Főoldal » 2018 » Október » 28 » 2018. 10. 28. NAGYMÁNYOKON JÁRTAK A MECSEK EGYESÜLET TÚRÁZÓI
9:21 PM
2018. 10. 28. NAGYMÁNYOKON JÁRTAK A MECSEK EGYESÜLET TÚRÁZÓI

A fotóra kattintva láthatók a képek.

Városlátogató túránkra 35 túratársammal indultunk Nagymányok értékeinek felfedezésére. A népes érdeklődő csapatunk külön busszal érkezett meg a kisvárosba. A buszmegállóban Baloghné Wusching Ágota fogadott minket, aki a nap folyamán végig kísért a településen és információkkal látott el minket.

Utunk első szakasza a Bányatelepre vezetett, mely az 1890-es években épült az üzemszerű széntermelés megindításakor. Az egykori elitnegyed helyén jelenleg sok elhanyagolt, rossz állapotú lakóházat láthattunk. Itt található a már nem működő kokszüzem is. 1964-ben Nagymányokon a széntermelést leállították, utána a komlói bányákba szállították dolgozni az itt lakókat. A mecseki szénbányászat megszűnése pecsételte meg végül is a településrész sorsát. A kisváros ezen részén található a kálváriadomb, mely szintén látott szebb időket. Meredeksége miatt csak néhány túratársammal másztuk meg.

A Bányatelepről az Újtelepre folytattuk az utunkat, ahol már rendezett, takaros lakóházak fogadtak minket. Az itteni látnivalók, az evangélikus templom és a Bányász emlékmű voltak. Innen a Falu nevű településrészbe folytatódott utunk.

Az itt megtekintett látványosságok: a római katolikus templom, ahol bővebb információt kaptunk Ágotától a kisváros történetéből és jelenlegi életéről. A Német Nemzetiségi Tájház, mely 2012-ben kiérdemelte az Év Tájháza kitüntetést, a Székely Tájház és a Bányászati Kiállítás, mely az egykori posta épületében kapott helyet. A túra végén a sportcsarnokban volt lehetőségünk megpihenni.

Külön köszönet Ágotának, a sok információért és, hogy velünk töltötte ezt a kellemes őszi napot.

Markesz István, önkéntes túravezető

Megtekintések száma: 159 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Bizony, a kálváriát jó meredek hegyre építették. Nincs is nagyon más emlékem róla, csak ez a hegymászás....

Név *:
Email *:
Kód *: