál az ivókútnál(?) vannak firkálások. Egyszerűen nem értem, mire jó ez ??!!
Jó kis nap volt, ill. jó volt olvasni !

Név *:
Email *:
Kód *: