Főoldal » 2018 » November » 5 » 2018. 11. 04. TÚRA SZILÁGY KÖRNYÉKÉN
1:28 AM
2018. 11. 04. TÚRA SZILÁGY KÖRNYÉKÉN

Szilágypusztára is benéztem, mivel ott még sohasem jártam. Egy szép nagy Székelykapu van ott. Az "egyszerű "emberek" lakta pusztán ez egy nagyon szépen gondozott udvar, két nagy épülettel, olyan, mintha egy kastély parkja lenne. Tudja valaki, hogy ez milyen udvar (???), biztos, hogy nem magánház. Talán az állami gazdaság épületei voltak ezek, de a neten semmilyen infót nem találtam róla. Egyébként a közelben mezőgazdasági telep is működik, az is lehet, hogy oda tartozik.

***

Útvonal: Szilágy – Árpád-kor és a Közép-kor hajnalán épült műemlék templom – Új-hegy – Várdi-mező – Cser-tető – (egykori szőlők, présházak) – Nyugati-pincesor – Védett hársak – Keleti Pincesor

Táv: 13 km.

Pécsről Szilágyra menetrendszerinti buszjárattal is kiutazhatunk, de a falujáró busz hétvégén elég ritkán jár, és közel egy óra alatt ér oda. Ezért én autóval mentem, így nem egész fél óra alatt lehet ideérni. Szilágy a Baranyai-dombságban, Pécstől 21, Pécsváradtól 7 km-re található.

Lakóinak száma folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedekben. Egykor közel 700-an lakták, már csak alig vannak többen 200 főnél.

Nagyon sok az üres és romos ház a faluban, az itt lakók többsége a legszegényebb rétegekből kerül ki.

Pedig gyönyörű magyar és sváb parasztporták láthatók még ma is, sajnos a legtöbb nem túl jó állapotban. Sok ház falán nagy betűkkel olvasható, hogy: ELADÓ.

Azért néhány szép rendezett porta is akad. A templomhoz érve láttam, hogy fel van állványozva, a Pécsi püspökség pályázatból újítja fel. Csak bekukkantottam, mivel mise volt bent.

Ezután a temető felé mentem. A túrám célpontja a Szilágy környéki keresztek felkeresése volt. A szántóföldön álló bozótosban egy hárs és bozót fogságában megtaláltam egy ledőlt kereszt darabjait. Kiszabadítottam, letéptem a rátelepedett növényzetet. Szinte teljesen ép a talapzat, csak a kereszt szára és a Krisztus törött. Még megmenthető lenne…

A második keresztet, melyet a térkép is jelez, nem találtam, helyette itt egy romos kápolna áll. Valamikor itt szőlők voltak, ma már csak néhány elhagyott pince árválkodik errefelé.

Lejjebb szép erdei úton haladtam, ahol szintén elhagyott pincelyukak találhatók, de van néhány pince is, amit még gondoznak. Itt is van egy kereszt, melynek hiányzó felső részét egy vaskereszttel pótolták.

A következő kereszt már Szilágy déli részén, a völgyben, szántóföldön áll. Innen felmásztam a pincesor legtetejére, ahol érdekes sáncok figyelhetők meg, melyek a pincék feltöltései. Ezért vannak a különféle szellőzőlyukak. Hatalmas pincék lehetnek itt a föld alatt, ha a szellőzőnyílások ilyen távol esnek a pincék bejárataitól. Az egyik pince előtt két hatalmas védett hársfa áll, sajnos a természetvédelmi tábla már nincs meg.

Hazafelé még útközben megálltam a berkesdi képoszlopnál, ami sajnos egészen nem megközelíthető, magánterületen van, és kerítéssel van bezárva. Berkesd és Pereked között még megálltam egy az úttól kissé beljebb lévő keresztet fotózni, melynél még nem jártam.

Utolsó állomáspontom a bogádi templom volt, melynél még sohasem jártam. Épp ez is felújítás alatt van, fel van állványozva, a pécsi egyházmegye pályázatból finanszírozza a templom megújítását. Micsoda véletlen, hogy 10 km-en belül épp két faluban is templomfelújítás folyik. Ez egészen rendkívüli…

BEG


Szilágypuszta, autóbusz forduló


A helyiek elmondása szerint ezt a keresztet a határból hozták ide,
szárát fából pótolták, a korpusz hiányzik.


Szilágypuszta bekötőútja


Megdőlt kereszt Szilágyon


Önkormányzat épülete


Amott a túloldalon meg a mélyszegénységben élők házai. De azért van digitális jólét...


Az őrületes akadálymentes feljáró. Keressetek rá a neten, így, hogy Szilágy
akadálymentesített.


Felújítás alatt Szilágy középkori temploma


Itt egy ledőlt kereszt lapul


Megvan!


Kikapartam a bokrok fogságából


A minták még megvannak, de a felirat már kikopott.


Egy romos kápolnát találtam, melyet a térkép sem jelzett!!!


Sajnos ennek már vége...


Így kéne kinézni minden pincének


Méhek


Bár megviselt állapotú a kereszt, szépen kitisztítva tartják környezetét


Micsoda kiírás...


Pince szellőzője


Védett hársfák a pincesoron


Képoszlop és kereszt Berkesd nyugati felén, a közúttól, 40 m-re délre.


Kereszt Berkesd és Pereked között


Bogád


Bogád katolikus temploma felújítás alatt áll


Kíváncsi vagyok ezt a tetőn lévő szobrot restauráltatják-e.

Megtekintések száma: 72 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Igen, szép a hófehérke macsek.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Na, ez jó kis beszámoló...Van benne rossz is, jó is...
Érdekes és szomorú, hogy a hívek ennyire hagyták a kis kápolnát tönkremenni.
A "digitális jólét program" bitangjó kifejezés - biztos van digitális nyomor is....sőt. szerintem csak ez van... Az akadálymentes feljáró hírét hallottam - bizony sírni és nem nevetni kell ezen....Szép a berkesdi képoszlop és kereszt, látszik, azt rendben tartja valaki.Ám a ledőlt kereszt sorsát eléggé reménytelennek látom. "Természetesen" a "hófehérke" is tetszett :-)

Név *:
Email *:
Kód *: