Főoldal » 2018 » Május » 29 » 2018. 05. 29. FELSZENTELTÉK A MÁRIAKÉMÉNDI ANGYALOKAT A NÉMET BÚCSÚN
10:49 PM
2018. 05. 29. FELSZENTELTÉK A MÁRIAKÉMÉNDI ANGYALOKAT A NÉMET BÚCSÚN

A fotóra kattintva látható Dudók Piroska teljes képanyaga

A Máriakéméndi Német Önkormányzat és a Mecsek Egyesület idén második alkalommal volt szervezője a Római Katolikus egyház Szentháromság vasárnapi német búcsúján, melynek helyszíne a máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplom búcsújáróhelye volt. Ahogy helyiek emlegetik, Kéménden búcsúnapkor emberemlékezet óta nem esett az eső, így ezen a napon is ragyogó napsütés fogadta a búcsúba érkezőket.

A program a népviseletbe öltözöttek menetével indult a máriakéméndi kultúrháztól, akik délután két óra előtt pár perccel vonultak be a kegytemplom udvarára. Az ünnepi program a Zsolnay pirogránit angyalszobrok megáldásával indult, ahol 3 plébános képviselte a ceremóniát, közülük dr. Kvanduk Frigyes a Pécsi Egyházmegye helynöke szentelte fel a szobrokat, melyek a Mecsek Egyesület és a Környezetvédelmi és Közösségi Értékadó Egyesület által gyűjtött adományokból, mintegy 3,5 millió forintból lettek restaurálva. A szertartást Marciszkiewicz Tamás SVD atya az Isteni Ige Társaságának tagja is képviselte Budapestről, mely rend kimagasló adományt nyújtott a felújításhoz.

A szentelés után következett német nyelven a szabadtéri ünnepi szentmise, melyet Wigand István celebrált. A litániára már bent a templomban került sor, ahol a hívek megcsodálhatták a gyönyörűen hímzett oltárterítőt, melyet a Mecsek Egyesület egyik tagja több hónapos munkával készített el ajándékba a kegytemplom számára.

A kulturális műsorok 4 órakor kezdődtek, melyen Fábiánné Mester Rita köszöntötte a megjelenteket, és szólt a kegyhely történetéről. A műsor a máriakéméndi óvodások szereplésével kezdődött, majd Csajághy György tárogatóművész, történész, zenetanár szép produkciójával folytatódott. A továbbiakban egymást követték a fellépők szép műsorszámaikkal, így hallhattuk a Szivárvány Kórust Babarcról, a Geresdlaki iskolások csoportját, a Kisnyárádi Kultúrcsoportot, a Sombereki Népdalkört, a Birjáni Horvát tánccsoportot, a Szászvári Kórust, a Sonnenblumen Kórust Himesházáról, a Liptódi Német énekkart és a Lustige Mädl’s und Buben csoportot Babarcról. A búcsú ideje alatt a templom udvarában árusok (kürtős- és mézeskalácsos, kézműves és házi termékek, stb), árulták portékáikat.

A búcsú megrendezését a helyi plébánia, a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetsége, a Máriakéméndi Német Önkormányzat, a Mecsek Egyesület, a Perekedi Német Önkormányzat és a Pécsváradi Aranycipó Kft. anyagilag is támogatta. Ezúton is köszönjük a Pécsi Egyházmegyének, hogy a lépcsősor és a két falsarok felújítását támogatta, ezáltal lehetővé téve az angyalszobrok elhelyezését. Köszönet a Mecsek Egyesületnek és a helyi plébániának, akik a támfal jobb oldali részének anyagi oldalát vállalták. Megköszönjük minden fellépőnek a tartalmas szereplést, mellyel emelték a búcsú ünnepi hangulatát. Ezúton mondunk köszönetet a Máriakéméndi Polgárőr Egyesületnek, akik a búcsúba érkező vendégeket irányították, illetve mindazoknak, akik a búcsú előkészületeiben (pakolás, szendvicskészítés, egyebek) részt vettek. Külön köszönetet mondunk Horváth Sándor plébános úrnak, aki példamutatóan, és rengeteg energiát belefektetve segítette a kegyhelyen történő felújítási munkálatokat és a búcsú szervezését.


A terítő és hímzője

További fotók: Schleicher Eszter, BEG

Megtekintések száma: 828 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Köszönet és hála mindenkinek, aki az angyalok újraélesztéséhez akár csak 1 Ft-ot is adományozott.Sajnálatos, hogy NEM az ő nevük szerepel a felújítást megörökítő táblán, és szégyellni-valóan felháborító, hogy aki az egészet szervezte, mozgatta, aki a pénzt összegyűjtötte - nevezetesen a Mecsek Egyesület - neve sehol sem szerepel. Én nagyon szégyellném magam a táblacsináltatók nevében - mert nekik tudni kell az igazságot - még ha fáj is.

"Két ember kell egy működő hazugsághoz: az, aki mondja, és a másik, aki elhiszi. (...) Ha az ember nem tesz fel kérdéseket, nem biztos, hogy
attól fél: az arcába hazudnak. Inkább attól tart, hogy megmondják neki
az igazat."
(Jodi Lynn Picoult)

Név *:
Email *:
Kód *: