Főoldal » 2018 » Október » 3 » 2018. 10. 03. KÉPES BESZÁMOLÓ A MECSEK EGYESÜLET LIPTÓDI TÚRATÁBORÁRÓL
8:33 PM
2018. 10. 03. KÉPES BESZÁMOLÓ A MECSEK EGYESÜLET LIPTÓDI TÚRATÁBORÁRÓL

A fotóra kattintva láthatók Biki Endre és Héjjas Péter fotói a 4 napról

A Mecsek Egyesület hagyományos őszi túratáborára szeptember utolsó hétvégéjén került sor 26 fővel. (Eredetileg 28 jelentkező volt, de ketten betegség miatt lemondták a részvételt.) Ugyan az előző hetekhez képest már hűvösebb őszi időben, de mindvégig napsütésben, eső nélküli időjárásban, igazi kellemes túraidőben volt részünk. A tábor helyszíne (kétévente visszatérve) ismét Liptód volt, házigazdánk pedig Markesz Pisti és családja, aki minden jóval ellátott bennünket.

Pénteken érkezésünket követően volt a közös vacsora (bográcsos gulyás + rétes), majd egy borkóstolással egybekötött csillagnézős túra, melyre Pistiék finom sóskiflit is sütöttek. A túra fantasztikus volt, ugyanis felérve a tetőre, egyrészt csodálatos csillagos égbolt fogadott minket, másrészt, épp megláthattuk a narancssárgán „izzó” holdfelkeltét, amit azt hiszem eddig még kevesen láthattak. Az égen repülőket is láttunk, melyek villámgyorsan hagyták el a légteret. A túra során a pincékben megkóstolhattuk a finom borokat is. A pénteki túrán 30 fő vett részt.

Szombaton a 8.21-es busszal Mohácsra utaztunk, ahol városnéző kirándulásban volt részünk Gayer Éva vezetésével. Itt megismerkedhettünk a város értékeivel, nevezetességeivel (emlékművek, kápolnák, síremlékek) ám sajnos a Kossuth Filmszínház kiállításait Évi gondos szervezése, és telefonhívásai ellenére sem tekinthettük meg, mert nem jött senki kinyitni az épületet, noha 11 óra volt, és 10 órától egyébként is nyitva kellene lennie.

A látnivalók sorában ezután következett a szerb templom, amit egy hölgy jött kinyitni. Szép idegenvezetést kaptunk a szerb egyház történetéről. A beszámolóból megtudtuk, hogy nagyon pici most már a szerb közösség száma, azok közül is sokan katolikusok. Szerb pap sincs már helyben, az Alföldről, Hercegszántóról jár át misézni, mivel ott nagyobb ortodox közösség van. Ami érdekesség volt, hogy náluk pont fordítva van, mint a katolikusoknál, akkor szentelik csak fel ugyanis az illetőt papnak, ha már megnősült. Szóval náluk kötelező feltétel a papsághoz a nősülés.

Ezután a Duna-parton végigsétálva jutottunk el a fürdőig. A kis város méretéhez képest egy nagyon igényes uszoda és fürdő működik itt, melyhez nyáron kinti élményfürdő is tartozik 3 medencével és csúszdákkal. Ez most már nem üzemelt, így a benti három medencét és a szaunát tudtuk igénybe venni. Az úszómedence 26 fok körüli, a tanmedence 31 fokos, a gyógymedence pedig 38-39 fokos. A mohácsi gyógyvíz ásványi sókban gazdag, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos jellegű, fluoridos, lágy termálvíz, melynek jelentős a vas- és a jodidtartalma. Az ilyen típusú víz rendkívül kedvező hatású az ízületi és reumatikus megbetegedések, sportsérülések utókezelésére, nőgyógyászati megbetegedések kezelésére, fokozza a szervezet ellenálló képességét, valamint élénkítő és általános erősítő hatása van. Egyetlen hátránya, hogy a víz túl meleg, és mindössze csak egy gyógymedence van. Emiatt a legtöbben néhány percnél tovább nem tudták igénybe venni.

A fürdőzés után a kórház megállóhoz mentünk, ahonnan a 17.13-as busszal, babarci átszállással érkeztünk meg Liptódra. Ezen a túrán 29 fő vett részt. Pisti finom sült húsokkal és zöldségkörettel várt bennünket vacsorára, melyet egy sajtkóstoló előzött meg. A vacsora után még egy bónusz birssajtkóstoló is következett (natúr és szőlővel ízesített formában). Miután mindenki jóllakott, a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztályának munkáiról és a Baranyai-dombság tájairól esett szó. Tudását mindenki lemérhette egy kis rejtvénnyel megspékelt tesztlapon. A feladatlapok kitöltése mindenkinek jól sikerült, a keresztrejtvény megfejtése is mindenkinél kijött, hogy JÓMADÁR.

Vasárnap reggelink során a házi ízeket kóstolhattuk meg kolbász, hupskäse és egyéb finomságok társaságában. Reggeli után nem sokkal újabb evés következett, mégpedig a Pfannekuche (sváb lángos) kóstoló. Igazából ez egy fánkszerű kelt tészta, melyet körte és szilvalekvárral kóstolhattunk meg. Nagyon finom volt. Miután végeztünk a falatozással, megérkezett a busz, melyről nagyon sokan szálltak le, és mind a túrára igyekeztek. Ők is megkóstolhatták a finomságot, majd 84 fővel indultunk el Pisti vezetésével a gyalogtúrára. (Ez a létszám az idei év rekordja.)

Túravezetőnk olyan útvonalat választott, ahol minden bizonnyal egyikünk sem nagyon járt (bevallom, egyes szakaszain még én sem). Változatosan szép mezőkön, erdei utakon haladtunk, dombról le, dombra fel. A több szintemelkedésért, a mecseki körpanoráma és a környékbeli települések, dombok látványa kárpótolt. A túraútvonalunk a következő volt: Kálvária-domb – Szent Lukács-képoszlop – Kirchofgraben – Ignác-Stockbrunn (egykor kenderáztató volt itt és olyan mély forrás, hogy a kocsirúd nem ért le az aljára) – Kispuszta – Váralja. Itt kettévált a csapat, és a táborlakók a Nadragi-patak (Nógrád vagy Novográd nevű elpusztult középkori magyar falu feküdt ezen a helyen) – Sieben Gipfel – Klárázeck útvonalon értek vissza Liptódra, a tábor helyszínére. Útközben két szép pöfeteggombát is talált a csapat, melyet Pisti és Éva elkészítettek a vacsora mellé, ami egyébként töltöttkáposzta volt.

A csapat másik része, akik csak erre a napra csatlakoztak be, Biki Endre vezetésével a Balokány-dűlő – Ruzsek-kereszt – Kátolyi-pincesor érintésével a Kátolyi elágazásig mentek. Nagyon szép a kátolyi pincesor, és az erdőben szabadon elszórtan álló modern pincék, érdemes a Szent Márton út vonaláról letérni, és a távolabbi pincéket is felkeresni. Több helyen esőbeálló is van, ahol megpihentünk, és elfogyasztottuk szendvicseinket. A Kátolyi elágazástól a 15.51-es busszal utazott Pécsre a túracsapat.

Hétfőn a reggelit a tábor lakói a már megszokott helyen, a Gizi néni vendégház teraszán fogyaszthatták el, majd bevárták a 8.21-es buszt, mellyel még 5 fő csatlakozott, így összesen 29 fővel indultak útnak Dr. Héjjas Péter túravezetővel, de Pisti is a csapattal tartott ma is, ahogy minden nap. A zöld négyzet jelzésen értek át a domb túlsó felére, ahol útközben a résztvevők megnézhették a sok éve romba döntött, és az idén felállított Schram-keresztet, melyet egyesületünk Természetjáró Osztálya újíttatott fel a kapott adományokból, és a túrák részvételi díjából. A túrázók Erdősmárokon a 9.32-es buszra felszállva váltották ki az erdősmároki műút szakaszát, így a 7 perces utazással 5 km aszfalt utat sikerült megspórolni.

Az Erdősmároki elágazástól már ismét erdőben, mégpedig a Szabari-vöröstölgyesben folytatták útjukat. A Szabari-erdészháznál került sor a pálinkakóstolóra. Három féle pálinkát (körte, meggy, és barack) kóstolhattak a turisták. A sárga sáv jelzésen érték el a Molnárhegyi-vadászházat, melynek udvarán megpihentek. Akik még bírták energiával, azok a közeli sárga emlékmű jelzésen egy kb. 0,5 km-es kitérőt is tehettek a szintén egyesületünk által tavaly felújított Mária-képoszlophoz. Innen a kisnyárádi műutat keresztezve érték el a Sarlós Boldogasszony képoszlopot, majd jelzetlen szurdokúton jutottak le Székelyszabarra, ahol a gyalogtúra véget ért. Innen a 13.13-as busszal, mohácsi átszállással 13.55-kor utaztak vissza Liptódra, ahonnan a csomagok felvétele után a 15.37-es busszal babarci átszállással 16.02-kor indulhattak haza a tábor lakói. A tábor 4 napján összesen 172 fő túrázott velünk.

A Mecsek Egyesület köszönetet mond Markesz Istvánnak és családjának, akik kedvezményes áron biztosították a táborozás lehetőségét a Baranyai-dombság egyik legszebb helyén, és a sok készülést, fáradozást, amivel a programok, ételek elkészítése járt. Köszönjük a túravezetőinknek a felkészülést és az önkéntes túravezetéseket.

Biki Endre Gábor, táborszervező

Erre a fotóra kattintva Treitz Károly fotóalbuma nyílik meg.

Megtekintések száma: 508 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Tisztességes túra-adag ! Tényleg bejártatok "ungot-berket-baranyát"....  És milyen sok résztvevő volt ! Jó ezt látni....
Mi történt a szarvassal ?

Név *:
Email *:
Kód *: