Főoldal » 2018 » Október » 8 » 2018. 10. 08. FÜRDŐTÚRA GÖDRE
10:24 PM
2018. 10. 08. FÜRDŐTÚRA GÖDRE

Göd Budapesttől északra, a 2. sz. főút mellett helyezkedik el, a Duna bal partján, Budapest és Vác között, a fővárostól mintegy 20 km-re.

Megközelíthető Budapestről a 2. sz. főúton Dunakeszin keresztül, és a M2-esen, valamint a Budapest-Szob villamosított nemzetközi vasútvonalon, melyen Alsógöd, Göd és Felsőgöd nevű állomásokon áll meg a vonat.

Pécsről úgy lehet megközelíteni, hogy Százhalombattáig IC-vel, onnan (még 2020-ig) vonatpótlás Kelenföldig. Innen a 4-es metróval a Kálvin térig, majd onnan az M3-as metrópótló buszokkal, de ezeken annyian vannak, hogy alig lehet felférni, mivel egy egész metrószerelvény utasait 3-4 percenként két db csuklósbusszal próbálják elvinni, de néha csak egy busz érkezik. Hétvégente nem jár a 3-as metró a felújítások miatt, ezért van a pótlás a Nyugati-pályaudvarig, majd onnan indul 30 percenként a vonat Gödre, mely 27 perc alatt ér oda.

(Aki, csak a szép dolgokról szeretne olvasni, az a dőlt betűs, kissé hosszúra nyúlt bekezdést hagyja ki.)

Az utazás során kivételesen nem is volt semmi rendkívüli, a járatok menetrend szerint késés nélkül közlekedtek (már ez is csoda), ám az én menetjegyvásárlásommal jó kis galiba támadt. Még Pécsett az állomáson vettem meg a jegyet. Pontosan elmondtam, honnan hová, azaz Pécsről Gödig, de mondtam, hogy először egy Bp, Kelenföldig kérek, és mivel onnan metróval lehet eljutni a Nyugatiig, a másik jegyet onnan adja. Erősködött, hogy ki tudja adni a jegyet egyben, így egyszerűbb. Elfogadtam, ha ezt mondja. Tudom, hogy lehet kérni bárhová bármely állomáson, akkor is, ha többszöri átszállás van, de azért volt furcsa a dolog, mert Kelenföld és a Nyugati között nem vonattal utazunk… Jegyvásárlás és fizetés után vettem észre, hogy a jegyre csak Pécs – Kelenföld van írva. Visszamentem, hogy nem jó, mert nem szerepel rajta Göd célállomás. Megnézte, és tényleg mondja nincs rajta. Mégiscsak magának volt igaza mondja, akkor adok még jegyet a Nyugatitól csak Gödig. Megvettem oda-vissza ezeket is. Felszállás a vonatra. Jön a kalauz. Nézi a jegyeket. Erre kérdi, miért vett duplán jegyeket (???)

Kiderült, az apóbetűs részen, az alapjegyen is szerepelt a Göd és az ár szerint is bele volt foglalva, nem kellett volna még egyet váltani. Ő sem értette a dolgot, azt mondja nem látott még ilyen menetjegyet, hogy az utazási viszonylaton nincs feltüntetve a célállomás, csak a részviszonylaton. Hívott még egy kalauzt. Az is megnézte. Amaz szerint az alapjegy is rossz, mert arra Déli pályaudvari átszállással van írva, holott, két hétre az teljesen le van zárva, nem is járnak arra a vonatok. Erre azt mondta, ha visszaérkeztünk, itt Pécsen váltsuk vissza. A másik meg azt, hogy akkor már nem tudja, mert nem lehet bizonyítani, hogy nem lett felhasználva utazásra. Fél óra elteltével rendkívüli ellenőrök szálltak fel. Újra jegyellenőrzés. Teljesen kiakadtak a menetjegyen, hogy ők ilyet még nem láttak, szerintük meghibásodhatott készülék.

Szerintük egyik jegy sem jó, mert a másik ára is több, mint amennyinek valójában lenni-e kellett. Kb. 150 Ft-os többletet számoltak ki, plusz még a tévesen megváltott menettérti jegy 740 Ft-ért. Ők is javasolták, hogy váltsam vissza, akkor kb. 890 Ft-ot vissza kapok.

Leszállás előtt visszatért az első kalauz, még egyszer átszámolta a készülékkel, megint más tarifa jött ki, és kiállított egy igazolást, hogy ezzel menjek be, de szerinte Kelenföldön intézzem a jegypénztárban. A 2,5 órás vonatút során több, mint egy órát csak az én menetjegyemmel foglalkoztak a kallerek, és rendkívüli ellenőrök.

Kelenföldön a jegypénztárban sorban állás, majd elmondom, mi a helyzet. Erre: nagyon sajnáljuk, miért nem nézte meg Pécsen jobban, minek vett duplán jegyet, és a másikat meg miért fogadta el, ha drágább. Mondtam neki, én nem számoltam ki fillérre, mennyi lesz, gondoltam ezt tudja a gép meg a jegykiadó személyzete. Szó szót követett, de a mocsok öregasszony csak kötözködött, így csak annyit sikerült elérnem, hogy kezelési költség levonása mellett a két gödi jegyet visszaváltottam, és kaptam vissza 600 Ft-ot. Tehát úgy 290 Ft-tal meglovasított a MÁV. Nem is az összeg, hisz egy közel 8000 Ft-os utazásnál, ez már igazán nem tétel, de maga az eljárás, és hogy az ember, hiába bizonyítja igazát, nem megy vele semmire. Csak azért nem írtam a panaszkönyvbe vagy tettem további intézkedést, mert nem szerettem volna a második gödi vonatot is lekésni, és, hogy teljesen tönkremenjen ez a nap. Bizonyára lenne mód arra, hogy még most utólag is érvényesítsem követelésemet, tettem én már ilyet mikor több ezer forintról volt szó, és 30 nap után pozitív elbírálásban részesített a társaság, majd kifizették a követelt kártérítést, de most egyszerűen nincs energiám 290 Ft-ért harcolni, és erre több időt fordítani. Ilyen ma Magyarország és benne a MÁV.

Göd múltját tekintve, a 20. Század elejétől napjainkig kedvező természeti adottságai miatt kedvelt üdülőhely, a közelmúltban a lakó- és üdülőterület jellege egyaránt erősödött. A kedvező közlekedési adottságoknak (1846-ban adták át a Pest-Vác vasútvonalat), és a főváros közelségének köszönhetően 1890 körül intenzív parcellázás indult először Felsőgödön, majd később Alsógödön.

1970. július 1-én a döntően munkástelepülésű Felsőgöd és a korábban jómódú villatulajdonosok lakta Alsógöd nagyközséggé egyesült. A település 1999-ben városi rangot nyert. Lakóinak száma jelenleg 18.000 fő Többségük napi ingázó, akik elsősorban Budapestre és a közeli Vácra járnak dolgozni.

Az alsógödi Duna parton ered 72 kisebb-nagyobb forrás ered. Legjelentősebb a Széchenyi-forrás vagy régebbi nevén Zsuzsi-forrás. Zsuzsi a Molnár család kedves, nevetős, barna hajú kislánya volt, és az 1930-as évek derekán ott lakott a közelben. Róla nevezték el először a forrást. Majd Széchenyi Ödönről, Széchenyi István fiáról, aki egyik nyarát a Duna villában töltötte. Ugyancsak az alsógödi Duna-parton található 2 mesterséges eredetű tó: a horgásztó és a Feneketlen-tó is.

A város határában található a jellegzetes szagú, ám teljesen színtelen kénes és enyhén szénsavas gyógyhatású termálvíz, melyre strandfürdő épült. Bár fedett medencék nincsenek, a fürdő annyira népszerű, hogy egész éven át, még télen is üzemel. A gödi termálvizet a szakhatóságok gyógyvíz mellett ásványvízzé is minősítették.

Ajánlom mindenkinek Göd, az Alsógödi Duna-part és a termálfürdő felkeresését, az ősz színeiben ez különösen szép.

BEG


A vasútállomás felől a kerékpárúton a legegyszerűbb eljutni a fürdőig.


Kecskerágó


Visszavonhatatlanul itt az ősz


Ebből az ivókútból kénes szagú és ízű kellemes szénsavas ivóvíz folyik.


A fürdő bejárata


Ez a kis fülke a naptól védi a medence ezen pontján tartózkodókat.


Reggel 6.00 és 8.00 között úszómedence, így elősz
ör hidegebb vízzel töltik meg, majd 8 óra után fokozatosan melegvízzel töltik fel. Napközben ez a gyógyvizes termálmedence.


A nagy úszómedence, de ebben sem teljesen hideg a víz, kicsit langyos.


Városháza épülete


Feneketlen-tó


A Duna egyik holtága, melyben épp nincs víz.


A kiszáradt meder


Nagyon kicsi a Duna vízállása


Evangélikus templom


A templom őrzője


Református templom


Szent István király templom


A bővizű Széchenyi-forrás legalább 40 liter/perces hozammal bír.
A víz számos ponton tör fel, a kifolyórészen csak kisebb mennyiség érkezik.


A Dunába ömlik a bővizű forrás


A forrás teljes vízhozama


Villa a gödi Duna-parton

Megtekintések száma: 67 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 3.0/1
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Pompás kis beszámoló - leszámítva a jellemzően magyarországi viszonyokat a menetjeggyel kapcsolatban. Arra tán nem is mondok semmit.... "Természetesen" a templom őrzője a legszebb kép.... Nem vagyok strand-kedvelő, de ez a hely kifejezetten tetszik nekem. Emberi léptékű. Milyen ötletes, hogy "napvédő" is van - elkel már ebben a sivatagi zónában, ahová lassan kerülünk. Tetszik továbbá az az öreg, de pompás állapotban lévő autó - szívesen beleülnék ! És hát igen, jön az ősz, vagy már itt is van, dacára a huszonfokos melegeknek....

Név *:
Email *:
Kód *: