Főoldal » 2018 » Augusztus » 15 » 2018. 08. 15. A KEGYTEMPLOM FŐBÚCSÚJÁT TARTOTTÁK MÁRIAKÉMÉNDEN
11:31 PM
2018. 08. 15. A KEGYTEMPLOM FŐBÚCSÚJÁT TARTOTTÁK MÁRIAKÉMÉNDEN

Augusztus 15-e Mária mennybevitele, magyar nevén Nagyboldogasszony napja, egyben Magyarország Mária oltalmába ajánlásának emlékünnepe. Az ünnep a római katolikus egyház általános ünnepe, magyar szempontból mégis a sajátunknak érezzük, hiszen Szent István király olyan fontosnak tartotta Mária égi születésnapját, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának. Érdekes tény, hogy Szent István 1038-ban Nagyboldogasszony napján hunyt el. 1945 előtt ez a nap piros betűs ünnep (munkaszüneti nap) volt hazánkban is. A katolikus templomokban ennek megfelelően mindenütt megemlékeznek erről az ünnepről, a magyar vonatkozásban pedig még kiemelkedőbb megemlékezésekre kerül sor, sok helyen külön ennek az eseménynek szentelt ünnepi misét vagy zarándoklatot tartanak.

A máriakéméndi búcsújáró kegyhelyen is hagyományosan mindig a napján kerül megrendezésre a búcsú. Mivel az ünnep ebben az évben is munkanapra esett, így késő délután került megrendezésre. 17 órakor örvendetes rózsafüzért imádkoztak a Nagyboldogasszony kegytemplomban a hívek Horváth Sándor főtisztelendő úr vezetésével. Az ünnepi szentmise 18 órakor kezdődött, melyet Horváth Sándor plébános úr és paptársa celebrált. Az ünnep méltatásaként elhangzott, hogy egyházunk augusztus 15-én, hétfőn ünnepli a Mária-kultusz legnagyobb ünnepét, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét. A halál helyett már a legrégebbi iratok is inkább beszéltek elalvásról, elszenderedésről, hiszen a hagyomány szerint Jézus Mária holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe, így földi halála egyben mennyei újjászületését is jelenti. A szentlecke felolvasása után a hívek szép Mária énekeket énekeltek. A szentmise a Himnusz eléneklésével zárult. Az eseményen mintegy 150 fő vett részt, jellemzően Máriakéméndiek, és a környékbeli falukból érkezők. Az eseményen a Mecsek Egyesület tagjai közül is többen részt vettek.


Kátoly felől is megérkeztek a menetrend szerinti járattal a hívek. Az autóbusz vezetője az előre megbeszéltek szerint hangos dudaszóval jelezte, hogy lélekben velünk van.


Sokan autóval érkeztek, de gyalog és kerékpárral is jöttek.
A templom udvara is megtelt a gépjárművekkel.

Megtekintések száma: 543 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Öröm látni, hogy a "konkurens" máriagyűdi búcsú ellenére itt ilyen sok résztvevő volt. Pedig ide nem is jár a püspök.Tán újraéled Máriakéménd ???  Csak úgy "magától", a hívek segítségével ?

Név *:
Email *:
Kód *: