Főoldal » 2018 » November » 1 » 2018. 11. 01. MINDENSZENTEK MÁRIAKÉMÉNDEN
10:46 PM
2018. 11. 01. MINDENSZENTEK MÁRIAKÉMÉNDEN

Mindenszentek napján fél tíz felé értem a máriakéméndi kegytemplomhoz. Lesöpörtem a lépcsősort, épp mire végeztem, látogatók érkeztek. Megmutattam nekik a templomot, és kérdezték nincs-e a kegyhelyről képeslap vagy valamilyen kiadvány. Közben újabb autók érkeztek, akik szintén a templomról érdeklődtek. Kihoztam a sekrestyéből egy asztalt és arra tettem a kiadványokat.

Alig elmentek, megint jöttek, most virágot hoztak Petri plébános úr sírjára. Aztán túrázók jöttek, majd megint mások. A látogatóknak elmeséltem a kegytemplom és a búcsújáró kegyhely történetét, bekapcsoltam a világítást, bemutattam az orgonát. Volt, aki kérdezte lesz-e mise, mondtam, hogy itt legközelebb már csak tavassal, megint más a plébánost kereste, mondtam, hogy velem kell, beérjék, mert bár kegyhely, de nincs már pap helyben.

Akinek kellett, vizet hoztam, másnak nem volt mibe tenni a virágot a sírra, annak műanyagvázát adtam. Volt, aki az angyalok, mások a környékbeli turistautakról érdeklődtek. Mindenkinek segítettem, amiben tudtam. Fél ötkor ment el az utolsó látogató, ekkor már szürkülni kezdett, így bezártam a templom ajtaját és eljöttem, de nem kizárt, hogy még később is jöttek.

Nekem szép és kellemes napom volt, örültem a sok látogatónak, hogy ismét egyre többen jönnek, ami most a Mindenszentek napjának temetőjárásával volt összefüggésben. Úgy látszik, jókor kell jó helyen lenni. A múltkor is hasonlóan kellemes meglepetés ért: minden héten legalább egyszer járok erre (fotózni a felújításokat is), mivel akkor nem tudtam hétvégén jönni, hétfő estére időzítettem, de mivel már majdnem besötétedett, nem jöttem, gondoltam, majd kedd reggel még munka előtt. Már reggel 7 órakor meg is érkeztem, mire látom, hogy a templom kapujában már 5-en várakoznak. Gyorsan szaladtam kinyitni az ajtót, mire látom, hogy a Mecsek Egyesület túrázói azok. Mondtam, nézzék meg a templomot, majd csukják vissza az ajtót, én elmegyek addig a Templom-forráshoz vízért, aztán jövök vissza, bezárom. Micsoda szerencse, hogy pont akkor értem ide, mert közülük nem mindenki volt bent a templomban.

BEG


Ilyen kis lila fényjelenségek jelentek meg az oltár előtt.


Gyűlnek a virágok, mécsesek és koszorúk

Megtekintések száma: 41 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Hmmm... Amit először írtam - eltűnt...
Jó lenne, ha a püspökségen olvasná valaki a blogodat. Talán rájönnének, hogy Máriakéméndnek van/lenne jövője - támogatásra, segítségre szorulna és felvirágozhatna.
Milyen jó lenne, ha az oltár "lidércei" segítenék az ügyet !

Név *:
Email *:
Kód *: