Főoldal » 2018 » Október » 28 » 2018. 10. 28. MEGÚJULT A MONYORÓDI TEMPLOM
8:30 PM
2018. 10. 28. MEGÚJULT A MONYORÓDI TEMPLOM

Megújult a monyoródi római katolikus templom, melyet 1876-ban építettek, és Szent Kereszt felmagasztalása a titulusa. Monyoród egy folyamatosan csökkenő népességszámú kis zsáktelepülés kb. 130 állandó lakóval. A templomba járók száma mindössze néhány fő. Többen kérdezték is tőlem, miért pont ez a templom újult meg, hiszen nem túl régen lett felújítva, és nem is volt rossz állapotban. Miért nem pl. a szomszédos máriakéméndi búcsújáróhely Nagyboldogasszony temploma újult meg, hiszen az egy Szűz Mária jelenés kegyhelye, egyre fokozódó látogatói számmal.

Visszatérve a monyoródi templomhoz, valóban, nem volt egyáltalán rossz állapotban, csak minimális kis vakolathibák voltak, és a festés kissé kifakult, mióta lefestették. Bizonyára így van rendjén, mondhatnák. Pl. Svájcban vagy Ausztriában is, ha valami kezd kopni, gondos gazda módjára hamar felújítják, nehogy nagyobb mértékben tönkremenjen, mert akkor már költségesebb. Így folyamatosan a legszebb arcát mutatja. Most gondolhatnánk, hogy Monyoród is ilyen.

A valóság, legalábbis, amit én hallottam plébános úrtól, hogy azért lett felújítva a monyoródi templom, mert már korábban feloszlott a német önkormányzat (nagyrészt elfogytak a németek a faluból), innen maradt még fél millió forint, és ugyanennyit tett hozzá a helyi önkormányzat és így 1 millió forintból újrafestették templomukat. Mivel nem műemlék, nem kellettek hozzá még engedélyek sem a műemlékvédelmi hatóságoktól, illetve egyéb szervektől, ezért könnyen megvalósulhatott a templom felújítása, melyet nem a helyi plébánia és nem is a püspökség finanszírozott.

Mivel a máriakéméndi kegytemplom műemlék, ott nagyon nehéz, és szigorú szabályai vannak a felújításoknak, mondják az illetékesek... Ezzel illetve a pénzhiánnyal indokolják, hogy annak felújítása nem következhet be az idők végezetéig tán már soha...

Most mondhatná valaki, hogy, ja akkor Máriakéménd is tegyen magáért, szedje össze rá a falu, a hívek és az önkormányzat. Az igazság az, hogy több milliós adomány érkezett volna egy magánszemélytől, sőt építész cégeit is az úr rendelkezésre bocsátotta volna, aki egyébként már több műemlék felújításában is részt vett, sőt ezért országos elismerést is kapott az építésze, de mindennek ellenére a püspökség nem fogadta el a kiemelkedő lehetőséget.

Egyébként a Pécsi Püspökség honlapján egyetlen szóval sem írtak arról, hogy megújult a monyoródi templom, és esetleg megköszönték volna a falunak. Persze, lehet, hogy a helyiek nem is nagyon szóltak róla, mert, ha tudnak róla, lehet, hogy még több akadályba ütköznek...

A Jóisten bocsájtsa meg nekem, nem sajnálom én a monyoródiaktól a templomfelújítást, sőt kifejezetten örülök, csak látható, hogy kis hazánkban, valahogy mindig minden a feje tetején áll. Ami romos, hagyjuk lepusztulni, ami meg még jó, arra pénzt költünk. Persze, nyilvánvaló, Monyoród nem költhette pénzét Máriakéméndre, hisz az ő pénzük, azt csinálnak vele, amit akarnak.


A templom a felújítás előtt

A templom a felújítás előtt


A felújítás után


A kereszt is megújult a templom mellett, a patak partján

Megtekintések száma: 42 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0 Spam
2 R.Andr  
Minden rokonérzésem a Tiéd, Aranyosfodorka.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Várhattam volna pár napot, mielőtt leírom ide a véleményemet... De nem várok. Igen, örülök annak, ami megújult. Ennek a templomnak is. És igen, tele a puttonyom a pécsi püspökséggel nekem is. Hogy mi lehet a baja Máriakéménddel, azt nem lehet kitalálni. De valamiért utálja, és legszívesebben letörölné a térképről.
Nem ismeri valaki a római pápát ? Talán ott kellene segítséget kérni Kéméndnek.... Szerintem ott előbb kapna is, mint a pécsi püspöktől.

Név *:
Email *:
Kód *: