Főoldal » 2018 » Október » 13 » 2018. 10. 13. MEGÚJULT EGY RÉG ELFELEDETT KÉPOSZLOP ÉS KERESZT
7:35 PM
2018. 10. 13. MEGÚJULT EGY RÉG ELFELEDETT KÉPOSZLOP ÉS KERESZT

Hendinger Zoltán szajki lakos a tavasszal keresett meg, hogy látta, amint a Mecsek Egyesület az utóbbi években több kereszt és képoszlop felújításában is közreműködött, ezért tanácsot szeretett volna kérni. Nemrég vásárolt Szajktól északra egy földterületet, ahol a dombtetőn áll egy régi, de nagyon elhanyagolt képoszlop, melyet szeretne a pusztulástól megmenteni. Miután elmondta, hogy hol van, jöttem rá, hogy ez az, amit néhány éve megtaláltunk, és érdekes, füles kettős kereszt van rajta, melynek a mai napig nem tudjuk igazán az eredetét. Szóba is került akkor, hogy a későbbiekben, milyen jó lenne ezt a régi értéket megmenteni, mivel a kép is hiányzik már belőle. Ezért Zoltán telefonhívása után nagyon megörültem, hogy van valaki, aki szívén viseli ennek sorsát.

A nyáron személyesen is találkoztunk, akkor ki is mentünk a helyszínre megnézni, és megbeszéltük a felújítás további menetét, mivel a kezdeti lépések már megtörténtek.

Zoltán és családja kipucolták az elvadult területet, a veszélyes és száraz fákat kivágták, majd elhozták a Szőcs családtól kapott keresztet. Ez a kereszt az 57-es főút déli oldalán állt, de idén a Szőcs család elbontotta, és helyette egy teljesen új gránit keresztet vásároltak és helyeztek el. Mivel ez a kereszt sem volt annyira rossz állapotú, ezért Zoltánék elhozták és felállították itt a képoszlop mellett. A felállítás után ez is felújításra, újrafestésre került, és az évszám is szépen olvasható rajta, hogy 1849-ben állították.

Közben a képoszlop is felújításra került, és új szentképek készültek a kis fülkékbe. A tereprendezés után igazán szép lett ez a pontja a határnak, és innen nagyon szép kilátás nyílik a szemközti domboldalakra. Turistaút a területet nem érinti, de a jövő év októberében az egyik nyílt túránk alkalmával érinteni fogjuk a megújult képoszlopot és keresztet. A megújult vallási emlékek felszentelésére is hamarosan sor kerül.

A Baranya megye földrajzi nevei kötet Szajknál és Babarcnál is említi a képoszlopot.

A helyet Lencseföldnek, Lencsehegynek nevezték régen, mivel valószínű itt kezdetben lencsét termeszthettek, később szőlőkkel ültették be a domboldalakat. Innen ered a képoszlop neve, hogy Linsenbergi-képoszlop, mely egykor fontos tájékozódási pont volt. Ma már ezen a részen nincs szőlő, hanem mezők alakultak ki, és a terület jó része beerdősödött. Régen itt a képoszlopnál áldotta meg a pap a határt Szent György és Szent Márk napján, és ezáltal remélték, hogy jó lesz a termés. Néhány évtizede, itt a képoszlopnál rendszeresen cserkészek táboroztak.

Isten áldja Zoltánt és családját, hogy a mai rohanó világunkban még volt idejük észrevenni a régi világ értékeit, erre pénzt áldozni, és hitükben megerősítést nyerni.

 

Biki Endre Gábor, Mecsek Egyesület, Természetjáró Osztály elnöke

 


A bozót fogságában lévő Bildstock


A kérdés még mindig kérdés: ki tudja, mit ábrázol ez a kopt füles kettős kereszt, mivel ilyen típusváltozat elvileg nincs?


A terület kipucolása közben.


Megérkezett a képoszlop új társa a feszület is.


Megkezdődött a felújítás.


A kereszt talapzata

A képoszlopról egy 4 évvel ezelőtti blogbejegyzést itt olvashatunk: http://aranyosfodorka.blogspot.com/2014/11/kereszt-kerdes.html

Megtekintések száma: 399 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 1.0/1
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Ennek a hírnek nagyon örülök. Elmeséltem a blogom olvasóinak is  :-)
https://aranyosfodorka.blogspot.com/2018/10/kis-csoda-aminek-nagyon-tudok-orulni.html

Név *:
Email *:
Kód *: