Főoldal » 2018 » Augusztus » 21 » 2018. 08. 20. FÜRDŐTÚRA DUNAÚJVÁROSBA
0:56 AM
2018. 08. 20. FÜRDŐTÚRA DUNAÚJVÁROSBA

Dunaújváros Fejér megyében, Budapesttől délre, 67 km-re található. A város Pécsről a kétóránként közlekedő budapesti buszjáratokkal érhető el, ám a menetidő elég sok, 2 óra 52 perc, mert a járatok a nagyobb településeken megállnak, illetve a nagyobb városokba (Bonyhád, Szekszárd, Paks, Dunaföldvár) is betérnek és állnak is néhány percet ott.

Dunaújvárosról valószínűleg a legtöbb embernek a vaskohászat és a nehézipar jut eszébe. 1951 előtt kis falu volt Pentele, illetve Dunapentele néven. 1949-ben a Dunai vasművet még Mohácsra tervezték, de a megromlott magyar-jugoszláv viszony miatt inkább Pest közelébe, ide helyezték. A szocialista nagyipar 5 év alatt 30 ezer embert telepített be, és modern iparvárossá fejlesztette először Sztálinváros néven, majd 10 év után 1961-ben kapta a Dunaújváros nevet. Lakóinak száma 20 év alatt 4000 főről 60.000 főre nőtt és rohamléptékben épültek az új paneles lakónegyedek.

Emellett a kis óváros ma is megvan, bár az a mai nagyvárostól jóval északabbra található. Bár a nehézipar ma sem szűnt meg, a korábbi termelési átlagok töredékére estek vissza, noha ezek az eredmények a mai körülményekhez képest országos szinten azért kiemelkedők még mindig. A csökkenő ipar miatt az 1990-es évektől a város lakosságszáma erőteljes mértékben csökkenni kezdett, és 16.000 fő veszteséget könyvelhet el, sajnos a lakosság száma napjainkban is csökken, ma 44.000 lakója van. Dunaújváros azonban még ma is Magyarország egyik legmagasabb jövedelmű településének számít. Jól prosperáló, gazdasági, kulturális, sportközpont és egyetemváros.

A városnak már régóta volt kisebb strandja, majd élményfürdője is, ami azonban az utóbbi években bezárta kapuit. Hosszú szünet után idén nyár elején teljesen megújulva adták át a hatalmas sokmedencés élményfürdőt. Bár gyógyvíz itt nincs, kitűnő fürdőzési lehetőség, különösen a gyermekes családok számára.

Visszafelé is két óránkét, illetve szekszárdi átszállással óránként is van közlekedés Pécsre. Hiába jött ki jól az öt perces csatlakozás Szekszárdon, Pécsváradon már nem sikerült elérni az utolsó csatlakozást, melyre menetrend szerint 7 perc lett volna, mivel a heves esőzések után fa dőlt a 6-os út egy szakaszára, és jó darabig vesztegeltünk, míg a tűzoltók fel nem szabadították az utat. A kicsit hosszúra sikerült út után végül volt, aki autóval vitt tovább.


Szobrorpark


Duna


Itt nem kőből, hanem vasból készült szobrok találhatók.


Színház


Petőfi liget


A fürdő bejárata


Római fürdő


Barlangfürdő

Megtekintések száma: 61 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
A városra nem nagyon tudnám azt mondani, hogy szép, vagy látogatásra csábító, de a strand az nagyon jól néz ki !

Név *:
Email *:
Kód *: