Főoldal » 2018 » November » 3 » 2018. 11. 03. FÜRDŐTÚRA VERESEGYHÁZRA
10:59 PM
2018. 11. 03. FÜRDŐTÚRA VERESEGYHÁZRA

Veresegyház város Pest megyében, a Gödöllői-járásban. A város a Gödöllői-dombságon terül el, a Cserhát közelében, délre a mogyoródi Gyertyános, a fóti Somlyó és a csomádi Magas-hegy, keletre és északra a Margita, valamint az Öreg-hegy határolja. Tőle északnyugatra az őrbottyáni Őrhegy, majd a váchartyáni Várhegy látható. Hideg vizű tavát a szentjakabi pusztán eredő Sződ-Rákos-patak táplálja.

Budapest Nyugati-pályaudvarról hétvégén óránként, munkanapokon fél óránként közlekednek Vác útirány felé a vonatok, melyek Veresegyházt is érintik, de ezen kívül Budapestről viszonylag sűrűn autóbuszok is indulnak.

A néphagyomány szerint Veresegyház és Szada őse Ivacs falu volt, ami ma a városhoz tartozik. Első említése egy 1375-ben kelt oklevelében van. Hivatalosan csak az 1510-1520 között készült térképen tűnik fel először.

Mai nevének eredetéhez két hagyomány is fűződik. A tatárok elől a templomba menekülő, majd lemészárolt lakosok vérétől pirosló falakról kapta nevét a település. Az elfogadhatóbb magyarázat szerint a vakolatlan, vörös téglából épült temploma után hívják Veresegyháznak.

Lakóinak száma 1870-ben 1800 fő, 1949-ben 4200, 1990-ben 6200, azóta lakosságszáma rohamosan nő, 2001-ben elérte a 10.000 főt, az napjainkban pedig már több, mint 18.000 fő lakja. (Ahogy nő Pest és agglomerációs térsége, úgy pusztulnak el/ki a baranyai falvak…)

Sokan Budapestről is kiköltöznek, hiszen csak 27 km-re található a fővárosból, a másik indok, hogy Veresegyház nagyon fejlett település, az elmúlt években a város vezetése mindent megtett a fejlesztések érdekében, gombamód nőttek ki a földből, a csodaszép modern vonalú közintézmények, új iskolák, tornacsarnokok épültek, munkahely is bőven akad, de aki mégsem talál magának, felül a korszerű motorvonatok egyikére, és beutazik a fővárosba. Egyébként Veresegyház a medveotthonról híres, melyet sok gyermekes család felkeres, erről a neten elég sok infó található.

Kellemes vizű termálfürdő is működik a településen, mely mindössze egy medencével rendelkezik. Nem is láttam ehhez hasonlót, ha jól emlékszem a legkisebb fürdőben is volt legalább 2 medence. Igaz ez egy elég nagy medence, és elvileg van egy pici gyermekmedence is, de az most téliesítve volt. A hévíz 1462 m mélyről jön fel, vízhozama percenként 800 liter és 65 fokos. A medencében a víz 35-37 fok körüli. Kellemes, az egyik oldalán, ahol befolyik a meleg víz ott 37 fok körüli, a másik felén 35 fokos. Régen a termálfürdő csak szezonálisan működött, az utóbbi években egész éven át, még télen is üzemel.

Egyetlen hibája a strandnak, hogy rendkívül kevés az öltözőszekrények száma, és az öltöző mérete is roppant kicsi, állandó a tömegnyomor az öltözőben, ezt jeleztem is a pénztárban a fürdés végeztével. Mondták, hogy tudják, de sajnos ők nem tehetnek róla, már sokan jelezték az üzemeltetőnek. A másik, hogy az udvar és a füves terület is nagyon kicsi, és elég sivár, szegényes. Igaz van néhány pad, bár ezek némelyike nem használható, mert törött, és hiányoznak a nyugágyak. Esetleg nem ártana némi parkosítás, virágosítás, ha már az egész város gyönyörűen virágosított, a fürdőben is lehetne kicsit csinosítani. Persze a lényeg, hogy kellemes a víz, és a belépőjegy is elég olcsó (felnőtt, 1100 Ft.), igaz az öltözőszekrényért még 300 Ft-ot kell fizetni.

Biki Endre Gábor


A házak udvarán patak folyik, a kertek ketté vannak ezáltal választva,
és kis hidacskákon lehet a kert egyik feléből a másikba átjutni.


Evangélikus templom


A Japán-kertben kis tó van, melyet egy kb. 30 fokos termálforrás kifolyó vize táplál.
A halak benne viszont nagyon félősek, ahogy meglátják az embereket, rögtön a tavirózsák alá bújnak.


Ilyen pici helyijáratokkal oldják meg a városon belüli közlekedést,
melyet a Volánbusz szolgáltat.


Gyönyörű virágok mindenütt


A növekvő lakosságszám miatt a régi katolikus templomba már nem fértek be, ezért a váci megyéspüspök elrendelte egy új templom építését, miközben még azzal is segítette  a híveket, hogy a régi műemlék templomot is felújítják, hogy ezzel is megőrizzék az utódoknak az elődök örökségét.


Az új Szentlélek templom


2015-ben tették le az alapkövét, 2016-ra már fel is épült,
és még ez évben fel is szentelték.


A templom egész nap nyitva van, mert egy része közösségi tér, és itt működik a
Fületlen bögre kávézó is. A modern templomépületben egyszerre vannak jelen a
hitéleti és egyéb közösségi rendezvények.


A régi Szent Erzsébet templom


A régi templomban (már több éve lehúzódóan) ásatások folynak.
Itt találták meg a kriptákat és a sírboltot is.


Református templom


Kálvin téri református általános iskola


A termálfürdő jegypénztára (nincs fogadóépület a bejáratnál)


A fürdő udvara mindössze ennyi...


Veresegyházi-tó


Nyáron itt strand működik a tónál

Megtekintések száma: 40 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nagyon tetszik ez a kis város ! Élhető, emberi léptékű, és úgy érzem, mindennel el van látva...A strand ? Hát talán nem akarják fejleszteni, hogy a forgalom se változzon...nekik ennyi elég...Nagyon szép az új, modern templomuk.

Név *:
Email *:
Kód *: