Főoldal » 2018 » Augusztus » 18 » 2018. 08. 18. FÜRDŐTÚRA KISSZÉKELYBE
10:46 PM
2018. 08. 18. FÜRDŐTÚRA KISSZÉKELYBE


Kereszt a Hirdi és Vasasi útelágazásnál

Egy nagyon szép napot töltöttem el a Tolna-dombságban. Autóval mentem, hiszen ezek a pici faluk a ritka buszközlekedéssel egy nap alatt nem megjárhatók. Odafelé Pécs – Hird – Zobákpuszta – Magyaregregy – Kárász – Vékény – Szászvár – Tófű – Egyházaskozár – Szárász – Lengyel – Kisvejke – Závod – Tevel – Hőgyész – Diósberény – Szakadát – Gyönk – Keszőhidegkút – Belecska – Pincehely – Tolnanémedi – Kisszékely útvonalon haladtam 144 km-t megtéve. Útközben megálltam az érdekesebb keresztek, kápolnák és vallási szobrok és egyéb látnivalók mellett.

Szárászon nagyobb kitérőt is tettem. Az autóval a falu elején parkoltam le, és innen gyalog mentem a kb. 1,5 km-re található Mátyás király-kútjához, melyet 1943-ban a Mecsek Egyesület épített ki, de a helyiek ez előtt is ismerték, így biztosan már jóval korábban valamilyen módon ki lehetett építve. Még nem jártam ennél a forrásnál, de kis keresés után hamar megtaláltam. Szépen fel lett újítva az elmúlt évben, és a kút az idei nyáron nem száradt ki, most is folyik, kb. 1 liter/perces vízhozammal. Mellette is van egy forrásmező, az is hasonlóan csordogál.

Szárászon, a kihalás szélén álló, már csak 25 fős faluban egyenesen mentem tovább. Sajnos a házak többsége már omladozó, elhagyott, de a templomuk, még viszonylag stabilan áll, bár már csak ritkán használják.

Szárász és Lengyel között egy keskeny gidres-gödrös, néhol aszfaltos, néhol kavicsos út vezet, de ezzel az 1 km-es szakasszal jókora szakasz levágható.

Még hosszú, ám annál élvezetesebb kanyargós erdei utak és szép, de egyre inkább lakatlannak tűnő tolnai falvak következtek, majd bekanyarodtam a Kisszékelyre bevezető útra, ami annak ellenére, hogy zsákfaluba vezet, főút minőségű, és olyan széles is.

A falu elején egy csodaszép horgásztó található, majd nem messze tőle strand is van. Itt leparkoltam az autóval, és elindultam a tanösvények bejárásra. Hagyományos turistaútvonalak is vezetnek erre, ezen kívül a négy db négy kis körrel jelzett tanösvény járja végig a falu körüli erdőket, és megismerteti a látogatót a temérdek kinccsel, amit ez a vidék rejteget.

Mielőtt elindultam volna, elolvastam otthon azt a 30 oldalas tanulmányt, amelyet a Kisszékelyi Kulturális Egyesület írt. Hogy mennyi mindent újítottak fel, és hoztak létre a faluban és annak környékén, arról regényt lehetne írni. Munkájuk vetekszik a Mecsek Egyesület munkásságával. Gyönyörű turistaútvonalak, jelzésfestések (minőségi munka!), erdei bútorok, tájékoztató táblák, és még egy kilátót is építettek önerőből a falu feletti dombtetőre, ahonnan festői kilátás nyílik a falura, és a csodaszép tájra. Hát ezeket az értékeket jártam végig.

Ami nagyon meglepő, hogy három domboldal is tele van a régi temető sírköveivel. Ekkora kiterjedésű temető, még városi viszonylatban is hatalmasnak számítana. Ez is bizonyítja a tényt, hogy ennek a falunak és a szomszédos Nagyszékelynek nem néhány száz, mint most, hanem 100 évvel ezelőtt néhány ezer lakója is volt. Kisszékelyt ma már csak 280, Nagyszékelyt kb. 400 fő lakja, sajnos rohamosan csökken a létszám, ahogy a fiatalok új hazát keresve elvándorolnak, az öregek meg kihalnak. Ennek ellenére, akik még itt maradtak, nagyon is szívükön viselik a falu sorsát. Vagy ebből is csak néhányan? Ez is lehet, hiszen a Mecsek Egyesületben sem mind a 270 tag aktív, nálunk is csak egy maréknyi ember tesz meg mindent, és mégis micsoda eredmények tudnak néha születni. Mi lenne, ha mindenki odatenné magát? Hát az már nem is Magyarország, tán a mennyország lenne…

Egyébként mindent nagyon könnyen megtaláltam, egyedül a Kálvária-dombon található kálváriához való eljutással bajlódtam. Bár közelinek mutatkozott, ez nem volt rajta a tanösvényen, a teljesen benőtt lépcsősort pedig nem vettem észre. Többszöri nekifutásra végül meglett, és átverekedtem magam a csalántengeren, végül csak feljutottam erre a „hegyre” is. Valamikor fából készült stációoszlopok voltak ezen a helyen, ma már csak három kereszt áll itt. Sajnos ennek az egy értéknek nem viselik gondját, pedig nemrég új feljáró lépcsőket és korlátokat építettek, de teljesen benőtte a növényzet, nem gondozzák. Nyilván ennyi mindennel ők sem érik utol magukat, így is dicséretes, amennyit tesznek.

És van még egy értéke ennek a pici, ám igen nagy kiterjedésű falunak, mégpedig a fürdő. Egy medencés hidegvizes strand működik, melyhez kemping is tartozik. Az önkormányzat üzemelteti, 11 órakor nyit, a belépőjegy 700 Ft. Ezt is kipróbáltam. Először alig voltak, majd egyre többen jöttek.

Visszafelé Kisszékely – Tolnanémedi – Pincehely – Tamási – Nagykónyi – Kocsola – Dombóvár – Kaposszekcső – Vásárosdombó – Sásd – Oroszló – Magyarszék – Mánfa – Pécs útvonalon jöttem, ami „csak” 120 km volt, és főút révén időben is jóval rövidebb, bár látnivalóban sokkal szegényebb útvonal.

Biki Endre Gábor


Szárász, a Mátyás-király kútja felé vezető út melletti tanya


Mátyás király-kútja


Szárász


Vége!


Szárász temploma


Lassan minden elenyészik erre felé (is).


Ez egy nagyon érdekes kis kápolna Kisvejke határában.
A partoldal már leszakadt előtte, így nem lehet bemenni,
csak hátulról közelíthető meg. Ennek ellenére a kápolna
stabilan áll a partoldal szélén.


Závod


Szent Flórián szobra


1783-ból. Ilyen régi emlék Baranyában már sehol sem maradt meg.


A tolnai svábok hagyatéka még szép számban látható.


Egy érdekes szobor Diósberényben


Csádés-tó Kisszékelyben


Már kezd érni a galagonya.


A település díszpolgára író volt.


Kilátót is tudtak építeni.


Vaddohány


Elhagyott pincék


Az egész erdő tele van sírokkal, még többet ma is gondoznak.


A szegényebbek "sírköve" itt fából készült.


Kálvária


Egy egészen picike - most éppen kiszáradt - patak partján áll ez a kedves kis gyerekméretű alkotás, Keresztelő Szent János szobra.


Emléktábla a volt iskola épületében.


Jellegzetes sváb ház Kisszékelyben.


Új buszváró. Érdekes megoldás, mert ezen igencsak beesik az eső.


Kisszékely temploma


Hát ez igencsak életveszélyesnek tűnik, ha a kiszakadt párkányzatból
további téglák hullanak a hívek fejére. De, hát az ingatlan tulajdonosa a Pécsi Püspökség majd csak tesz valami érte...


Már tett: lakat alatt a templom.


A kisszékelyi strand bejárata


26 fokos

Megtekintések száma: 55 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Mesejó!

1  
Jó kis kirándulás, élvezetes beszámoló - egy szinte ismeretlenvidékről. Ez is bizonyítja, hogy itthon is, a közelünkben is vannak szép,
érdekes, értékes, felkeresésre érdemes helyek. Na de ha jobb tengerpartra
utazni - és persze, ha azt meg tudják fizetni... ám legyen. Itt meg mindent
csak szép lassan nőjön be a gaz. Ha a világ már mindenhol zsúfolásig tele lesz
(mert tele lesz), akkor felfedezik az emberek majd ismét az ilyen
béke-szigeteket.

Név *:
Email *:
Kód *: