Főoldal » 2018 » Szeptember » 10 » 2018. 09. 09. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A DAGÁLY FÜRDŐBE
0:00 AM
2018. 09. 09. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A DAGÁLY FÜRDŐBE


Amfiteátrum feltárt romjai Óbudán

Pécsről az IC vonattal – (jelenleg Százhalombattától vonatpótlással) juthatunk el Budapestre, Kelenföld állomásig. Innen a 19-es villamossal utazhatunk 30 percet a Katinyi mártírok parkjáig, ahonnan 45 perces sétával Óbuda érintésével érhetünk át az Árpád hídon a Pesti oldalra, ahol közvetlenül a hídfő közelében a Duna-partján található a Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda. 1948-ban alapították, mely sokáig Szabadság Strandfürdő néven működött. Mai nevét a köznyelv már régóta használja, a fürdő mellett a Népfürdő utcába csatlakozó Dagály utca után. 2016 szeptemberétől 2018. augusztus 18-ig rekonstrukciós munkálatok miatt zárva tartott. Három hete nyitott meg újra. A belépéskor mindenki választható ajándékot kapott (polifoam matrac vagy kispárna).

A fürdő működését az 1944-ben feltárt, 126 méter mélységből 41,5 °C-os vizet a felszínre szállító artézi kút biztosítja, a kút 1993-ban 6200 literes percenkénti hozammal büszkélkedhetett. A kezdeti vízhozam csökkenését más területről átvezetett vízmennyiséggel pótolták. Gyógyfürdőnek csak 1970 óta minősül, ekkor vezették át ugyanis a Dagályig a Széchenyi gyógyfürdőt tápláló hévízforrás vizét. A víz gazdag kalcium- és magnézium-hidrogén.karbonátban. Tartalmaz ként, klórt, és nátriumot is; ízületi és mozgásszervi, reumatikus panaszok kezelésére ajánlják.

A Dagály ma a pesti oldal legnagyobb területű strandfürdője. Eredeti épületeit Darvas Lajos tervezte, 1948 óta azonban számos változáson ment keresztül a fürdő, ha nem is elsősorban az épületei. 1956-ban épült meg az 50 méteres, fokozatosan mélyülő vizű medence. 1970-ben került sor a már említett átépítésre, amivel a fürdő elnyerte a gyógyfürdő státuszt. A télen sátortetővel fedett 25 méteres medence 1983-ban készült el, majd kis szünet után, 2000-ben az addigi két nagy termálmedencét építették át a kor követelményeinek megfelelő feszített víztükrű, forgatott vizes medencékké - a két nagy helyén négy kisebb medencét kialakítva. Ma többek között élményfürdő, hullámmedence és a régebbi gombamedence is működik. Külön vonzerő a nyári hónapokban a fürdő nagyméretű parkja. Az eredeti kút (mai nevén: Béke-kút) csökkenő vízhozama miatt a Széchenyi gyógyfürdőből átvezetett vízmennyiséget a margitszigeti Magda-kút vizével pótolják.

A fürdő létesítményei

  • 50 m-es nyitott úszómedence: egész évben üzemel, vízhőmérséklet 24–27 °C
  • 25 m-es úszómedence: egész évben üzemel, téli időszakban (X. 1.–IV. 30.) sátorral fedett, vízhőmérséklet: 27 °C
  • három nyitott gyógymedence egész évben üzemel, vízhőmérséklet 34–36 °C
  • 20 m-es nyitott tanmedence: szezonális üzemelésű, vízhőmérséklet 31 °C
  • nyitott élménymedence: szezonális üzemelésű, vízhőmérséklet 30 °C
  • nyitott strandmedence: szezonális üzemelésű, vízhőmérséklet 30 °C
  • nyitott hullámmedence: szezonális üzemelésű, vízhőmérséklet 30 °C
  • nyitott gyermekmedence: szezonális üzemelésű, vízhőmérséklet 28 °C
  • Gyógyvíz ivókút a fürdő területén: egész évben működik, vízhőmérséklet 40 °C
  • Béke gyógyvíz ivókút a fürdő területén kívül: a nyitvatartás ideje alatt egész évben üzemel, vízhőmérséklet 40 °C

Egy gyógymedencét és a hullámmedencét a Duna Aréna építése miatt 2015-ben lebontották, míg a gyermek- és a tanmedence 2016 nyarán nem nyitott meg.

Gyógyjavallatok

Ízületi gyulladás, köszvény, a gerincoszlop merevedéssel járó megbetegedései idült derékfájás, idegfájdalmak (neuralgiák), isiász és más ideggyulladások idült állapotban. Az ortopédia körébe tartozó megbetegedések: gerincferdülések, lúdtalpból származó fájdalmak. Idegbénulások, gyermekbénulás utókezelése, baleseti utókezelések.

Gyomor és bélrendszer hurutos betegségei, gyomorsav túltengés, vesemedence gyulladás, vesekő képződés. Keserűsóval az epehólyag és az epeutak hurutos betegségeinek gyógyítására.

A gyógyvíz ásványi anyagai

Egy liter gyógyvízben oldott ásványi anyagok mennyisége milligrammban:

Összes oldott ásványi anyag: 1047,58 milligramm/liter. A víz színe teljesen színtelen és átlátszó a budai forrásokhoz és fürdők vizéhez hasonlóan, viszont kénes vizéről jellegzetes záptojás szaga árulkodik.

BEG


Római emlékek


Futóverseny volt a Duna-parton


Duna


Óbuda

Megtekintések száma: 41 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Igen, 2700 Ft. a felnőtt belépőjegy. Budapesti viszonylatban ez olcsónak számít, mert ott 4000 és 5000 között van a fürdők többségébe a belépő, a vidéki fürdőkhöz - amik 1000-2500 között szoktak lenni - viszonyítva már drágább.

1  
Igaz, a többinél se írtad (emlékezetem szerint) a belépő árakat, de ezt most megnéztem: 2700.- Ft a felnőtt napi jegy.  Egyébként tényleg szépen rendbe van téve és van lehetőség válogatni medencék, játékok között..

Név *:
Email *:
Kód *: