Főoldal » 2018 » Június » 9 » 2018. 06. 09. NYOLC ÉVE MÁRIAKÉMÉNDÉRT
8:46 PM
2018. 06. 09. NYOLC ÉVE MÁRIAKÉMÉNDÉRT

Az idén 127 éves Mecsek Egyesület (mely a második legrégebben működő természetjáró egyesület hazánkban), immár 8 éve, hogy pártfogásba vetette a Baranyai-dombság kezelését, fejlesztését, köztük Máriakéméndet is. A 14 falu térségében, melyek hozzánk tartoznak, több mint 150 km hosszú jelzett turistaút-hálózatot alakítottunk ki. A Kelet-Baranyai-dombság térségében szinte valamennyi település határában számos fejlesztésre került sor (erdei pihenőhelyek, források kiépítése, keresztek és kápolnák helyreállítása). A legtöbb fejlesztés és értékmegőrzés azonban Máriakéménden történt, mely országos elismerést váltott ki. Munkánkat látva számos elismerés érkezett az ország minden részéből (újságírók, riporterek keresnek meg bennünket, és viszik tovább a falu jó hírét). Számos kiadványt, könyvet jelentettünk meg a Máriakéméndről, és térségéről, melyek szintén emelik a falu rangját.

Nyolc év alatt adományokból, támogatásokból és önerőből közel 20 millió forintot költöttünk el azért, hogy a régi értékeket megóvjuk a pusztulástól. A sok közül csak néhány példát megemlítve: Máriakéméndről indul a Baranyai Zöldtúra, itt létesült a kék körséta útvonala mintegy 6 km hosszan, melyen végighaladva a falut és annak értékeit lehet felfedezni. (A jelzések a fákra, villanyoszlopokra vannak festve, de a főbb elágazásokban faragott útjelző táblák is mutatják a helyes irányt.) Évente több ezren keresik fel a turistautakat, de számos programot, nyílt túrát hirdetünk mi is, melyekhez bárki csatlakozhat. Erről bővebb infó az újságokban, és a baranyaidombsag.ucoz.hu honlapon olvasható.

Három forrás épült a falu környékén (Templom-, Vályús-, és Lankás-forrás). Teljesen megújult a Törökvári-pihenőhely (új asztalok, padok), valamint 270 lépcsőfokból megépült a falépcsősor a Vár-hegyen található Török-vár romjaihoz. Ezzel a rekorddal bekerültünk a Baranyai legek könyvébe, miszerint ez Baranyában a leghosszabb falépcsősor, mely erdei kirándulóhelyen létesült. Önerőből, az egyház támogatásából és főként a helyiek támogatásával és anyagi segítségével felújíttattuk Máriakéménd összes vallási emlékhelyét, a kőkereszteket, a Margaréta szobrot (eredeti helyére visszakerült a pincesorba), valamint egy közel 50 éve ledőlve fekvő képoszlopot, amiről már csak nagyon kevesen tudtak. Ez a képkő a Kéméndi-tetőn, már a Liptódi-szegélyen van, és a környékbeli 4 falu templomának védőszentje található meg rajta. Nagy társadalmi összefogással újra felépült a kápolnafülke a Héhwald-keresztnél, ahol egykor gyógyító vizű forrás, a Szent-kút csörgedezett. Mi kezdeményeztük a kegytemplomnál a híres, de méltatlanul magára hagyott Zsolnay angyalszobrok megmentését is, melyek már eredeti szépségükben láthatók ismét.

Egyesületünk, és számos helyi lakos kiemelt célja, hogy a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyet ismét felvirágoztassuk, mely a falu híressége volt egykor. Régen legalább olyan széles körben ismert volt a Szűz Mária jelenés helyszíne, mint Máriagyűd. Sajnálatos módon az elmúlt években a kegyhely rendezvényei erősen lecsökkentek (holott 15-20 éve itt még számos európai egyházi vezető és püspök megfordult tömegrendezvények kíséretében). Az ismét növekvő számú programok, a tavalyi és idei nagybúcsú (közel 600 fő jött el), azonban bizakodást adhat a jövőre nézve.

A műemlék épületek (pl. a kegytemplom) az utóbbi években egyre rosszabb állapotba kerültek, az 1762-ben épült barokk plébániaépület állaga pedig kritikussá vált. Szerencsére tavasz óta már folyik a felújítása. Az elmúlt évben a Mecsek Egyesület tagjai (270 tagot számlál egyesületünk, melyből mindannyian önkéntesen, fizetség nélkül végezzük munkánkat) számos hétvégét töltöttek el a kegytemplom udvarának rendbetételével, melyet a gondnok házaspár segítségével tudtak megvalósítani. Egyébként itt szeretném megemlíteni, hogy Gyuri bácsi és Marika néni évek óta erejükön felül, mindent megtesznek azért, hogy a templom udvara rendben legyen, de mondhatni a hatalmas területen, az omladozó kerítések mentén, a rossz állagú melléképületekkel a munka nem könnyű feladat. Egy-egy vihar után mindig számos tennivaló akad (lehullott cserepek, eldugult vízelvezető, leszakadó ágak, stb.) a régi épületek körül. Én magam kéthetente járok a kegytemplom felé, de nem tudok úgy elmenni, hogy ne szedjem ki a felnövekvő gazt a templom falának réseiből, vagy a kálvária stációi közül, amit szintén egyesületünk újíttatott fel az adományozóknak köszönhetően.

Jó látni, hogy Máriakéménden mindig vannak segítők. Azonban a munka végeláthatatlan, ezért nagy örömmel vennénk, ha a falu lakói (különösen a fiatalok) beállnának a csatasorba, és tennének településük értékeinek megóvásáért. A segítő kezeket szeretettel várjuk a 06-30-452-4579-es telefonszámon, vagy e-mailt (bienga38@gmail.com) is írhattok bátran, ha kérdésetek van, vagy valamiben segíteni szeretnétek. Ezúton is hálás köszönet mindenkinek, aki segítette feladataink megvalósítását.

Biki Endre Gábor,
Mecsek Egyesület, Természetjáró Osztály elnöke

Megtekintések száma: 256 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0 Spam
3 Endi  
Köszönöm szépen.

0 Spam
2 aranyosfodorka  
Kíváncsian várom a kéméndi önkéntes jelentkezőkről szóló bejegyzésedet.....
Egyébként meg én is csak azt tudom írni: minden elismerést megérdemel(nétek) azért a munkáért, amit ezen a környéken tettetek és tesztek.

0 Spam
1 Garai Handler Erzsébet  
Nagy tisztelet a szervezésért és sok munkádért Endre, valamint köszönet a segītőknek.

Név *:
Email *:
Kód *: