Főoldal » 2018 » Május » 24 » 2018. 05. 24. FÜRDŐTÚRA ZALABÉRRŐL ZALASZENTGRÓTRA
12:00 PM
2018. 05. 24. FÜRDŐTÚRA ZALABÉRRŐL ZALASZENTGRÓTRA

Pécsről Zalabérre zalaegereszegi átszállással lehet eljutni 4 órás utazással, plusz némi várakozás jön hozzá az egerszegi állomáson. Zalabér egy 600 fős kis falu a Zalai-dombságban. Rendkívül nagy átmenő forgalma van, rengeteg kamion közlekedik erre. A falu határában számos díszes barokk karcsú kőkereszt és szobor van, sajnos láthatóan nem nagyon törődnek velük, festve sincsenek már régóta, így jobbára csak pusztulnak. Zalabér és Zalaszentgrót között majdnem félúton van a Szent Gróth termálfürdő. Zalabérről 3 km-es gyaloglással lehet ide eljutni. Sajnos buszmegálló a fürdőnél nincs, igaz 400 m-re van egy, de ott csak kevés járat áll meg, a gyorsjáratok egyáltalán nem. Kicsit érthetetlen, hogy míg a két falu között 3 megálló is van, egyik sem a fürdőnél, és a három megállóban is csak kevés járat áll meg. Látszik is az autóparkolóból, ide mindenki kocsival jár. Na, mindegy addig is túráztam a szép zalai dombokon.

Szép nagy 8 medencés fürdőkomplexum, de sajnos nem gyógyvíz van benne, hanem teljesen színtelen, szagtalan ivóvíz minőségű víz. Igaz szórólapjukon úgy hirdetik, hogy a környék legkiválóbb 670 m-ről feltárt vize. Tény, hogy ezzel szemben a szórólapon is az szerepel, hogy 550 mg/liter a vízben lévő ásványianyag-tartalom. Tudjuk, ez kevés, hiszen legalább 1000 mg/liternek kell lenni, ahhoz, hogy egyáltalán elérje a gyógyvíz minősítést, de a legtöbb hazai fürdőnk 3-4000 körül van, sőt, vannak 13 ezresek is (pl. Hegykő fürdője.) Azért itt is jót lehet fürödni, ám a drágább fürdőkhöz tartozik, mind a belépőjegy, mint a büfé tekintetében.

Innen már Zalaszentgrót volt a cél, ami még 3 km. Innen 16.20-kor indul busz, mely Keszthelyre 17.10-re ér. A vonat a szemközti állomásról, 17.48-kor indul Pécsre, így addig pont belefér egy jó fél órába a Helikon park körbesétálása. Csodaszép fákkal benőtt park, sok szép szobor és műalkotás is található a ligetben, de ami igazán különleges, hogy több forrás is fakad itt, melyek kis patakként szelik át a sík területű parkot. Az egyik forrás egy teljesen sík területen ered, ilyet még nem láttam, úgy képezték ki, hogy rögtön egy kör alakú medencét táplál, majd innen folyik tovább. Ezzel a sétával meg is lett a 10 km.

Noha az innen 17.48-kor induló vonat elég sok állomáson megáll, 3 helyen 10-15 percet is rostokol, és csak 21.12-re ér Pécsre, sebesvonattá van minősítve, tehát még pótjegyet is kell rá váltani 295 Ft-ért. Eltűnődtem, vajon mennyi idő alatt érne célba, ha nem sebesvonat lenne. (De ez csak költői kérdés.) Nem baj, egy fél könyvet ki lehet rajtan olvasni, és utas is alig van a hosszú szerelvényen, így tulajdonképpen egészen kényelmes az utazás, és az út elején a fél Balatont is egész közelről meg lehet csodálni, ezután a somogyi dombokat, majd a tolnai részeket, végül a Mecsek erdőit láthatjuk a vonat ablakából. Ennek a vonatnak is örülni kell, hogy újra jár a közvetlen „balatoni vonat”, hiszen volt olyan év, hogy vonattal a Balaton térségét, csak több átszállással lehetett megközelíteni. És most néztem a menetrendet, a napi egy vonatpáron kívül (Pécsről reggel 7.21-kor indul naponta Fonyódon át Tapolcára), június 16-tól augusztus végéig még egy vonat lesz Pécsről szombati napokon kora reggel, 5.47-kor, mely Fonyódra 8.19-re felér. Tehát az eddigieknél egy picikét könnyebb lesz eljutni a Balatonpartra.

BEG


Batthyány-kastély Zalaszentgróton


Keszthely, autóbusz állomás


Keszthely, Helikon park


A forrás eredésének helye


Nagykövetek parkja

Megtekintések száma: 49 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
A fürdő megközelítési feltételei nem túlzottan csábítók, bár lehet, hogy így is van szezonban elég vendégük. A keszthelyi park viszont változatlanul gyönyörű ! Legalább azért megérte ide elutazni.

Név *:
Email *:
Kód *: