Főoldal » 2018 » Október » 29 » 2018. 10. 29. FÜRDŐTÚRA JÁSZBERÉNYBE
10:45 PM
2018. 10. 29. FÜRDŐTÚRA JÁSZBERÉNYBE


Tanítóképző fősuli épülete

Jászberény város az Észak-Alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében fekszik, a Jászberényi járás központja, gyakran emlegetik a „Jászság fővárosaként” is. Lakosainak száma 26.800 fő, ezzel a megye második legnépesebb települése. A Duna-Tisza közének északi részén, Jász-Nagykun-Szolnok megye északnyugati részén, a Jászságban, a Zagyva folyó két partján terül el, Budapesttől 80 km-re, keletre. Pécsről Bp, Keleti pályaudvari átszállással utazhatunk Hatvan, vasútállomásig, ahonnan jó csatlakozás van Jászberénybe. Visszafelé Nagykátai átszállással is lehet Bp-en át Pécsre utazni. Jászberény csodaszép alföldi város rendezett terekkel, parkokkal, műemlék épületekkel, különlegesen szép mellékalakos keresztekkel (itt ezeket kálváriának nevezik). Az ország egyik legrégebbi múzeuma, a Jász Múzeum is itt alakult 1874-ben, és 1931 óta van a jelenlegi helyén. Itt őrzik Lehel kürtjét.

Kiemelkedő látnivaló a Nagyboldogasszony fő-plébániatemplom, mely helyen 1332-ben már templom állt. Ennek többszöri átépítése a mai változat. Feltehetően a mostani templom épülettömegében a legelső templomból már nem sok maradt meg. Egyedülálló módon a templom tornyának tetején a magyar korona tartja a keresztet.

Szintén jelentős érték a 15. századi alapokra, illetve többször átépített Ferences templom a hozzá épített kolostorral. Sajnos utóbbi teljesen zárva van, sem a templom ajtaja nincs nyitva, sem a kolostor udvara nem megtekinthető, mivel abban egy szociális otthon működik.

A jászberényi strandfürdő csak szezonálisan a nyári hónapokban üzemel 3 medencével. A termálfürdő mely, a strandfürdő mellett van (nyáron a strand és a benti részleg együttesen is használható) szintén 3 medencével üzemel.

A termálfürdő egész évben várja a regenerálódásra, gyógyulásra vágyó vendégeit. Jászberény központjában a Zagyva partján 1898-ban nyitotta meg kapuját az első török kupolás gőzfürdő, mely 1941-ig üzemelt, később mozi lett belőle. A jelenlegi kemence vagy kohó formájú két katlan, mely az országban egyedülálló, 1964-ben épült meg. A fürdőben 2 db termálvizes körmedence található. A termálvíz 800 méter mélyről tör a felszínre, alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, de a víz minősítése még nem történt meg. (Nagyon kellemes a víz, érdemes kipróbálni.) A „katlanoknak” különleges akusztikája van: ha ez egyikben valaki beszélni kezd, a másikból verődik vissza a hang, de többszörösére felerősödve és eltorzulva. Még szerencse, hogy általában csak kevesen vannak, mert, ha többen kezdenek beszélni, az már kész hangzavar. Ha pl. az egyik medencében valaki kiabál egy nagyot, bődületes fülsiketítő ordításnak hallatszik a másikban.

A fürdő az alábbi szolgáltatásokat nyújtja: víz alatti gyógytorna, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs (tangentor) és iszapkezelés. Mindezen túl azonban még az alapszolgáltatások közé tartozik a kamillás gőzkamra. A fürdőben egyéb szolgáltatások is igénybe vehetők: finn és infra szauna, álló és fekvő szoláriumok, fodrászat, büfé. A fürdő előtti kék nyomós kútból langyos termálvíz folyik, mely fogyasztható, és nagyon kellemes íze van. Ami még előnye a fürdőnek, hogy a legolcsóbbak közé tartozik. A felnőtt belépőjegy is mindössze 1100 Ft., diák, nyugdíjas 800 Ft.

Vicc: Hogy hívják a lassú jászokat?

  • totojászok


Református templom


Városi Zagyva folyó (A Zagyva folyónak ez csak egy mellékága)


Ebből két egyforma van, de más szoborral és a Szent Rozália-kápolnát fogják közre.


Szent Rozália-kápolna


A kápolna belül


Nagyboldogasszony plébániatemplom (főtemplom)


Korona tartja a keresztet a templom tornyán


1700-ból való kereszt. Baranyában a legkésőbbi is a 19. század elejéről való, melynek oka, hogy a nádasdi és budafai homokkő a legpuhább az országban, és bár könnyen faraghatók, nem bírnak ki 300 évet, mert elmállanak, de a gondozás hiányára is visszavezethető ez.


A főtemplom oltára


A juhászok állították 1815-ben ezt a kálváriakeresztet.


Hamza Múzeum


Híd a Városi Zagyván


Egykor...


...és ma


Ezekben vannak a gyógyvizes medencék


A fürdő bejárata


Ebből lehet inni.


A fürdő lépcsőháza


A nyári strandbejárat


A nyáron üzemelő kinti rész


Sziget a Zagyva folyó ölelésében


Víztorony a szigeten


Ferencesek temploma


Kripták is vannak a templom alatt


Csak az alábbi tábla miatt érdekes ez az épület

 

Megtekintések száma: 44 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Sosem jártam itt - de a képek alapján egy kellemes városnak tűnik. Vize van zöld felülete is, nem láttam a képeken autóval telezsúfolt utakat.A strand is kellemes környezetű, egyszóval tetszik nekem ez a hely. Az 1700as kereszt meg valóságos csoda ! Azért biztos vigyáztak rá, gondozták, különben nem hiszem, hogy ennyi ideig megmaradt volna magáéra hagyatva....

Név *:
Email *:
Kód *: