Főoldal » 2018 » Június » 3 » 2018. 06. 03. FÜRDŐTÚRA SZÁZHALOMBATTÁRA
8:43 PM
2018. 06. 03. FÜRDŐTÚRA SZÁZHALOMBATTÁRA

Százhalombatta, egy 18 ezer lakosú modern iparváros Budapesttől délre 27 km-re, de azért sok látnivalója is akad. Megközelítése Pécsről csak dombóvári vagy dunaújvárosi átszállással lehetséges, ami kb. 4 óra menetidőt jelent. „Szerencsére” már egy ideje vágányzár van (június 15-ég), amiért sok Pestre tartó utas bosszús, hogy át kell szállni Pécs – Bp utazás során is, ám ez egy kivételes előnnyel is jár most. Pécsről az IC vonatok csak Százhalombattáig közlekednek, ott kell vonatpótlóra szállni, annak, aki Kelenföld felé továbbutazik. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, hogy az IC kivételesen megáll Százhalombattán, így Pécsről közvetlen eljutás van 2 óra 20 perces menetidővel, és egész nap kétóránként közlekedik a szerelvény.

A vasútállomástól távolabb, attól kb. 6 km-re az Óváros feletti dombon van a Régészeti Park. Ez egy szabadtéri skanzennek tekinthető, de egyedülálló abból a szempontból, hogy egy halomsírt „felvágtak”, feltárták a benne lévő sírt, belsejét üregessé tették, és interaktív kiállítást rendeztek be belsejében, ahol 27 évszázadot mehetünk vissza az időben, ha megnézzük a videót. Olyan érzés ez, mintha egy piramis belsejében járnánk, különösen, amikor minden fény kialszik egy időre…

Itt az óvárosban egy katolikus és egy szerb templom is van, persze a látogatók elől jól elzártan. A Duna a város szélénél folyik, partján kis ösvény vezet.

Százhalombattán, egykor kb. 400 (sír)halom volt, a 20. századra már csak 100 körülire csökkent, innen ered a település neve is. A város központjában van a Matrica Múzeum, melyet feltétlenül érdemes felkeresni. Kedvezményes komplex belépőjegyet lehet váltani közösen a régészeti parkkal. Még mielőtt valaki azt hinné, hogy itt csiricsáré ragasztható matricákat láthatunk, jelezném, hogy Matrica egy a római korban itt létezett település nevét jelenti, mely a múzeumban egy kőbe vésve olvasható is. A római korból jelentős leletanyag került elő, ezek is láthatóak a kiállításon.

A városközpontban egy szép téren áll az 1995-96-ban épült, és Makovecz Imre tervezte Szent István katolikus templom, mely a város egyik jelképe lett. A település környékén több száz kora-középkori halomsírt tártak fel, ezekre emlékeztet a templom hatalmas kupolája, amelyet gyűrű alakban elhelyezkedő, betonból formált fák tartanak. Az imaterem és a paplak kisebb fűvel borított dombokként csatlakoznak a természetes palafedésű nagykupolához. A terület római kori történelmét idézik a halmokat átvágó fehér falak.

Szintén „látványosságként” a város fölé magasodik az 1960-ban épült Dunamenti Erőmű három 207 méter magas kéménye.

Százhalombattán szezonális strandfürdő is működik 5 medencével, de gyógyvíz itt nincs. Kellemes, igényes kialakítású fürdőhely, mely sok fürdőzőt vonz, ám három negatívum is van: az egyik, hogy a 2000 Ft-os fürdőbelépő mellé 800 Ft-ért adnak öltözőszekrény kulcshoz jegyet, amit el kell vinni egy másik ablakhoz és ott újabb 500 Ft-ért adják ki a kulcsot. Az 500 kaució, visszaadják, de a 800 Ft-ot nem, ez így elég nagy szélhámosság, hogy akkor tulajdonképpen a fürdőbe nem is 2000, hanem 2800 Ft. a belépő. Én Magyarország 99 fürdőjét látogattam meg eddig, de ilyet még sehol sem tapasztaltam, a fürdők nagy részében az öltőzőkért semmilyen különdíjat nem kérnek, vagy természetesen a végén visszatérítik. A másik, hogy a gyermekmedence kivételével az összes többi a tűző napon van, semmilyen árnyék, vagy árnyékoló nincs. A kisebb medencébe meg nincs lépcső, csak beugrani lehet, kifelé meg úgy húzgálják ki a benne lévőket… Egyébként a parkja nagyon szép, és, ha nincs 35 fokos döglesztő meleg, még kellemes is lehet a fürdőzés.

A strand mellett viszont van még egy szép Csónakázó-tó is, ahol a szigeten éppen népes csapat tartózkodott, akik bográcsokban főztek.

Visszafelé szintén az ideiglenesen Százhalombattáról induló IC vonattal lehet Pécsre eljutni, amire most még ingyenes a helyjegy is.

Biki Endre Gábor


Katolikus templom az Óvárosban


Szerb templom


Régészeti park


Halomsír


Halomsír bejárata


Mezítlábas ösvény


A halomsír belsejében


Matrica múzeum


A felirat harmadik sorában olvasható a MATRICA szó.


Makovecz Szent István temploma


Református templom


Csónakázó-tó

Megtekintések száma: 152 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Sok érdekes és értékes látnivalót kínál ez a település, túlzottan mégse ismert. Persze talán nem is baj, legalább nyugalmas hely....

Név *:
Email *:
Kód *: