Főoldal » 2018 » November » 8 » 2018. 11. 07. ÚJRAINDUL A HATÁRON TÚLI VONATKÖZLEKEDÉS PÉCS ÉS PÉLMONOSTOR KÖZÖTT
1:37 AM
2018. 11. 07. ÚJRAINDUL A HATÁRON TÚLI VONATKÖZLEKEDÉS PÉCS ÉS PÉLMONOSTOR KÖZÖTT

2018. december 9-étől újraindul a vasúti közlekedés Magyarország és Horvátország között. Az új menetrend szerint naponta négy vonatpár jár majd a Pécs – Villány – Magyarbóly – Pélmonostor közötti szakaszon.

A Horvátország és Magyarország közötti három vasúti átkelőből évek óta már csak egy, a Gyékényes és Kapronca (Koprivnica) közötti üzemel. A mostani „fejlesztésnek” (eredeti állapot visszaállítása) köszönhetően ez már nem sokáig lesz így, mivel decembertől, hatévnyi „szünet” után, a vasúti közlekedés újraindul ezen a szakaszon.

Naponta négy vonatpár közlekedik majd. A most meglévő villányi vonatok közül minden második, azaz Pécsről 5.12, 9.10, 13.10 és 17.10-kor Villány - Magyarbólyon át Pélmonostorig. A vonatok 20 perces magyarbólyi tartózkodást követően gördülnek át a határon, a teljes menetidő a baranyai megyeszékhelytől odafelé 1 óra 23, visszafelé 1 óra 34 perc lesz, mert Villányban is 14 perces tartózkodás lesz.

A háromkocsis BZ (piroska) szerelvények Pélmonostorról 7.05, 11.08, 15.08 és 19.08-kor indulnak vissza Pécsre. Továbbá a többi Pécs - Villány járat útvonala is meg lesz hosszabbítva Magyarbólyig, így onnan egységesek lesznek az indulások. Magyarbólyból a napi járatpárok száma ezáltal jelentősen növekedik. Fontos tényező, hogy nem az "egy megállós csonka" vonatok közlekednek, hanem Magyarbólyból átszállás nélkül lehet elérni a megyeszékhelyt.

Magyarságunk szempontjából is fontos a vasúti összeköttetés, hiszen a Drávaszög és az anyaország között 2012 decemberéig volt rendszeres vasúti összeköttetés, amikor is a horvátok számos nemzetközi vonattal együtt ezen a szakaszon is megszüntették a járatokat. Két évvel később rövid időre újraindult ugyan a személyforgalom, azonban a 2015-től ismét szünetelt.

A Drávaszög és Magyarország közti közvetlen vasúti összeköttetés nemcsak a helyi magyarság, hanem az egész Horvát-Baranya számára fontos. Az újrainduló vasúti közlekedés jól jön majd a horvátországi, de Magyarországon tanuló diákoknak (elég sokan tanulnak itt), de a túrázóknak is fontos lehet, mert így lehetőség adódik Pélmonostoron, a 8000 fős kisvárosban pl. egy városlátogató túrát tenni. Fő látnivaló a Szent Márton templom, ebből kifolyólag a város nagy ünnepe a Szent Márton nap november 11-én.

Habár az igazi az lett volna, hogy a vonatok ismét Eszékig közlekedjenek, Pélmonostoron van átszállási lehetőség is Eszék felé, mely egy 100.000 lakosú város a Dráva folyó partján sok szép látnivalóval.

Tehát használjuk ki a lehetőséget és utazzunk Horvátországba vonattal, mellyel így könnyebben elérhető lesz Pélmonostor, onnan tovább átszállással Laskafalu, Dárda (kb. 5000 fős kisváros) és Eszék.

Megtekintések száma: 136 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 3.0/1
Összes hozzászólás: 3
0 Spam
3 Endi  
A határon túli utazáshoz nemzetközi jegy váltásával lesz csak igénybe vehető, ingyenesen csak Magyarbólyig lehet utazni a nyugdíjasoknak. Hogy pontosan mennyi lesz a tarifa, egyenlőre nem sikerült infóhoz jutnom, de mivel csak néhány km-es szakaszról van szó, feltételezem, hogy egynéhány-száz forintnál nem több.

0 Spam
2 aranyosfodorka  
Már csak a vonatozás kedvéért érdemes egyszer felülni erre a kis vonatra ! Lehet, meg is teszem - ingyen utazom, nyugis program (nem kell vezetni és megállás nélkül a forgalmat figyelni...) Csak ülök és bámulok ki az ablakon....Dolce far niente...

0 Spam
1 Garai Handler Erzsébet  
Jó lenne egy vonatos túra is a Dravaszögbe egyszer.

Név *:
Email *:
Kód *: