Főoldal » 2018 » Augusztus » 24 » 2018. 08. 24. KÉPES BESZÁMOLÓ A KIS-ÉS NAGYDOBSZAI FALUJÁRÓ TÚRÁRÓL
5:55 PM
2018. 08. 24. KÉPES BESZÁMOLÓ A KIS-ÉS NAGYDOBSZAI FALUJÁRÓ TÚRÁRÓL

A fotóra kattintva láthatók D. Piroska képei.

Augusztus 23-án 6.30-kor gyülekezetünk a pécsi vasútállomáson, ahonnan vonattal indultunk szentlőrinci átszállással Kisdobszára és Nagydobszára. Kisdobszán a polgármester úr várt bennünket, és végigkísért a falun, ahol beszélt a település történetéről, életéről. Megnéztük a református templomot, a turulmadarat, az I. és I. világháborús emlékműveket. Itt egy különleges mozgásérzékelős hangfal mesélt a két falu összefonódásáról, a történelmi eseményekről. A Petőfi szobor mellett az önkormányzatnál megpihentünk. A temetőben az első református lelkésznek és tanítónak állítottak emléket.

Átsétáltunk Nagydobszára, ahol az igazgatóhelyettes beszélt az iskola történetéről és terveiről, majd megnéztük az új modern építésű római katolikus templomot. A Takarékszövetkezettel közel szemben áll egy kopjafa és platánfák, melyet az akkori fiatalok ültettek Erzsébet királyné emlékére, ugyanis ez a terület sokáig királynéi birtok volt. Itt is a református templom mellett állnak a világháborús emlékművek és a turulmadár.

Az önkormányzattól egy hölgy várt bennünket, és kísért tovább a két talpas házhoz, mely a megyében is kiemelkedő értékű. Itt nagyon szépen berendezett tiszta háló és ifjú házasok szobáját láthattuk, valamint népviseletbe öltöztetett bábukat. Hátul mezőgazdasági eszközök voltak egy pajtában.

Két házzal lejjebb van a Kisállat simogató és sok nyuszi, galamb és mindenféle baromfi. Itt is az önkormányzat udvarában, de fedett helyen, padokon megpihentünk, beszélgettünk a következő drávaszabolcsi túráról is, és vártuk a haza indulást. Két csoportra osztódva jöttünk haza. Az első csoport helyben busszal, a második csoport fákkal, bokrokkal övezett ösvényen visszatérve Kisdobszára és vonattal érkeztünk 15.49-re Pécsre.

Ezúton köszönöm mindenkinek a szervezésben a segítséget, és 16 túratársamnak, hogy a meleg ellenére velem tartottak.

Seregélyes Ildikó, önkéntes túravezető

Fotók: FME

Megtekintések száma: 241 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: