Főoldal » 2018 » Október » 23 » 2018. 10. 22. MEGÚJUL A SZEDERKÉNY ÉS MÁRIAKÉMÉND KÖZÖTTI ÚTSZAKASZ EGY RÉSZE
3:03 PM
2018. 10. 22. MEGÚJUL A SZEDERKÉNY ÉS MÁRIAKÉMÉND KÖZÖTTI ÚTSZAKASZ EGY RÉSZE

Jó hír a Máriakéménd felé autózóknak, hogy a Szederkény és Máriakéménd közötti összekötő, mintegy 4 km-es útszakaszból 1,4 km teljesen megújul. Bár a teljes útszakasz felújítására égető nagy szükség lenne, hiszen Máriakéménd déli részén még rosszabb az út minősége, ám nagy teljesítmény ez annak tükrében, hogy 40 éve ezen a részen kisebb kátyúzáson kívül semmi komoly útfelújítás nem volt.

Sokáig földes-köves út vezetett erre, az első makadámút csak az 1950-es években épült melyen, megindulhatott, először csak hetente egyszer (keddi napokon egy Mohácsról jövő járat betért Kéméndre, hogy a pécsi piacra eljuthassanak az itt élők), majd az 1960-as évektől napi gyakorisággal az autóbuszjáratok. A makadámutat az 1970-es évek végén váltotta fel az első aszfaltút, mely azóta szolgálta az erre közlekedőket. Már sok éve nagyon rossz állapotban volt, melyen időnként ugyan betömték a kátyúkat, ez állapotjavításnak nem igazán volt elkönyvelhető.

Az út megépülése óta, most először került sor ezen a szakaszon a teljes burkolatcserére. A padka kialakítása és az útburkolati jelek felfestése még folyamatban van. Reméljük, hogy a jövőben sor kerülhet az útszakasz további részének felújítására, hiszen Szellőig igen rossz állapotban van, onnan Pécsváradig elfogadható az állapota. Ha egyszer elérne a kegytemplomig az útfelújítás, akkor a megállópár kialakítása is megtörténhetne, hiszen teljes útfelújításkor feltétel, hogy az öblöket, járdaszigeteket is szabványosan ki kell építeni.

Megtekintések száma: 105 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 5
0 Spam
5 Endi  
Én úgy hallottam, hogy egyenlőre nem lesz folytatás, de Máriakéménd belterületén a csatornázási munkálatok után leaszfaltozzák az utat. Az lenne a jó, ha legalább Kéménd déli részénél a nagy kanyarig megcsinálnák, az nagyon rossz állapotban van. De, ha valamelyik út rossz, akkor az Olasz - Hásságy közötti szakasz pokoli, és ráadásul még keskeny is.

-1 Spam
4 aranyosfodorka  
András, majd szólj, ha kész lesz, vagy készen lesznek ezek a beígért utak. Talán élek még pár évig és akkor beszélhetünk róla....előbb nem hiszem. Sőt....

0 Spam
3 Andras  
Úgy tudom az ok a csak eddigre a csatornázással függ össze, miután a az új szakasz a vízműig épült meg. Kéménd csatornázása után meglesz a teljes út. Sőt valaki mondta - és én lelkesen elhiszek minden jót - hogy a Kormány hamarosan a falvak útjait is elkezdi felújítgatni országszerte. Mivel itt csatornázás folyik, és az út elég ramaty Pécsváradig, feltételezhető, hogy a teljes útvonalat megcsinálják majd a következő két-három évben.

0
2 Endi  
Hát igen, ez minden nagy felhőszakadáskor probléma. Az árkokat néha pucolják, de nagyon felületesen, közel sincs olyan mély, mint eredetileg volt. A megoldás az lenne, hogy az út alatt átereszek kellenének, mely a domboldalakról lezúduló vizeket a Karasica felé vezetnék. Mindenesetre örüljünk ennek a fejlesztésnek, különösen, ha Szederkényből elindulunk Máriakéméndre, hogy 1,5 percig nem a kátyúkon zötyöghetünk, aztán a vízműtől visszatérhetünk az évtizedek óta megszokott kátyús szakaszra, és elkönyvelhetjük, hogy na épp csak mutatóba kaptunk valamit. Az lett volna az igazi, ha legalább a két falu közötti 4 km-es szakasz megújulhatott volna, és nem ez a rövidke szakasz.

1 Spam
1 aranyosfodorka  
Az útmenti vizesárkokat is karban kellene tartani, mert nagy esőkor most majd az ú j utat fogja elönteni a sárlavina...

Név *:
Email *:
Kód *: