Főoldal » 2018 » Július » 20 » 2018. 07. 20. BESZÁMOLÓ A KŐLYUKTÓL INDÍTOTT MECSEKI ÉJSZAKAI TÚRÁRÓL
1:39 AM
2018. 07. 20. BESZÁMOLÓ A KŐLYUKTÓL INDÍTOTT MECSEKI ÉJSZAKAI TÚRÁRÓL

A tavalyi évhez hasonlóan idén is jutott nekem pénteki éjszakai túra vezetése. Mivel úgy tudom, hogy egy héttel korábban igény merült fel, most is kiegészítettük a túrát egy szalonnasütéssel. Az autóbusz-pályaudvaron összegyűlt „népes” társaság a további megállókban már nem bővült tovább, így heten vágtunk neki a kirándulásnak a Meleg-mányi-völgyben (Mésztufalépcsőknél) kialakított tűzrakóhelyig. Ekkora létszámot nem nehéz viszonylag egyben tartani. :)

Az útvonal túl sok újat nem tartogatott a résztvevőknek, de most nem is ez volt a cél. A Kőlyuki betérőtől elindulva elhaladtunk a tavak mellett, de az erősen vizes kocsiút miatt a pár méterre párhuzamosan haladó erdei útra tértünk. Számomra kissé érthetetlen, hogy miért nem ott megy amúgy a jelzés, hiszen az út minősége sokkal jobb, és látványra is hangulatosabb. Talán a távoli jövőben így lesz. (Hosszú évek óta problémás ez az útszakasz, ám a hatóságokkal, nem sikerült megegyezni, és a levelezések ellenére sem történt meg ez idáig a sáros útszakasz frekventált turistaúthoz méltó állapotba hozatala! A szerk. megjegyzése.)

A Bikfa-forrásig haladtunk ezen az úton, majd egy kis kitérőt tettünk a Kőfejtő kúthoz, ahol 1-2 kivételtől eltekintve a csapat minden tagja járt már, de nem tiltakoztak. Ekkor kezdtek előjönni a rovarok, melyek kissé kellemetlenebbé tudták tenni az időtöltést, a sziklákkal övezett völgyrész látványa viszont kárpótolhatta a társaságot.

A Kőfejtő-kút és környékének megtekintése után már csak egy rövid időre álltunk meg az Ágnes-vízesésnél (többen fotózkodtak). A mésztufalépcsőket elérve két túratárs várt minket, akik már kitisztították az amúgy elég szemetes tűzrakóhelyet. Velük kilenc főre bővült egy kis időre a csapat. Nekik köszönhetően hamar be tudtunk gyújtani. Négyen úgy döntöttek, hogy korán szeretnének hazaérni, ezért nem maradtak velünk a szalonnasütés idejére, így öten maradtunk a helyszínen. Jó hangulatú beszélgetés után, aztán kétfelé váltunk, hárman mentünk tovább a Tettyéig, immáron kicsit erősebb tempóban (azért nem megszakadva), míg a később csatlakozott társaink Remete-rét felé vették az irányt.

Lassan besötétedett, így kezdetét vette a túra éjszakai szakasza. A Tripammer-fa és Rábay-fa közötti hosszú, kanyargós ösvény nehezen akart véget érni, kevés viszonyítási alap volt ezen a szakaszon, a Feketekő-forrás már a Rábay-fát jelezte elő. Innen a Kantavári forrás érintésével folytattuk utunkat a Kis-réten át. A sípályát keresztezve sci-fibe illő látványt nyújtott a TV torony város felől megvilágított tornya. Rövidesen elértük a Dömörkaput, ahonnan egy laza lejtmenettel érkeztünk meg a Tettyére még éjfél előtt.

Jó időben, szép útvonalon, családias hangulatban telt el ez a pár óra.

 

Kalangya Attila, önkéntes túravezető

Megtekintések száma: 163 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Én ugyan nem szeretem ezt a kivilágított tv tornyot -  pláne ilyen tili-tarka színekkel... de azt azért elhiszem, hogy kellemes volt az éjszakai túrázás. "...bátrak voltak, akik mertek..."

Név *:
Email *:
Kód *: