Főoldal » 2018 » Május » 20 » 2018. 05. 20. ELKÉSZÜLTEK A MÁRIAKÉMÉNDI KEGYTEMPLOM ELŐTT ÁLLÓ ANGYALOK
9:10 PM
2018. 05. 20. ELKÉSZÜLTEK A MÁRIAKÉMÉNDI KEGYTEMPLOM ELŐTT ÁLLÓ ANGYALOK

Elkészültek, és teljes pompájukban láthatók a Zsolnay pirogránit angyalszobrok a máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplom előtt, melyek megáldása 2018. május 27-én 14.00 órakor lesz a Szentháromság vasárnapi búcsú alkalmából.

Mai ismereteink szerint az 1890-es években 11 db 2,5 m magas angyalszobor készült az akkor világhírű pécsi Zsolnay gyárban. Budapesti megrendelésre alkották a kőbányai Szent László templomhoz, melyből 5 példány azóta is ott áll. Egy szobor viszont Pécsett került elhelyezésre a Zsolnay mauzóleum tetején, sajnos ez ma már nincs meg. A szobrokat Lechner Ödön tervezte, a szobrász pedig a szászvári születésű Kiss György (1852-1919) volt. A szobrok anyaga a pirogránit egy mesterségesen készített, a gránithoz hasonló kő. Könnyen olvadó agyagból készül. Az agyagot égetik, porrá őrlik, nyers, nehezen olvadó agyaggal keverik, vízgőzzel gyengén megnedvesítik és nagy nyomás mellett préselik, azután újra égetik.

Az alkotások a szecesszió kedvelte géniuszok heroikusságát előlegezik meg, magyaros jelleggel és erővel. Plasztikája eltér a korabeli épületszobrok sablonjaitól. A nagyméretű honalapítás-kori domborműves magyaros öltözetű, varkocsos (fejtetőn vagy tarkón szorosan összekötött, ezen túl lazán lógó hajfonatú) angyalszobrok a hitet és szeretetet szimbolizálják. Az egyik szobor a keresztet tartó hit ábrázolása, a másik a szívet tartó szeretetet jeleníti meg. Kishajmáson 3 szobor áll, sajnos törötten: a horgonyt tartó remény szimbólumával és a másik kettőnél a kezek imára kulcsolása fejeződik ki. Budapesten a kőbányai templomnál látható mind az öt figura: hit, remény, szeretet + a két imádkozó szobor.

Egyes példányok sokáig a Zsolnay gyár raktárán maradtak. Csak 1958-ban lettek felállítva ezek a szobrok. Három Kishajmásra a hegyoldalban található kálváriához, kettő pedig a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyre a templom főbejáratához került. Érdekes, hogy a kőbányai angyalok feje körül glória látható, de a máriakéméndi és kishajmási szobrokon ilyen nincs.

Sajnos a szakszerűtlen kihelyezés miatt a máriakéméndi angyalszobrok az idők során fokozatosan töredeztek, míg állapotuk kritikussá vált. Közel 30 évig álltak törötten, ez idő alatt számtalan próbálkozást tettek a hívek és az itt szolgáló plébánosok, ám anyagi forrás hiányában sajnos nem jártak sikerrel, segítséget pedig sehonnan sem kaptak.

2015 decemberében széles körű társadalmi megmozdulás indult. Fél év alatt közel 3,8 millió Ft. jött össze. Ebből először a templom bejárata feletti mázas, szintén Zsolnay Magyarok nagyasszonya dombormű restaurálása készülhetett el, majd hosszú várakozás után az angyalok. A kegytemplomhoz felvezető lépcső és a két falsarok felújítását, melyen a szobrok állnak, a Pécsi Püspökség, a támfal jobb oldali részét a Mecsek Egyesület és a helyi plébánia finanszírozta. Reméljük a közeljövőben a bal oldali rossz állapotú falrész megújítására is sor kerülhet.

Ezáltal egy letűnt kor igényes alkotása ismét teljes pompájában állhat a máriakéméndi kegyhely előtt, melyre büszke lehet hazánk, hogy ilyen alkotással rendelkezik. A szobrok megáldása május 27-én lesz 14.00 órakor a Szentháromság vasárnapi német búcsú alkalmával.

Kívánjuk, hogy az angyalok vigyázzák Máriakéméndet!

Megtekintések száma: 610 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Gyönyörűek

1  
"Epedve" várom !!!!!   :-)

Név *:
Email *:
Kód *: