Főoldal » 2018 » Október » 30 » 2018. 10. 30. FELSZENTELÉSRE KERÜLT A SZAJKI KÉPOSZLOP ÉS KERESZT
9:26 PM
2018. 10. 30. FELSZENTELÉSRE KERÜLT A SZAJKI KÉPOSZLOP ÉS KERESZT

Október 30-án, vasárnap 14 órakor került sor a Szajktól északra 2 km-re található Lencsehegyi-képoszlop megszentelésére kis ünnepség keretében. Mintegy 20 fő, Hendinger Zoltán és családja, valamint, barátok, rokonok vettek részt a szertartáson, melyet kis vendégfogadás követett. A képoszlopot és a keresztet Dr. Tamás Roland szajki plébános áldotta meg.

A képoszlopnak 3 fülkéje van, mindegyikbe annak a szentnek a képe került, amelyik templom irányába néz. Nyugatra a képoszlop Versend felé tekint, így abba a fülkébe Szent Mihály képe került, dél felé a Szajki templom van, melynek védőszentje Szent András, a harmadik fülke kelet felé mutat, arra Babarc temploma áll, melynek titulusa Szent István, így a fülkébe ez a kép került. (Érdekes, hogy elődeink, akik a képoszlopot állították (talán megvan ez már 200 éves is), a negyedik északi irányba valamilyen megfontolásból nem készítettek fülkét. Ha ilyen lett volna, abba Mindenszentek kép kerülhetne, mert az mutatná a Liptódi templomot, melynek ez a védőszentje.

A kereszt mely most a képoszlop társa lett, eddig az 57-es út mentén állt a szajki téglagyár közelében. Ide pedig egy szép új gránitból készült feszületet állított a Szőcs család.

A Hendinger család a jövő évben tervezi, hogy a képoszlop és kereszt mellé asztalok, padok kerüljenek, addigra remélhetően az elvetett fűmagok is kinőnek, mely csapadék híján még nem tudtak kihajtani. Ahogy elvetett fű is egyszer kinő, úgy nő Baranyában a felújított és újra gondozott vallási emlékhelyek száma. Ahogy most ez a képoszlop is hamvából feltámadt, úgy egyre többen látják a jó példát, és mentik múltunk örökségeit. Köszönet a helyreállítóknak!

Biki Endre Gábor

A romos képoszlop és a helyreállítás a fenti virágokkal
ékesített kereszt képére kattintva látható.

Megtekintések száma: 120 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Igen, megható, kedves, csendes "ünnep" volt - valami rendkívüli ebben a rohanó világban. Ott fent a csendes dombtetőn közel volt az ég....

Név *:
Email *:
Kód *: