Főoldal » 2018 » Június » 24 » 2018. 06. 24. TÚRABESZÁMOLÓ A KISNYÁRÁDI TÚRÁRÓL
6:48 PM
2018. 06. 24. TÚRABESZÁMOLÓ A KISNYÁRÁDI TÚRÁRÓL

A fotóra kattintva tekinthetők meg a képek.

A már hagyománnyá váló kisnyárádi kápolnabúcsúhoz meghirdetett Liptódról induló túrára szombat reggel 27 fő jött el.

Először a templomot látogattuk meg. Itt a ránk váró útvonal ismertetése után Markesz István mesélt nekünk Liptód és a templom történetéről. A tervezett túra útvonalát az elmúlt időszak esőzései miatt módosítani kellett. A kápolna környéke olyan mértékben eliszaposodott, hogy az oda tervezett program ott nem volt megrendezhető, ezért Kisnyárádon a kultúrház udvarába vártak bennünket.

A megnövekedett táv miatt ugyan sietnünk kellett, de néhány percre (mivel úgyis útba esett) elfogadtuk István meghívását egy reggeli frissítőre. Innen 8.50-kor indultunk a sárga sáv-jelzésen először a szép Barics-réten, majd erdő és szántó mentén a halastó mellett a valamikori település Mitár közelében található Szt. János-kápolnáig. Az esőzések ellenére esetenként kisebb sárfolyásokat és kimosásokat kerülgetve ugyan, de viszonylag jó úton tudtunk haladni.

A kápolnánál rövid pihenőt tartottunk, ettünk, ittunk, erőt gyűjtöttünk, mert ezután egy dombot kellett megmásznunk, így értünk el Kisnyárádra. Itt részt vettünk az önkormányzat szervezte programon, ahol a kultúrház udvarán egy sátorban került megrendezésre a szabadtéri szentmise, melyet Csősz István nyugalmazott plébános (címzetes prépost, tiszteletbeli kanonok) mutatott be, miközben ő maga is gitározott. A mise után a Székelyszabari és Kisnyárádi Kórus tagjai mutatkoztak be szép produkciójukkal. Ezután az önkormányzat megvendégelte a résztvevőket, akik fasírtot kaptak kenyérrel és uborkával. A megvendégelést elfogadva, elfogyasztva, jelzetlen úton indultunk tovább Erdősmárokra. Kellemes tempóban, jó úton haladtunk a templomig. Ide is be tudtunk nézni. A gondnokkal Applné-val beszélgettünk a falu múltjáról, jelenéről. Akik úgy készültek (12 fő), azok itt kiszálltak a túrából. Nekik 15 percet kellett várni a Mohácsra tartó buszra.

Akiknek volt még ideje, kedve (összesen 15-en), azokkal a halastó megtekintése után tovább indultunk a zöld négyzet-jelzésen Liptód felé. A felső gátra kanyarodva találkoztunk egy házaspárral akik éppen kocsijukba ülve már indulni akartak, de megszólítottak, hogy a felújított kereszthez megyünk-e? Beszélgetésbe kezdtünk, majd otthagyták a kocsit és visszakísértek a feszületig, ahol nagy örömmel, hosszasan meséltek helyi kötődésükről a keresztfelújításban történt részvételükről. Most is a kereszt környékének rendbetétele, kaszálása miatt jártak itt Mánfáról.

Miután elköszöntünk, akácos erdőben, kimosott úton kapaszkodtunk fel a Lókút-tetőre. Az erdőhöz érve úgy döntöttünk, hogy a hosszabb utat választva Maráza felé indulunk, kis kerülővel rátértünk a zöld sáv-jelzésre. Ezen haladva a Lókúti-pihenőt útba ejtve 16,6 km-t magunk mögött hagyva, 16.25-kor értünk vissza Liptódra.

Azt hiszem mindannyian kellemesen elfáradva új élményekkel, emlékekkel, netán ismerősökkel gazdagodva egy szép napot hagytunk magunk mögött.

Treitz Károly, önkéntes túravezető

 

További néhány fotó (BEG képei) a búcsúról

Megtekintések száma: 623 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0 Spam
3 aranyosfodorka  
Még ha modern technológiával is készült, nekem  tetszik, lehet persze, hogy régimódi gondolkodású vagyok ... Mindenesetre egy sima, minta nélküli betonoszlopnál ezerszer szebb.

0 Spam
2 Endi  
Ez a 40-50-es évek kapuoszlopai. A ház már eltűnt a telekről, a kerítésből is csak ennyi maradt. Emlék ez a régi világból, ami már modern beton technológiával, sablonnal készült. Sajnos hamar elhagyták ezeket a szép díszeket, és a 60-as évektől minden lecsupaszított sivár beton és "kockaforma" lett.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Élvezetes, élménydús túra lehetett, és mennyi gyönyörű fotó készült !!  Mintha a világ tele lenne szépséges erdőkkel, mezőkkel, virágokkal. Olyan jó volt nézni ! A sorozatban van egy fotó, valami érdekes oszlopról, legfelül nem tudom mi (valami fej?)  alatta szőlőfürt két galambbal, kelyhet/borospoharat tartó hölgy egy kislánnyal, és egy oroszlán (?) van rajta. Ez vajon micsoda ???

Név *:
Email *:
Kód *: