Főoldal » 2018 » Szeptember » 14 » 2018. 09. 13. ESKÜVŐT TARTOTTAK A KERESZTELŐ SZENT JÁNOS-KÁPOLNÁNÁL
0:07 AM
2018. 09. 13. ESKÜVŐT TARTOTTAK A KERESZTELŐ SZENT JÁNOS-KÁPOLNÁNÁL

Kisnyárád és Erdősmárok között egy kis kegyhely bújik meg az erdőben, nem messze a halastavaktól. Az itt található Keresztelő Szent János-kápolna az 1820-as években épült egy korábbi fakápolna helyére. A helyről csodás gyógyulásokat, érdekes legendákat jegyeztek fel. Az 1980-as évekig töretlen volt itt is a búcsújárás, majd ahogy fogyatkozni kezdett a hitélet és Kisnyárád lakossága is, úgy elmaradtak a körmenetek, búcsúk. Az eltelt 20-30 évben, mivel a kápolnát nemigen látogatták, egyre inkább kezdett romossá válni, és egyre jobban benőtte a gaz. Az elhanyagoltságból a Mecsek Egyesület szabadította ki ezt a kis kápolnát, és fél millió forint ráfordítással megmentettük az enyészettől. Azóta a helyiekkel közösen minden évben megrendezésre kerül a kápolnabúcsú. Az eltelt négy évben egyesületünk és Kisnyárád Önkormányzata is szívén viseli a kápolna és környezetének állapotát. Idén nyáron a kápolna újra ki lett meszelve, és belseje is kicsinosításra került, valamint egy földsánc készült az északi oldalra, mintegy védműnek, hogy megakadályozza a felhőszakadásokkor, hogy iszap a kápolna előterébe folyjon.

Az idei évben szeptember elején nagy eseménynek volt tanúja a kápolna. Esküvőt tartottak itt. Nem tudom volt-e erre példa bármikor is, de még a legidősebbek sem emlékeznek arra, hogy lett volna itt ilyen esemény. Két helybeli lakosnak (György Annamáriának és Bányai Ferencnek) annyira megtetszett ez a hely, hogy úgy gondolták, itt, a természet oltára előtt tartják meg esküvőjüket. Mindketten nagy természetbarátok, és leginkább a lovaglásnak élnek, életmódjuk is ezer szállal köti őket a természethez, és a természetes alapanyagokhoz. Nem is választhattak volna méltóbb helyszínt a lakóhelyük környékén. Isten áldja őket, és ezúton is sok boldogságot kívánunk nekik.

Hát, ha valamiért, ezért érdemes, és nem hiábavaló a szabadidőnket arra áldozni, hogy a múlt örökségét megmentsük. Ha megújul valami, és azt mások is látják, újra tartalmat kereshetnek benne.

És van még egy jó példa, a nyáron keresztelőt tartottak a marázai Mária-kápolnánál, igaz Németországban él a család, de innen származtak el, és ezt a helyszínt választották ki az erdőben. A Marázaiak sem emlékeznek arra, hogy a kápolnánál bármikor is lett volna keresztelő. Igazán örömteli, ha ezek a kisebb erdei kegyhelyek és kápolnák újra népszerűvé válnak.

Megtekintések száma: 112 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Ez tényleg olyan, mint egy mese... Egész meghatódtam, hogy vannak még ilyen emberek...Fiatal emberek !
Tán mégis van valami kicsi remény arra, hogy ez a világ (vagy legalább egy  része) "normális" marad ?
Akár olvassák, akár nem, sok boldogságot kívánok az ifjú párnak - s azt, hogy itt tarthassák ők is a keresztelő(ke)t.

Név *:
Email *:
Kód *: