Főoldal » 2018 » Augusztus » 30 » 2018. 08. 29. RÉVFALU - AZ ELSORVASZTÁSRA ÍTÉLT ÉS MÁRA KIHALT FALU
1:10 AM
2018. 08. 29. RÉVFALU - AZ ELSORVASZTÁSRA ÍTÉLT ÉS MÁRA KIHALT FALU

Valószínűleg nagyon kevesen tudják, hogy Rockenbauer Pál 1982-ben Révfaluról, illetve annak pusztulásáról is forgatott egy filmet. Bevallom őszintén, még én sem hallottam erről sosem, igaz a faluban sem jártam.

Egy újságcikkben bukkantam erre, ahol érdemes a videókat és a fotókat is megnézni. Természetjáróknak lesz benne egy ismerős túratárs neve is, aki ide kötődik. Az alsó, 1982-ben készült videót feltétlenül ajánlom megtekintésre, bár gyenge a hangminősége. A felső videón egy 2011-es búcsú képei láthatók, ami bizonyítja, hogy bár kihalt a falu, és csak a nyaralók, horgászok birtokolják, évente egyszer eljönnek az innen elszármazottak, illetve a környékbeli falvakban élők, és szép búcsút tartanak zenés programokkal, körmenettel és szentmisével.

A cikk ide kattintva tekinthető meg: RÉVFALU

Egyébként a történet tanulsága itt is az, hogy nem kapott a falu bekötőutat, ezért sorvadt el, és költöztek el az itt élők, az akkori falugyilkos politikának köszönhetően. Ám nehogy azt gondoljuk, ma ez másképp van. Ma is szépen csendesen folyik az aknamunka, mely falvaink 80%-át érintik. Nem fejlesztik a kis településeket, nem települ ipar a környékre, évente épül le az intézményhálózat a térségben, csökken a buszjáratok száma, és ezáltal a lakók száma is. A folyamatnak akkor van vége, ha utolsó is "lekapcsolta a villanyt".  A mai világrend úgy számol, hogy a jövőben, már csak városokban lakjanak az emberek, és szép lassan eltűnjön minden apró emlék, ami a régi parasztgazdaságra volt jellemző.

Szomorú, hogy Pécs is egyértelműen a leépülés útjára lépett az utóbbi két évtizedben. Ha nem is kihal, de visszacsökken egy középméretű város szintjére, miközben infrastrukturálisan és minden minőségében is fokozatosan leépül. Csak a tempó egyre gyorsul. Nem vettétek észre? Valakik ügyesen a "jéghegy" felé kormányozzák ezt a megyét Péccsel együtt, csak rajtuk van mentőmellény, és ők ezt is megússzák...

BEG

Megtekintések száma: 124 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Bravó !  Ugyanezt gondolom/érzem én is. De sajnos mi ketten kevesen vagyunk....beszélhetünk, írhatunk, kesereghetünk - a világ átlép fölöttünk. Ezek és a hasonló témák  nem fontosak a többségnek.

Név *:
Email *:
Kód *: