Főoldal » 2018 » Október » 21 » 2018. 10. 21. PALOTABOZSOK HATÁRÁBAN IS MEGÚJULT EGY KÉPOSZLOP
3:57 AM
2018. 10. 21. PALOTABOZSOK HATÁRÁBAN IS MEGÚJULT EGY KÉPOSZLOP

Csak most bukkantam rá az interneten, hogy Palotabozsok határában egy régi képoszlop, melynél egyszer sok évvel ezelőtt jártam is, teljesen megújult. Amikor én ott jártam, a fehérre meszelt, de megkopott képoszlop fülkéjében kép már nem volt, és a gaz is eléggé benőtte, tetőzete is hiányos volt. A palotabozsoki internetes újságban olvastam, hogy még 2016-ban felújították. Ez a képoszlop a falutól keletre található. Ha a sárga túra útvonalán indulunk el, és a Kápolnás területrészen nem fordulunk jobbra a sárga túra útvonalán a Szentkúti-kápolna felé, hanem egyenesen továbbmegyünk, kb. 1 km-t, a patak túlsó oldalán az út mellett találjuk ezt a szép képoszlopot. A turistatérkép kereszt jelzéssel jelöli is. Az alábbiakban változtatás nélkül közreadom, az újságban közzétett szöveget.

EGY KÉPOSZLOP ÚJ ÉLETE

Talán többen tudják palotabozsoki olvasóink közül, hogy a vasútállomás fölötti, Bátaszék felé vezető földesút elején fekvő szurdok bal oldalán már több mint 100 évvel ezelőtt, de nem tudjuk pontosan mikor, egy képoszlopot építtetett az egykori Thesz család leszármazottai közül a malom-tulajdonos Kerner család, amelynek neve a bozsoki köznyelvben Thesz Bildstock lett.

A Palotabozsok című helytörténeti kiadvány erről így emlékezik: „Akkor a kis „építmény” felső „fülkéjében” Szent Vendel szobrát helyezték el. Szent Vendel az állatok védőszentje, és az állattenyésztéssel foglalkozó helyi lakosság körében nagy tiszteletnek örvendett. Szent Vendel napja (október 20.) ünnepnek számított. Az 1920-as évek végéig körmenettel vonultak a helyi hívők a szent közben járásáért a feldíszített oszlophoz.”

E család kései utóda, a krónikáinkban is sok gyermekkori élményét velünk megosztó Gungl Ferenc nővére, Gungl Mária végrendeletében jelentős összeget ajánlott fel e családi emlék felújítására. Az önkormányzat és a Jordán család közreműködésével sikerült széppé varázsolni a képoszlopot, amelynek megáldására július 2-án, a Sarlós Boldogasszony napi Mária-kápolnánál tartott igeliturgiát követően került sor. Megható ünneppé vált a kb. 50 családi, rokoni körbe tartozó résztvevő számára az a szűk fél óra, amelyet Koósz Roland lelkipásztori munkatárs csodálatos szavai, és a Német Énekkar dalai tettek emlékezetessé. Ünnepi beszéddel köszöntötte a megjelenteket az alpolgármester is.

Ezt követően a Tűzoltószertárban Gungl Ferenc nagyapjára - aki létrehozta Palotabozsokon az első önkéntes tűzoltó egyesületet - való emlékezés keretében Szt. Flórián (a tűzoltók védőszentje) szobrát, valamint egy képes tablót helyeztünk el, melynek költségeit Gungl Ferenc özvegye vállalta magára. Itt is az énekkar dallal, Ritzl Róbert polgármester hálás szavakkal köszöntötte a jelenlévőket.

Majd a Faluházban állófogadás keretében látta vendégül a meghívottakat az érintett család.

A gyönyörű ünnepnapot a templomban megtartott Mária napi hangverseny zárta, ahol a helyi és meghívott kórusok léptek fel, amelyet az önkormányzat állófogadással köszönt meg nekik.

Friedrichné Fazekas Mária alpolgármester

Megtekintések száma: 479 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Örömmel olvastam ezt a híradást. Az egyre közönyösebbé váló városi világ/emberek példát vehetne egy-egy ilyen eseményről.

Név *:
Email *:
Kód *: