Főoldal » 2018 » Június » 28 » 2018. 06. 28. RIPORT FEKETÉNÉ MÓRÓ ERZSÉBETTEL A FÜRDŐTÚRÁKRÓL
8:00 PM
2018. 06. 28. RIPORT FEKETÉNÉ MÓRÓ ERZSÉBETTEL A FÜRDŐTÚRÁKRÓL


Így kezdődött...

Kedves Erzsike!

- Hogyan jött az ötlet, hogy fürdőtúrákat szervezz? Sokféle túramozgalom létezik országszerte, de máshol ilyet még nem hallottam, kivéve, hogy mi a Mecsek Egyesülettel is szervezünk mostanában hasonlókat.

A komlói Hétdomb TE turistájaként sokfelé jártam az országban, az egyesülettel és egyénileg is. Több mint 50 túramozgalmat teljesítettem. Bátorkő várának felkeresése kapcsán úgy láttam, Várpalotáról egy nagyon szép, könnyű 5 km-es út vezet a várhoz. Úgy éreztem, ezt a társaimnak is meg kellene mutatni a várossal együtt. Így kezdődött az 1 napos túráim sora, ami hamarosan csupán városnézésre szűkült. Bicske és Zsámbék, Bánd és Herend, Kiskunhalas, Komárom, Győr, a szecessziós Bp., stb. jelentette ezután a havi programot. Szinte észrevétlenül változott az út fürdőtúrává, ha már Hévizen vagyunk, necsak a várost nézzük meg, fürödjünk is. Majd jött Kaposvár a Virágfürdővel, Nagyatád, és rájöttünk a fürdőtúrák ízére.
 

- Mióta járjátok az országot, és mivel utaztok túráitok során?

2010-ben kezdtük az országjárást, 2013-ban már a fürdőtúrák domináltak. Az utóbbi időkben pedig csak ezekre járunk. Túragyűlésen meghirdetem a következő utat, és csatlakozik, aki akar. Mára már kialakult egy viszonylag stabil csapat. Idősek vagyunk, és tömegközlekedéssel utazunk. Ezért a létszámot 12 főben maximáltam, mert a sofőrök az ennél nagyobb csoportot nem szeretik. De nincs is igény rá, általában 6-8 fő vesz részt az utakon.
 

- Hogyan lehet mindig összehozni a csatlakozásokat, hogy egy nap messzire eljussatok, de még legyen idő a látnivalók felkeresésére is?

Az internet segítségével gondosan megtervezem az utat, ahol nem találok jó csatlakozást, oda el sem indulunk. Több esetben egy szállással oldottuk meg a nagyobb távolság okozta gondot, ha az oda és visszafelé utat két napra osztjuk, belefér a két fürdő is. Pl. Agárd és Pápa, Mórahalom és Makó, Zalaegerszeg és Zalakaros. Nyáron 4 vagy 5 napos utakat szervezek távolabbi tájakra.
 

- Mindegyik gyógyvíz kellemes számodra? Melyik fürdőket említenéd, melyek a legkiválóbbak?

Mindegyik gyógyvíz kellemes, legjobban a kisebb helyek váltak be. Nyugalmasabb, olcsóbb a hely, a víz ugyanolyan jó. Pl. Hajdúszoboszlói emberek Püspökladányba járnak fürdeni, és Mesteriben, Borgátán ugyanaz a víz van, mint Sárváron. Tetszett Békés, Tiszacsege és Tiszafüred, de jó Dávod, Csokonyavisonta, Kisújszállás és Berekfürdő.
 

- Igazából mennyi az a látnivaló, ami belefér egy napba, vagy egy pár napos programba? Erdei túrák is tervezhetők ilyenkor?

A városok központját alaposan végig tudjuk járni, gyakran megnézzük a múzeumot is. Előre összegyűjtöm magamnak a látnivalókat, térképet rajzolok, így idegen városban is tudok tájékozódni. Ezeken az utakon az erdei túrák már elmaradtak. A korábbi országjárás során pl. Tatán túrával kerestük fel a Szent Péter templomromot, Alsómocsoládról gyalog mentünk Bikalra, de a mostani fürdőtúrákba a gyalogtúra nem fér bele.

- Hány gyógyfürdőt látogattál meg eddig összesen?

 

Csak a termál- és gyógyfürdőket számolom. Eddig 83. Még ezen a nyáron a Dél-Alföldre látogatunk: Mezőkovácsháza, Tótkomlós, Nagybánhegyes és Battonya a program. Augusztusra megvan a szállás Győrben, Ezen a vidéken Mosonmagyaróvár, Csorna és Kapuvár nevezetességei és fürdői következnek. Ősztől ismét havi fürdő, és főleg ismétlés, mert az 1 nap alatt elérhető célpontok elfogytak.

Jó az országjárás, nagyszerűek a magyar gyógyfürdők, javaslom, minél többen kövessék a példánkat!
 

- Köszönöm szépen Erzsike a beszélgetést, további kellemes fürdőtúrákat és jó egészséget kívánok neked.

Biki Endre Gábor


Szulok (Somogy megye)


2018-ban az utolsó - Nádudvar

Megtekintések száma: 254 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0 Spam
2 m  
Nagyon jó ötlet! De várom már, hogy mehessek veletek!

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Micsoda briliáns ötlet ! Értelmes, okos, hasznos időtöltés, kellemes élménnyel kiegészítve. Gratulálok a kitartó, alapos munkához és további kellemes fürdőzést kívánok a résztvevőknek !

Név *:
Email *:
Kód *: