Főoldal » 2018 » Szeptember » 27 » 2018. 09. 26. MOST VAN A SZEZONJA A BOGYÓS TERMÉSEK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK SZEDÉSÉNEK
0:42 AM
2018. 09. 26. MOST VAN A SZEZONJA A BOGYÓS TERMÉSEK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK SZEDÉSÉNEK

A Baranyai-dombságban már javában érnek a bokrokról gyűjthető termések, melyeket túráink során kosarunkba gyűjthetünk. De nem csak a bogyók, a gyógynövények is bőségesen találhatók még, ezért, aki még szeretne szedni, most az igazán hűvös idő beköszöntése előtt tegye meg. Egyedül a kökénnyel kell még várni, bár idén elég keveset láttam belőle. Tulajdonképpen bárhol ráakadhatunk a termésekre (csipkebogyó, galagonya), de célszerű a réteket és lankás dombhátakat választani, az erdőben ezek nem igen találhatók meg. Máriakéménd (Lankás-dűlő volt sípálya) és Liptód térsége kifejezetten ajánlható, de, ha valaki nem akar Pécsről messzebbre utazni, annak éppen ideálisak a Nagyárpádi-rétek, ahová helyijárattal 15 perc alatt el lehet jutni a belvárosból.


A TV-torony Nagyárpád felől


Hőerőmű


Kiváló idén a galagonya termése, rengeteg van, és a szokásosnál nagyobbak. (Nehezen szárítható a hűvös időben, mert, előfordul, hogy megpenészesedik, de szétnyomkodva, aprítva kis adagokban inkább fagyasztani érdemes, és szükség esetén a hűtőből elővenni.


A Pécs - Villány vasútvonal egyik átjárója


Nagyárpádi-rétek


Dél felől a Mecsek-csúcs


"Földből nő ki" Nagyárpád templomának tornya


Már leginkább elvirágzóban az őszi kikerics, de lehet még azért találni


Zsurlót is szedhetünk (könnyen szárítható szárával apróra vágva teának)


Cickafark (felvágva könnyen szárítható, és teának fogyasztható)


Kisposta-völgy feletti gyümölcsöskertek (míg a Nagyárpádi részeken már gondozatlanok a kiskertek, Postavölgy és Reménypuszta felett még jobban gondozzák őket, sőt, többen laknak is itt kint.)


Pécs látképe dél felől, háttérben a Közép-Mecsek és az István-aknai aknatorony


Idén kevés a csipkebogyó és a termés kisebb, sőt a legtöbb bokron nem pirosodott be, hanem csak éppen narancssárga, amolyan kényszerérett. Azért valamennyit lehet belőle szedni. Felvágva szárítható csak. Akinek van türelme, kikaparhatja a magokat, levághatja a kalapokat, de ennek meghagyásával is szárítható, és fogyasztható teának, de lekvár is készíthető belőle.


Szurdokút Kisposta-völgynél

Akit a termények felhasználása bővebben érdekel, az a neten utánanézhet a különféle praktikáknak. Idén sajnos  a diótermés szinte mindenütt katasztrofális egy betegség miatt. A sok helyen amúgy is kevés termés kívül-belül teljesen megfeketedett, és fogyaszthatatlan a dióbél. Így a túrák során ne nagyon készüljünk diószedésre, még az elhagyott kertek környékén sem. Sok helyen 10 dióból egy jó. De azt kell szedni, ami van, idén a galagonyatermés hozta a rekordot, mely kiváló szíverősítő.

Megtekintések száma: 113 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Bizony itt az ősz - én is láttam, hogy idén milyen sok galagonya van - biztos jókor virágzott. A hecsedlivel bajpk vannak évek óta, kevesebb  is a termés és a zöme hibás.YWmfv

Név *:
Email *:
Kód *: