Főoldal » 2018 » Augusztus » 26 » 2018. 08. 26. FÜRDŐTÚRA TÁPIÓSZENTMÁRTONBA
2:44 PM
2018. 08. 26. FÜRDŐTÚRA TÁPIÓSZENTMÁRTONBA

Eredetileg Csornára terveztem fürdőtúrát, de az ország nyugati térségére beharangozott lehűlés, és várható zivatarok miatt a keleti irányt választottuk, ahová az előrejelzések még 31 fokos meleget mondtak. A választás jónak bizonyult, valóban itt egész nap rekkenő hőség volt, és csak estére jött meg a lehűlés, kisebb eső kíséretében.

Pécsről, ha valaki Uránvárosból szeretne ide tömegközlekedéssel eljutni, akkor annak hajnalban kell indulni, és az utolsó vonattal térhet vissza éjszaka. Ehhez a jelenlegi körülmények között oda-vissza 10 db közlekedési eszközt kell igénybe vennie, ami garantáltan „ismerd meg hazádat” országjárást fog jelenteni. Konkrétan: szállj fel Uránvárosban a 4.49-kor induló 4-es buszra, mely a Főpályaudvarig visz, és 4.54-kor ér oda. Itt szállj fel az 5.14-kor induló IC-re, amely a február óta tartó vágányzár miatt csak Százhalombattáig visz, és ide 7.44-kor érkezik. Itt szállj be a kijelölt vonatpótló buszra, és indulj el vele 7.50-kor Kelenföldig, ahová menetrend szerint 8.24-re érkezel (5 perccel előbb beért). Itt szállj át a 4-es metróra, ami 13 perc alatt visz át a Keleti pályaudvarra. Itt a 9.15-kor induló vonatot érheted el Tápiószentmárton felé, ami ezen a napon 20 perc késéssel, 9.35-kor fog indulni, és 10.14 helyett 10.33-ra érkezel meg Tápiószentmárton vasútállomásra (a valóságban ez csak egy vasúti megálló.) A fentiek előnye, hogy biztosan senki sem kap trombózist a sok üléstől, hiszen elég sokszor kell felkelned az ülésről…(A történethez annyi, hogy bár sok átszállás volt, időben nem volt sokkal hosszabb, mint a korábbi fürdőtúrák.)

„Aki a fővárosból tömegközlekedéssel kíván eljutni a településre, célszerű a Budapest–Újszász–Szolnok-vasútvonalat választania, amivel Nagykátáig kell utazni, onnan pedig a legegyszerűbb Volánbusszal megközelíteni Tápiószentmártont, mivel a vasút megállóhelye messze (4-5 km-re) esik a központtól”, írja a wikipédia. Valóban messze esik a településtől az állomás, mivel innen a fürdőig 4 km-t megtéve lehet eljutni, ebből 2,5 km-t aszfaltúton gyalogolva, majd 1,5 km-t előbb a Z+, utána pedig a zöld sáv jelzésen (kitűnően felfestett jelzések ezek az Alföldi homokvilágban.)

Tápiószentmárton nagyközség Pest megyében, a Nagykátai járásban. Az Alsó-Tápió-mente legnagyobb lélekszámú faluja 5100 fős lakossággal. A településnek több nevezetessége is van, itt található ugyanis a Kincsem lovaspark, és emlékmúzeum, valamint a gyógyító hatású energiakiáramlású Attila-domb.

De essen szó magáról a fürdőtúráról is: a fürdőhöz 4 km-es túrát tettünk az alföldi Tápióság homokpusztáin. Először a Göbölyjárás nevű településrészt érintettük, mely Tápiószentmártonhoz tartozik. Érdekes a név, ezért itthon utána is néztem, mit is jelenthet. Először a „göb” szóval, a pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségre gondoltam, de ez elég furcsa lenne egy település nevében. A göböly szóra viszont a neten az alábbit találtam: hizlalt szarvasmarha, amit levágásra szánnak, főként ökör. Tehát ennek a településrésznek a neve szarvasmarhajárás névként értelmezhető.

Tápiószentmártonban a fürdő a település központjától is eléggé kiesik, a pusztában egy üdülőövezetben található. Sok-sok kis poros, homokos utca van itt, melyen kisebb-nagyobb faházak, nyaralók, és gondozott porták sorakoznak. Télen valószínűleg eléggé kihalt lehet ez a rész, hiszen a fürdő csak a szezonban április végétől szeptember végéig üzemel.

Egy furcsa dolgot tapasztaltunk azonban utunk során mindenütt: az utak mentén rengeteg a zsákszámra kidobált szemét, amiben van mindenféle háztartási hulladék. Az üdülők előtt ugyanígy zsákszám áll a szemét, és ami a legmegdöbbentőbb, hogy a fürdő hátsó kerítésénél a szemetes konténerekből már fordul ki a bűzlő szemét, és zsákszámban áll mellette is. Olyan, mintha jó ideje nem lenne a környékben szemétszállítás. Érdekes, hogy az itt lakók és a település vezetői ezért látszólag nem tesznek semmit, persze nem ismerjük a probléma okát, vagy a körülményeket, ami ezt okozhatja.

Szerencsére a strand területén már nem volt érzékelhető a bűz, sőt kifejezetten kellemes és nagyon szépen parkosított kis 4 medencés (egy úszó, egy gyermek, egy gyógyvizes és egy sima vizes medence) gyógyfürdő.

A gyógyfürdő közel 10 hektáron fekszik és legkönnyebben autóval érhető el. A strand előtt homoktalajú buszforduló és megálló is van, bár a szezonban mindössze napi két járatpár érinti. Egy délelőtt, és egy este 6-kor. Télen semmi nem jár ide. Egyébként a Tápiószentmárton, Rozmaring utca nevű buszmegálló esik ide legközelebb, onnan 1,2 km-es sétával juthatunk el ide.

A fürdő működése egy, az 1960-as évek végén fúrt hévízkúton alapul, melyből 650 méter mélyről tör fel az 54 fokos termálvíz (alacsony keménységű alkáli hidrogénkarbonátos-kloridos hévíz). Az itteni hévíz általános nyugtató, alvásjavító, fájdalomcsillapító hatással bír az idegrendszerre; különféle bőrbetegségek orvoslására is alkalmazható, de generatív kopásos mozgásszervi betegségek gyógyításában is rendkívül hatásos lehet, a reumatológiai folyamatok aktivitásának csökkenését idézi elő. Súlyosabb sérülések utókezelésében, - főleg melyek mozgáskorlátozottsággal járnak – alkalmazható sikerrel. 2003-ban egy szakértői csoport által végzett kutatások eredményeképpen a termálvizet gyógyvízzé minősítették. 2005-ben egy nagyobb beruházás ért végett, melynek eredményeképpen felújított medencékkel, új öltözőkkel, zárható szekrényekkel és vizesblokkokkal várja vendégeit a strand.

Hazafelé úton szintén ugyanilyen módon lehet jönni, melyet tételesen nem rögzítenék, csak annyit, hogy, ha a 16.44-kor induló vonatot választjuk vissza Tápiószentmártonból, akkor ezzel az utolsó Pécsre tartó IC-t lehetett elérni, mely 20 perc késéssel indult Százhalombattáról, de valami „csoda” folytán” mégis 2 perccel korábban, 22.40 helyett 22.38-ra befutott a pécsi pályaudvarra. Itt csak egy kérdés merül fel bennem: ha 22 percet be tudott hozni, akkor nem lehetséges, hogy az egyébként is 3 órás utat most is meg tudná tenni a City kb. 2,5 óra alatt, ahogy régen is??? Talán csak egy kis szervezés és akarat kérdése lenne. Erre a kérdésre itt most ne is adjunk választ, mert hamar oda lyukadunk ki, mely Pécs és környéke létesítményeinek szándékos leépítésének fogalomkörébe tartozna, ami ugye csak egy összeesküvés elmélet, és nem is létezik…

Mivel a vonat 22.38-ra beért, a 4-es meg épp elment, a következő csak 22.54-kor jött volna, megláttam, hogy épp jön egy garázsmenet. Inteni kezdtem, először úgy tűnt nem áll meg, majd mégis lassított, és felvett, így nyertem 15 percet, és 22.50-re célba értem.

A fürdőről infó itt: http://tapioszentmartonstrand.hu/

BEG


Göbölyjárás oldaltornyos kis katolikus temploma 1930-ban épült,
jelenleg éppen felújítás alatt van. Titulusa Szent Kereszt felmagasztalása.


Sok-sok virág van a fürdő területén.

Megtekintések száma: 61 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: