Főoldal » 2018 » Szeptember » 16 » 2018. 09. 16. TÚRA INDULT MARTONFÁRÓL PEREKEDRE A MÁRIA NAPI BÚCSÚRA
11:28 PM
2018. 09. 16. TÚRA INDULT MARTONFÁRÓL PEREKEDRE A MÁRIA NAPI BÚCSÚRA

A Mecsek Egyesület szeptember 16-án Martonfáról Perekedre, a Mária napi búcsúra szervezett nyílt túrát. Dukai Róbert, a Mecsek Egyesület önkéntes túravezetője köszöntötte a résztvevőket, majd hosszú sorban elindultunk a Martonfára bevezető bekötőút melletti járdán. Martonfára érve, még 10-en csatlakoztak hozzánk Perekedről és Romonyáról, így 53 fővel ballagtunk tovább. Martonfát elhagyva leginkább elhagyott szőlős és gyümölcsöskertek mentén haladtunk, de egy szakaszon szép árnyas erdőben haladtunk, ami néhány évtizede még szintén szőlőterület volt, csak időközben beerdősült.

Szomorú látni, hogy a hatalmas gyümölcsösök és szőlőskerteket alig-alig gondozzák, teljesen visszaveszi a természet a területét, nem is beszélve a sok omladozó présházról és kis hétvégi házikóról. Az a kilátás, azonban, ami fogadott utunk során, mindenért kárpótolt bennünket. A szép-dimbes-dombos baranyai lankák egyes pontokon maradásra ösztökéltek, de fantasztikus volt a Zengő, Hármas-hegy és a Misinai TV-torony közeli látványa is. Másfél órás túra után meg is érkeztünk Perekedre, ahol a tájháznál vendéglátásban részesültek a túrázók. Finom zsíros kenyér volt különféle üdítőkkel. A tájházat is megnézhettük belülről. Ezután a falu végére, mentünk, ahol egy kis lejtős réten került megrendezésre a templom védőszentjének alkalmából a programsorozat.

Német nemzetiségi énekek, zenék és táncos produkciók következtek. A meredek domb tetején áll a falu temploma. A hozzávezető úton állnak a kálvária szép stációi, sajnos egyet a vihar ledöntött, de tervezik a helyreállítását. Az ünnepi szentmise, melyet Nagy Norbert celebrált, délután 4 órakor kezdődött, melyen a zarándokok és turisták is részt vettek. Plébános úr augusztus 1-jétől kapta meg ezt a falut Gyárváros filiájaként, akik most találkozhattak vele először, mivel itt nem minden héten van szentmise.

A mise után a Perekedi Német Önkormányzat kolbásszal, kenyérrel és mustárral vendégelte meg a résztvevőket. A zarándokok és turisták kuponokat kaptak, mellyel innivalót (sör, üdítő, tea, stb.) választhattak maguknak.

Hálás köszönettel tartozunk a szervezőknek a Perekedi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak, és a rendezőknek, akik nagyon kedves vendégszeretetükkel fogadtak bennünket. Nagyon szépen köszönjük a finom falatokat, az enni és innivalót is, mellyel vendégül láttak minket.

Reméljük, hagyomány válhat ebből a szép perekedi ünnepből. A szervezők úgy tervezik, kétévente kerül ezentúl majd megrendezésre. Ezúton is köszönöm Dukai Róbertnek a felkészülést és a túravezetést. Köszönöm mindenkinek, aki a mai nap a mi programunkat választotta.

Biki Endre Gábor


Dukai Róbert túravezető


Forrástó Martonfán


A kút alatt ered a forrás


Martonfa temploma

Fotók: BEG, FME

Megtekintések száma: 276 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
3  
Na, akkor valamit összekevertem. De a martonfai az (kívülről) elég rosszul néz ki, bemenni sem lehet.....

0
2  
Nem a perekedi, a martonfai templom van rosszabb állapotban, de összedőlésről ott sincs szó. A perekedi kifejezetten jó állapotban van, hiszen nemrég lett felújítva.

1  
Kedves, szép kis falu Pereked, többször is jártam ott. Leírásod szerint jól sikerült az ünneplés is, és tényleg érdemes vendégeket hívni ide, még ha csak két évente is.
Nem említetted - hogy sajnálatos módon - a templomukat az összedőlés fenyegeti....

Név *:
Email *:
Kód *: