Főoldal » 2018 » Október » 23

Pécsről Esztergomba Budapesten keresztül juthatunk el. Kelenföldről a 4-es, majd a Kálvin tértől a 3-as metró visz a Nyugati pályaudvarra, ahonnan 30 percenként indul vonat Esztergomba. Szép alacsonypadlós vonatok járnak erre, az 53 km-es utat 65 perc alatt teszi meg. Elég sok megálló van, és elég kanyargós a pályaszerkezet, ezért a sebesség nem túl nagy, viszont nagyon szép útvonalon, részben a Pilis hegyei között vezet az út. Esztergom vasútállomása zsákvonal, úgy mint, pl. Komló, tehát innen a vonatok visszaindulnak Bp-re, más irány nincs. A Budapest–Esztergom-vasútvonal Aquincum és Pilisvörösvár között kétvágányú, többi szakaszon egyvágányú, villamosított budapesti elővárosi vonala. Ez ... Tovább »

Megtekintések száma: 54 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 2018-10-23 | Hozzászólások (1)

Jó hír a Máriakéménd felé autózóknak, hogy a Szederkény és Máriakéménd közötti összekötő, mintegy 4 km-es útszakaszból 1,4 km teljesen megújul. Bár a teljes útszakasz felújítására égető nagy szükség lenne, hiszen Máriakéménd déli részén még rosszabb az út minősége, ám nagy teljesítmény ez annak tükrében, hogy 40 éve ezen a részen kisebb kátyúzáson kívül semmi komoly útfelújítás nem volt.

Sokáig földes-köves út vezetett erre, az első makadámút csak az 1950-es években épült melyen, megindulhatott, először csak hetente egyszer (keddi napokon egy Mohácsról jövő járat betért Kéméndre, hogy a pécsi piacra eljuthassanak az itt élők), majd az 1960-as évektől napi gyakoriságg ... Tovább »

Megtekintések száma: 105 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 2018-10-23 | Hozzászólások (5)