Főoldal » 2018 » Augusztus » 5 » 2018. 08. 05. FÜRDŐTÚRA A KISKUNDOROZSMAI SZIKSÓS FÜRDŐBE
10:59 PM
2018. 08. 05. FÜRDŐTÚRA A KISKUNDOROZSMAI SZIKSÓS FÜRDŐBE


A fürdőhöz közeli buszforduló.

Pécsről Szegedre 3 óra alatt eljuthatunk autópályás gyorsjárattal. Szegedről helyközi és helyi járat is érinti félóránként, vagy óránként Kiskundorozsmát illetve a Sziksósfürdőt.

 

Dorozsma nevét 1237-ben említette először oklevél Durusma, Drusma alakban írva. Valamikor ősrégi halásztanya volt. Az ősbirtokos Durusma család bencés monostort alapított itt, amely egyben nemzetségi monostoruk is volt. Dorozsma a tatárjárás idején elpusztult, 1300 körül újra benépesült. 1478-ban már kőből épült temploma volt, ezt azonban a törökök lerombolták. 1719-ben ismét betelepítették, főként jász családokkal. Először a szegedi ferencesek látták el a hívek gondozását, majd 1725-ben megalakult a plébánia. A települést 1831 augusztusában kolerajárvány sújtotta. 1879-ben a nagy tiszai árvíz Szegeddel együtt Dorozsmát is elöntötte. Kiskundorozsma 1876-ig a Kiskunság része volt, akkor csatolták Csongrád vármegyéhez, elszakítva ezzel a Kiskunságnak Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyéhez csatolt többi részétől. 1950-ig járási székhely volt, amikor is Szeged vette át a szerepét. A települést végül 1973-ban Szegedhez csatolták. Dorozsmának rendkívül kiterjedt pusztái is voltak, melyek területéből alakult ki a mai Üllés 1948-ban, Bordány, Forráskút és Zsombó községek pedig 1950-ben. 1945-ben 106 kiskundorozsmai család költözött a Baranya megyei Mágocsra az akkor kitelepített németek házaiba.

A Szegedhez tartozó Kizskundorozsmán található a 36 hektáron elterülő sziksósfürdő és strand, valamint a kemping, mely a nyári szezonban üzemel. Kialakítása a Hévizi-tóhoz hasonló fürdést tesz lehetővé, bár a tófürdőnek csak az északi fele mély. A mélyből feltörő víz a kiírás szerint 24 fokos, a tóban ez most 27-28 fok körüli volt. A hidegvizes strandokat nem kedvelőknek ez hideg lehet, de, ha benne vagyunk, már kellemesebb. Ivókút is van a fürdő területén, melynek neve Szentgyörgyi Alber ivókút. Érdekes ízű, kissé vasasnak érződő víz folyik belőle.

A sziksós tó gyógyhatása már a régi időkben is ismeretes volt. Az akkori Tanács a vereshomok körüli földeket a szikes tavakkal együtt községi közcélokra engedte át a közlegelőkből, ahol a tavak körüli területeket erdősítették, a szikes tavak gyógyhatású vizét pedig a lakosság használta. A dorozsmai értelmiség 1861. febr. 12-én egy kérvényben arra kérte a városi tanácsot, hogy a sziksós tó körül deszkabódékat építtessen. Ez a helyes és okos intézkedés vetette meg a mai fürdő alapját. A fürdő további fejlesztésében jelentős fordulatot képezett a közbirtokosság azon elhatározása, amikor 1871. jan. 1-től a fürdőt és a körülötte lévő területet egy részvénytársaságnak ki adta 20 évre haszonbérbe.

A Természettudományi Közlöny 1923-iki számában dr. Rigler Gusztáv szegedi egyetemi tanár egy terjedelmes tanulmányt írt az Alföldi sziksós tavakról. Összes szilárd rész: 0,444; klór: 0,024; Kötött CO2: 0,156; Nátrium: 0,067.” A nátrium-karbonát - mosószóda, szóda, sziksó - a szénsav nátriumsója, képlete Na2CO3. Standard állapotban szilárd, fehér kristályos por. Vízben kitűnően oldódik, vizes oldata lúgos kémhatású. Vízlágyításra, savanyúságot szabályozó anyagként (E500) és tisztításra is felhasználják. Kinyerhető a legtöbb nátrium-gazdag növény hamujából, ipari mennyiségben Solvay-eljárással állítják elő, melynek során nátrium-kloridot, ammóniát és szén-dioxidot használnak fel. A természetben előfordul szikes talajokban és egyes tavak vizében. Ezen kívül megtalálható még a növények hamujában.

Ma Sziksósfürdő településsé nőtte ki magát. A strand területén táborozásra, grillezésre, napozásra is lehetőség van. A közelben csónakázó tó is található. A sziksós fürdő ma turisztikai központtá nőtte ki magát, ahol idegen nyelvű vendégek is szép számmal megfordulnak, ám a környékbeli (újszegedi és mórahalmi) fürdők és élményfürdők – nívósabb és érdekesebb szolgáltatásaik miatt – egyre jobban háttérbe szorítják a lényegében egy medencével, valamint gyermekmedencékkel rendelkező fürdőt. Évek óta beszélnek a fürdő élményfürdővé, pl. csúszda, melegvizes medencék, alakításáról, ám ezidáig nem történt előrelépés az ügyben, kivéve, hogy 2008-ben viszont átadásra kerültek az új csúszdák.

BEG


A fürdő melletti szintén sziksós tavak

 

Megtekintések száma: 28 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: